Pitanje:
Hvaljen Isus i Marija! Ukazala mi se žela da si želim kupiti Bibliju, nikada me nije zanimala, a sada si ju želim kupiti. Pa eto, zamolila bih vas za pomoć. Htjela bi si kupiti Bibliju, sa bijelim koricama, i na njoj piše onako zlatnim slovima Biblija, i da je mala veličine poput onih klasičnih crvenih. I da je dobar prijevod. Tražila sam po internetu, Verbumu i Njuškalu, ali nema bijelih, i sve su oko 200, 300kn. Nema veze ni da je polovna, bitno da je očuvana. BB+

 

Odgovor:
Poštovana gospođo!
Raduje me da želite si nabaviti Bibliju. To što tražite je izuzetno zahtjevno i ponekad se može i tako nešto nabaviti. Takve Biblije možete naći samo u trgovinama koje prodaju vjersku literaturu. To prodaje Kršćanska sadašnjost i Verbum. Na Verbumovoj stranici sam pronašao neke slične koje vi tražite.  http://verbum.hr/knjige/biblija-veliki-format-5774/

Ovaj prijevod bi vam preporučio kao vrlo kvalitetni prijevod. To je prijevod od biskupa Šarića. Verbum | Biblija – veliki format, tvrdi PU uvez sa zlatorezom  Postoji takva verzija i nešto skuplja.

Postoje i druge nekatoličke knjižare koje prodaju vjersku literaturu i Biblije.

Što se pak prijevoda tiče, najpopularniji je tzv prijevod Kršćanske sadašnjosti. Taj je prijevod po mom pogledu napisan najljepšim hrvatskim jezikom. Zbog brzine u kojoj su ga morali odraditi nije baš tako precizan, ali ti nedostaci uglavnom smetaju stručnjake teologe. Ja konkretno se najviše služim tim prijevodom. Postoji također i Jeruzalemski prijevod koji je prevođen u Jeruzalemu. To je učinjeno da prevodioci pokušaju doživjeti duh okruženja u kojem je Biblija nastala.

Vrlo dobar i precizan prijevod je Šarićev prijevod. To je prijevod koji je prilično točan, i koji je napisan lijepim hrvatskim jezikom.

Postoje također pored ostalih prijevoda neki ekumenski prijevodi a i prijevodi koje su napravile neke nekatoličke grupe. Ti prijevodi po ocjeni stručnjaka su vrlo dobri i kvalitetni. Postoji Varaždinski prijevod (na žalost nema ga u bijeloj boji). Prevoditelji su na njemu radili 12 godina i princip prevoda je riječ na riječ. Također postoji i prijevod Živa riječ iz Rijeke, vrlo kvalitetan prijevod koji prevodi misao na misao.

Koristiti više prijevoda je jako dobro, jer kada dođete do nejasnih tekstova tada uspoređujući te prevode često dođemo do razumijevanja. Ipak najveće i najbolje razumijevanje ostvaruje Sveti Duh. Zbog toga Vas upućujem da kod čitanja Biblije molite Boga da Vam pošalje Svetog duha koji će Vas uputiti na svaku Istinu. Nakon takve molitve, vaše čitanje Biblije će u stvari biti razgovor s autorom Biblije.

Psalmist je pjevao: Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje. Psalam 119,130

Neka Vas dobri Bog blagoslovi

Zvonko

PODIJELI