ZAKLETVA HRVATA NE ZABORAVIMO Obećanje pape Agatona Hrvatima koje se ostvarilo!

2261
FOTO:J.Jurčević/www.put-istina-zivot.com/

Sveti Agaton, papa je koji je krstio Hrvate i dao im obećanje kojim pobjeđuju

 

 

Prihvaćanjem kršćanske vjere, Hrvati su potpisali 680. proturatni ugovor sa Svetom Stolicom. U najstarijem proturatnom ugovoru u svjetskoj povijesti Hrvati su obećali papi; da ni s kim neće prvi zaratiti, da tuđe zemlje neće osvajati, nego da će samo svoje braniti. Za uzvrat, papa Agaton obećao im je da će Bog Hrvata uvijek biti s njima kad budu napadnuti.

Sveti papa Agaton rođen je u Palermu na Siciliji. Nakon dvadeset godina braka ostao je udovac i stupio u zajednicu benediktinaca. Za papu je izabran 678. u 103. godini života. Na Petrovoj je stolici bio manje od tri godine, ali je sve osvajao blagom i veselom naravi.

Papa kojeg Crkva danas slavio kao sveca Katoličke Crkve  na izrazit način povezan je s počecima povijesti hrvatskoga naroda, jer je upravo ovaj sveti papa pokrstio Hrvate.

Bizantinski car Konstantin Porfirogenet, koji je bio suvremenik hrvatskog kralja Tomislava u svome djelu „De administrando imperio“ piše: „Hrvati poslije krštenja postaviše vlastoručni ugovor te se tvrdom i nepokolebljivom vjerom zakleše sv. Petru da nikada neće provaljivati u tuđe zemlje niti ondje ratovati, već da će radije živjeti u miru sa svima koji to budu htjeli. A od pape su za to dobili molitvu (obećanje) da će se za njih boriti i na pomoć im biti Bog Hrvata, kadgod drugi narodi provale u hrvatsku zemlju i ratom ih uznemire, a Petar, učenik Kristov, obdarit će ih pobjedom.“

Povijest je potvrdila da je tako i bilo. Hrvati su uvijek osvajani, a nikada do kraja osvojeni, što je rezultiralo i samostalnom Hrvatskom stvorenom doslovce s krunicom, a ne s oružjem u rukama, koja je tek sad postala ugrožena, možda i više nego ikad prije u povijesti ali i dalje bi smo se trebali pouzdati u obećanje nepobjedivosti pape Agatona, te moliti obećanu nam pomoć.

Njegov spomendan, za svakog Hrvata vjernika dan je zahvalnosti Gospodinu za sve što smo od Njega primili krštenjem, ali i dan molitve za narod i domovinu.

I doista možemo biti ponosni jer u slavnoj i dugoj hrvatskoj povijesti, Hrvati nikada nisu bili osvajači na tuđe zemlje, nego su uvijek poštovali zakletvu i ostali ‘svoj na svome’ i ‘svoj za svoje’, ako izuzmemo našu vojsku u NATO operacijama, danas.

Izvor: Dnevno.hr

 

PODIJELI