Oči. Oči su ogledalo duše, tako pričaju od davnina. Bog nam ih je dao da njima raspoznajemo svijet, boje, stvari, da ne padamo kada hodamo svojim stazama.
Mi smo Božja stvorenja. Bog podjednako voli i dobre i zle, daje nam snagu naših duša da raspoznajemo i vjerujemo i da smo dobri svima oko sebe. Sva Božja stvorenja nose ogledalca kojima gledaju. Imaju ih i životinjice, dobra i naivna bića koja idu svojim putevima određenim nevidljivom rukom. Jeste li ikada pogledali psa u njegove oči? To je ponor povjerenja, odanosti, ljubavi i očekivanja nečeg lijepog, jer pas nas vidi dobrima. Vjeruje nam i prilazi u nadi da će biti pomilovan, možda nagrađen zalogajem hrane, možda se i nada da će se poigrati sa nama. Prilazi čovjeku, njuška ga, čeka.. .da li zna da će ga ruka od koje očekuje zalogaj ili milovanje za koji trenutak udariti ili ubiti ili osakatiti? Da li može znati da će ga noga čovjeka u čijoj obitelji živi godinama udariti i izbaciti iz toplog doma? Što se zbiva u toj miloj psećoj dušici i toplom malom srdašcu kada doživi takvu strahotu… da li ga njegov inkvizitor i mučitelj ima snage i tada pogledati u njegove oči pune povjerenja i nade koje se u trenu ispunjavaju bolom i užasom.
Hej ljudi, hej vlasnici pasa, djeco, mladeži… Oni su bića koja imaju pravo na svoj život isto kao i mi, oni žele samo jedno: Imati svog čovjeka, voljeti ga i biti mu odan. A tako malo traže od njega: zalogaj hrane, malo milovanja, bačenu lopticu ili malo šetnje u zamjenu za cijeli svoj pseći život koji će provesti odano i vjerno uz svog vlasnika, blagoslovljenog od čiste ljubavi malog Božjeg stvorenja. Crnog ili bijelog, malog ili velikog, čistokrvnog ili običnog nezgrapnog mješanca, u svima njima kuca srce puno ljubavi prema nama. Neka naše ruke budu pune topline i nježnosti i prigrle k sebi prijatelje na četiri noge i nikada, baš nikada im ne nanesu bilo kakvo zlo. Sigurna sam da je dobro djelo prema njima isto tako važno kao i sva ostala dobra dijela. Hranite ih, pazite i čuvajte.
Za tako malo dobivati ćete jako mnogo.

 

Jasna Marić, dr. veterine

PODIJELI