Zdravo Marijo

176

Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom, blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe Tvoje!
To je molitva pohvale Blaženoj Djevici Mariji. A sastoji se od dva dijela. Jedan dolazi s neba: Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom”, a drugi od ljudi, od rođakinje Elizabete: Blagoslovljena Ti i blagoslovljen plod utrobe Tvoje!”
Mogu  reći da je to pohvala neba i zemlje Blaženoj Djevici Mariji. To je, na neki način, molitva koja dolazi odozgor.
Zdravo Marijo, milosti puna!
To je ono udivljenje koje je sam Gospodin Bog osjetio kod stvaranja, kad je stvorio čovjeka: “I vidje Bog da je dobro”.
To udivljenje Nebo izražava nad Blaženom Djevicom Marijom, jer je sva Božja, jer je onakva kakvu ju je Bog stvorio, jer je jedna između nas, ali očišćena, slobodna od svakoga grijeha da bi mogla primiti Božjeg Sina, da bi mogla stati nasuprot Boga i reći: “Da, ja sam Tvoja suradnica. Ja se Tebi predajem, jer želim vršiti Tvoju volju.”Možemo li i mi uistinu reći, odnosno predati se samome Njemu, da po Mariji i uz Marijiu sljedimo onaj put, a taj put je put predanja u putponosti.
Pohvala je to ljudi i zemlje preko ustiju Elizabete: “Blagoslovljena Ti među ženama”. A razlog je izrečen u drugom djelu rečenice: “Blagoslovljeni plod utrobe Tvoje, Isus!” Isus je dakle u središtu molitve “Zdravo Marije”. Isus je tu središnja riječ, koja sve povezuje.
Prvi dio molitve koji je upravljen na Bl. Djevicu Mariju pohvala je neba i zemlje, a drugi dio jest naše obraćanje Mariji: “Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike svaki dan našega života i na času smrti naše”.
Sada, uvijek – mi se Tebi utječemo da nas zagovaraš kod prijestolja Božjega – “Sada i na času smrti naše!” Ovu molitvu mi u molitvi svete krunice ponavljamo. To ponavljanje je zbog toga da bismo mogli razmatrati, da bismo mogli s Marijom i po Mariji razmatrati Onoga koji je u središtu molitve Zdravo Marijo – Isusa. Isusa od početka, od Njegova Utjelovljenja na zemlji pa do Uzašašća u nebesku slavu.
Da bismo mogli još dublje razmatrati o Svjetlu koje je po Isusu došlo na svijet i koje stalno svijetli u svijetu, kako bi pokazalo čovjeku put kojim treba hodati.
Molitva krunice je molitva jednostavna i duboka. Čovjek ponekad može biti u opasnosti da zbog ove jednostavnosti ne shvati onu dubinu. Ali, svjedoci smo da vjernici – kako prolazi vrijeme – uvijek iznova otkrivaju ovu molitvu. Ona se ponovo otkriva kao molitva koja je nastala u krilu Crkve, kao molitva koja je inspirirana Riječju Božjom – Svetim Pismom. To je molitva koja nam omogućuje posebnu povezanost s Onom koja je najbliža Isusu, da bi nas upravo ona – Bl. Djevica Marija – stalno vodila do svoga Sina Isusa Krista. Zato je molitva krunice i za jednostavne vjernike – i za one koji žele duboko kontemplirati. Pred krunicom smo svi isti! I to je jedini uvjet da možemo pravo moliti krunicu. Svi smo pozvani da s krunicom u ruci budemo djeca, pred Bogom, jer Bog je jedini naš nebeski Otac. Mi smo, na kraju krajeva, ipak o Njemu ovisni, mi smo Njegovi, i to predanje Bogu u molitvi krunice jest vrijednost molitve presvete krunice. To je ta milina koju čovjek, ako pravo moli, doživljava u krunici i po krunici. Ta je molitva svima nama potrebna. Svi imamo krunice i vjerujem da ih rado držimo u svojim rukama. Pomoću krunice mi prosimo odozgor mir, ali u isto vrijeme moleći krunicu, vjernički i pobožno, mi ulazimo u mir. Mir ulazi u naša srca. U našu kuću ulazi posebno smirenje, ono je milost. To je dar odozgor!
Krunica je sredstvo po kojem se postiže mir svoje savjesti, mir osobni, mir naših zajednica. Molimo za mir i u našim obiteljima, u našoj Crkvi, u našem gradu, u našoj Domovini, molimo za mir u svijetu.
Krunica je, dapače obiteljska molitva. Krunica se moli u obitelji. Mnogi od nas, vjerujem, imamo to iskustvo, molitve krunice u svojoj vlastitoj obitelji. Kako je to lijepo iskustvo! Molitva svete krunice je najače oružje koje čovjek uistinu ima, koje posjeduje. Dana nam je ta posebna milost, da preko krunice postignemo životni cilj, a taj cilj je vječnost. Najveća zagovornica pred Sinom je uistinu Njegova i naša Majka. Zato, predajmo se Mariji u potpunosti, da po Njenom zagovoru zavrijedimo biti u zajedništvu sa Ocem,Sinom i Duhom Svetim.
Urednik: Marko Martinović

 

 

PODIJELI