Svjetski molitveni dan Hrvatska

265

SVJETSKI MOLITVENI DAN međunarodni je kršćanski pokret žena koje se već više od 130 godina ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje, prvoga petka u ožujku, u više od 180 zemalja širom svijeta. Svake godine kršćani različitih tradicija i dobi taj se dan udružuju donoseći potrebe neke zemlje svijeta. Ove godine to je Surinam, zemlja u Južnoj Americi, prema čijem će se molitvenom predlošku na temu Svako je stvorenje Božje dobro, prema biblijskoj Knjizi Postanka 1, cijeli svijet ujediniti u zajedničkoj molitvina više od 95 jezika i tisuću dijalekata, uime Isusa Krista, našega Gospodina i Spasitelja.

 

Bog nas poziva u zajedništvo s njim, ali i očekuje da se brinemo i imamo suosjećanja za svoje bližnje i braću i sestre u cijelom svijetu. U posljednje vrijeme mnogo se govori o klimatskim promjenama i razarajućem utjecaju prirodnih katastrofa na okoliš, onečišćenju i posljedicama čovjekove nebrige i sebičnosti. Skladan život čovjeka, životinja i prirode posve je izvan ravnoteže. Kao ljudska bića odgovorni smo za takvo stanje i baš smo mi ti koji mogu donijeti promjene i obnoviti sklad između čovječanstva i Božjeg stvorenja. Iako živimo u 21. stoljeću, dobu nevjerojatnoga tehnološkog napretka, ne smijemo zanemariti svoj odnos prema Bogu i stvorenom svijetu i vratiti se u ravnotežu kako ju je Stvoritelj zamislio – poruka je ovogodišnje molitve koju je pripremio ženski Nacionalni odbor Svjetskoga molitvenog dana Surinama.

 

U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan 20 godina, a obilježava se u Osijeku, Zagrebu, Vukovaru, Bjelovaru, Vinkovcima i Rijeci. Misija SMD-a je poticanje ekumenskog, međuvjerskog i  međuetničkog dijaloga žena svih kršćanskih denominacija. Cilj je molitve zajedništvo u različitosti, djela milosrđa, humanitarno djelovanje, suosjećanje s patnjama drugih i djelatna ljubav.

 

Svake godine svjedočimo snazi zajedništva, suosjećajnosti, brzi jednih za druge i vjeri. Naša je vizija svijet u kojemu žene slobodno odlučuju o svome životu. Na tom putu trebamo pomoć i djela solidarnosti. Jedno takvo djelo je milodar koji se prikuplja tijekom bogoslužja. Njime se podupiru različiti projekti u svijetu, ali i u lokalnoj zajednici, kojima se skrbi za potrebite, osobito žene i djecu.

 

Ovom prigodom želimo vam zahvaliti za suradnju tijekom proteklih godina, za svaku objavu naših događanja, osobito najave molitve prvoga petka u ožujku, za otvorenost i interes za pokret kao što je Svjetki molitveni dan.

 

Bili bismo vam neizmjerno zahvalni da i ove godine medijski popratite ovogodišnju molitvu, ujedno i obilježavanje 20. obljetnice SMD-a u Hrvatskoj te svojom nazočnošću u nekom od navedenih gradova uveličate ekumensko bogoslužje SMD-a.

 

Uime Svjetskoga molitvenog dana u Hrvatskoj

 

Senka Šestak Peterlin

predsjednica Svjetskoga molitvenog dana u Hrvatskoj

predsjednica World Day of Prayer Europe

PODIJELI