Pitanje:

Kada se molim obavezno mi u početku počne suziti lijevo oko a kasnije i desno. Čim pomislim na molitvu i krunicu već mi počne lagano suziti lijevo oko,tokom molitve krunice to prestane. Sve sam pokušao (Šurkovec, Marija Bistrica, fra Pater Smiljan došao u kuću i održao misu,ali i dalje isto. U 9 mj. spremam se u Međugorje.
Oči su ogledalo duše (DUŠA MI PLAČE) to je sasvim jasno ali ne znam kako si mogu pomoći. Pozz. Jurica V.

 

Odgovor:

Poštovani!

Hvala vam na vašem pitanju. Pokušat ću vam odgovoriti koristeći se vlastitim iskustvom i iskustvom drugih koje poznajem. 

Što se tiče situacije da se zaplačete kada počnete moliti krunicu, moram vas upozoriti da to nema nikakve veze sa duhovnošću ili religioznošću. Naime, trenutno prolazim kroz slično iskustvo i svaka pomisao na Krista, njegovo stradanje, također i patnje drugih ljudi, u meni potiču suze. Jednostavno shvaćam da ne mogu kontrolirati svoje emocije. To je pitanje fizičke naravi, a ne duhovne. 

Međutim, što se tiče vaše molitve, tu primjećujem da ste previše okupirani samom formom, dok vam je suština sekundarna. Tu spominjete Fra Ivu Pavića, Mariju Bistricu, Međugorje i sl. Sve to ima smisla, ali za uslišenje vaše molitve sve je to sekundarno. 

Podsjetio bi vas na jedan događaj iz Isusovog života. Na Jakovljevom studencu razgovarao je s jednom Samarijankom. Ona mu je također postavila pitanje mjesta molitve, jeli to hram na brdu Gerizimu, ili je to Jeruzalemski hram. Isus joj je odgovorio vrlo jasno: Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju. Ivan 4,23.24. Isus jednostavno želi naglasiti da je Njegov duh svuda prisutan, i nije molitva jača ako se molite u Šurkovcu, Međugorju ili Mariji Bistrici. Bog čuje naše molitve bez obzira gdje se molili. Sv. Jakov je pisao da snaga molitve ovisi o tome koliko se žarko molimo. On kaže: Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. Jak. 5,16. Stoga, ne morate pretjerano brinuti gdje će te svoje molitve upućivati Bogu. 

Drugi vaš problem, (a možda i nije problem, samo niste napisali da to radite,) je vaša molitva krunice. Jeste li kada pomislili kojeg smisla ima Bogu ponavljati uzastopno dvije ili tri rečenice. Bog je naš Otac i On nas čuje od prve. Ipak, molitva krunice i nije zamišljena da bude mantranje kao što to rade hindusi ili neki drugi. Kada molite krunicu, vi bi se trebali prisjećati svih evanđeoskih događaja sukladno otajstvima koja su predviđena. Za to vam nudimo i pomoć. Naime imamo knjigu pod naslovom “Sve što vam rekne učinite!” a to su vam duhovna promišljanja na otajstva krunice. Ukoliko želite nabaviti tu knjigu možemo vam to srediti. Sa svim troškovima to je samo 40 kn.  

Želio bi da u svojim molitvama nađete svoj mir, a to će se dogoditi ako vaše molitve budu molitve srca. 

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI