Malobrojna ali vrlo aktivna zajednica poljskih katolika u selu Čelinovac u župi Nova Topola kod Bosanske Gradiške radosno i sadržajno obilježila je 4. kolovoza svoju 8. „Pirogijadu“.

Ova jedinstvena svečanost se i ove godine odvijala uz filijalnu crkvu u tom seocu, koja je nakon rata s puno truda i odricanja obnovljena, a pored nje sagrađena i prikladna crkvena kuća za okupljanje stanovnika tog sela.

Svečanost je započela slavljem svete mise koju je predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju svoga tajnika vlč. Zlatka Matića. Biskup je čestitao poljskim katolicima vjernim potomcima onih koji su prije više od 120 godina naselili ta sela, slična kao i mnogo tisuća drugih poljskih katolika na području sjeverno od Banje Luke.

Pohvalio je njihovu ljubav prema vlastitom identitetu – vjerskom i nacionalnom, njihovu marljivost, čestitost, upornost i slogu. Potvrdio je trajnu skrb i blizinu Crkve svim njihovim plemenitim naporima da ostanu i opstanu „svoji sa svojima na svome“.

Nakon misnog slavlja uslijedila je molitvena procesija do Gospine kapelice izgrađene na raskrižju seoskih putova. Molitve kao i blagoslov obitelji, djece i mladi te novoasfaltiranog puta dužine od dva km, kao i molitve zahvale i za pokojne predmolio je biskup Franjo.

Uslijedila je kulturno-kulinarska manifestacija na prostoru između crkve i crkvene kuće, pod krošnjom stoljetnog hrasta.

Načelnik općine Gradiške Zoran Adžić, biskup Komarica i konzulica iz poljskog veleposlanstva u Sarajevu pozdravili su 100-tinjak nazočnih domaćih žitelja okupljenih u društvo MAK iz Čelinovca, članove drugih sličnih društava Poljaka iz Banje Luke i Prnjavora te druge pristigle goste, među kojima su bili i članovi ukrajinskog društva iz obližnjeg sela Cerovljani.

Otpjevano je i odsvirano više poljskih i ukrajinskih pjesama, a jedna i na hrvatskom. Glavni organizator i duša svih akcija u tom selu je Marija Pranjić-Buganik, predsjednica Udruženja Poljaka i prijatelja MAK. Na kraju je upriličena degustacija domaćih kulinarskih specijaliteta za sve nazočne.

KT

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/

PODIJELI