Porodica: Lukovi (Alliaceae)
Hrvatski naziv: Češnjak
Podrijetlo: Europa
Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu: Lukovica

Ljekovito bilje

Picture

Zeljasta biljka visoka 25 do 70 cm. Iz lukovice u proljeće naraste lisnat, uspravan, okrugao cvijet. Cvjetovi su crvenkastobijeli s dugim peteljkama.

Cvate u srpnju i kolovozu.

Esencijalno ulje češnjaka sadrži visok postotak disulfida, kao što je dialil disulfid.

Češnjak je izuzetno važna biljka. Poboljšava cirkulaciju, čime zimi olakšava zagrijavanje i borbu protiv hladnoće. Služi kao zaštita od infekcija, ulje učinkovito suzbija sve vrste infekcija, a posebno je koristan za ljude koji imaju problema s imunitetom, pa su skloni kašlju, prehladama i sl. Pomaže u liječenju trbušnih infekcija mikroorganizmima i nametnicima. Prije pojave antibiotika, ljudi su koristili češnjak u borbi protiv infekcija.

Češnjak izvrsno djeluje na povišenu razinu kolesterola, te time sprečava arterosklerozu i visoki krvni tlak. Istodobno smanjuje zgrušavanje krvi, što je preventiva moždanih udara, kao i oporavak poslije moždanog udara.

Vanjska upotreba za liječenje kurjih očiju, bradavica, upala ušiju, bolova u mišićima i živcima, artritisu i išijasu.

Oblici i doziranje

Picture

Upotrebljavaju se gotovi pripravci u obliku praha, ekstrakta i ulja češnjaka.

Dnevna doza iznosi oko 900 mg praha češnjaka (odgovara količini 4 g svježih lukovica češnjaka).

Ograničenja u primjeni
Prilikom uzimanja lijekova za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulansa) potrebno je posavjetovati se s liječnikom prije primjene.

Nuspojave
Pri davanju vrlo visokih doza pripravci češnjaka mogu izazvati želučano – crijevne tegobe.

U kulinarstvu

Picture

Češnjak pomaže u pročišćavanju probavnog sustava kojeg i stimulira na oslobađanje probavnih sokova, pa se bolje iskorištavaju namirnice. Iako njegov okus i miris mogu biti neugodni, u malenim količinama poboljšava okus drugih namirnica i jela. Koristi se u kuhinjam diljem svijeta.

Uzgoj

Picture

Češnjak najbolje uspijeva u toploj i suhoj klimi. Potrebno mu je tlo bogato mineralima, ali u prvom redu mora biti dovoljno sunca. Na sjevernoj polutki reženjeve treba posaditi na jesen, a glavice češnjaka se iskopavaju i suše krajem ljeta. Spremljene na hladnom i suhom mjestu mogu trajati nekoliko mjeseci.
PODIJELI