Biblija – Svadba u Kani Galilejskoj i Isusovo prvo čudo

665

 

Pitanje:
Možete mi objasniti kako to da katolici i protestanti različito tumače Isusovo prvo čudo koje je učinio na svadbi u Kani Galilejskoj? Katolici tumače da je Isus pretvorio vodu u vino, a protestanti tumače da je Isus pretvorio vodu u mošt. Malo mi je čudno jer u svim narodima i kulturama na svadbama se pilo vino pa kako to da se na toj svadbi u Kani pio mošt? Hvala!

Odgovor:
Poštovani!
Mislim da je Vaše pitanje veoma bitno da odgonetnemo biblijski stav po pitanju vina. Već sam ranije odgovarao na slično pitanje, ali ću opet ponoviti.
Kada želimo preciznije odgonetnuti o kakvom se vinu radi, to je lakše učiniti u Starom Zavjetu, jer je on pisan hebrejskim jezikom, a hebrejski pravi razliku između vina i mošta, nešto slično kao i u hrvatskom. Međutim, Novi zavjet je pisan grčkim koji tu razliku ne pravi te se takav odgovor može zaključiti iz opisa i konteksta , poštujući načela koja o tom pitanju ima i ostatak Biblije.
Govoreći o vinu koje je Isus pretvorio u Kani, je li bilo alkoholno ili ne, povodio sam se drugim biblijskim tekstovima koji govore o vinu. Kada Biblija govori o kvaliteti vina, tada uvijek govori o neprevrelom grožđanom soku ili, kako mi to zovemo, moštu.
Ovako veli Gospod: “Kao što se kaže o grozdu, kad se u njemu nađe soka: ‘Ne kvari ga; jer je blagoslov u njemu!’ Izaija 65,8. Iz ovog teksta vidljivo je da provrelo vino se smatra pokvareno vino. Stoga kada je Isus stvorio vino od vode u Kani Galilejskoj, prema ovom tekstu zasigurno po mom razumijevanju, to nije moglo biti alkoholno vino, jer ono što Bog stvara, to je veoma dobro, a vino koje je Isus stvorio je bilo veoma dobro. Isus zasigurno ne bi ništa činio kontradiktorno onome što je prije rekao.  Istina, za tu tvrdnju nemam nikakvih dodatnih argumenata, ali meni osobno je to dovoljno da imam svoj stav o konzumaciji alkohola.
Neka Vas dobri Bog blagoslovi
Zvonko

PODIJELI