Mt 1,18-25

 

 

Pitao bih današnje žene i muškarce, koji stupaju u brak, one koji žive u braku i čija su djeca na putu ili u pubertetu: Tko je vama uzor? Svako se od nas u djetinjstvu ugledao u poznate filmske zvijezde ili pjevače. Sjećate li se? Nosila se slična odjeća, frizura, koristili su se isti pokreti i bez prestanka su se prepričavale scene ili redci pjesama. Međutim, zvijezde su brzo pale na zemlju i ništa od njihova sjaja. No, u nama još uvijek postoji čežnja za nekim uzorom ili modelom žene i muškarca. Nitko se uistinu ne želi razočarati u zvjezdice u usponu i u one, koje brzo nestaju. Stoga draga sestro i dragi brate, evanđeoski odlomak o Mariji i Josipu, pravednom mužu, namijenjen je tebi! Nadam se da želiš promjene u svojoj vezi sa zaručnikom, zaručnicom, u braku, u obitelji. Marija i Josip su idealan primjer kako postići savršenstvo i svetost.
Marija je bila posve predana Gospodinu. Ona je, prema proročanstvu proroka Izaije, posvetila svoju mladost i djevičanstvo Bogu. Prorok nju zove almah što znači mlada žena, djevica. I ona je bila siromašna. Njezina ljepota je nadmašivala svaku drugu ljepotu ovoga svijeta. Zbog siromaštva u obitelji Joakima i Ane sigurno se nije ukrašavala nakitom i drugim parfimiranim pomastima. Njezino je srce bilo čisto i bezgrješno. Bog je vidio njezino predanje. Izabrao je Mariju i Ona je iako rodila Isusa, zauvijek ostala Djevica. Bila je predana svome zaručniku Josipu, kojemu je potpuno vjerovala. S njime je planirala osnovati svoju obitelj.
Tako i Josip, nije mu bila važna karijera, niti ugled u društvu. Bar ne ugled kakvoga imaju ljudi u očima drugih ljudi. Bio je običan tesar. Živio je od poštena rada svojih ruku. I njemu je bilo teško. No, vjerovao je potpuno Bogu. Zato ga Evanđelje naziva pravednim mužem. Sa svojom zaručnicom Marijom živio je predbračnu čistoću. Time je dokazao veliku ljubav prema Gospi. Svoju budućnost i rješavanje svih problema vidio je jedino u Gospodinu. Imao je veliko srce pored žuljavih ruku i oštrih mišića. No, nikada nije prestao osluškivati Božji glas. Nije se slomio i u najtežoj situaciji, kada je saznao da je njegova zaručnica trudna. Nije izgubio glavu zbog vrlo nezgodnog položaja u kojemu se našao. Želio je sačuvati dobro ime Marije i tako izbjeći njezino moguće kamenovanje. Odlučio je otići želeći time preuzeti odgovornost na sebe. Bio je pravi muškarac. Međutim, Bog ima svoj plan, koji je objavio dok je Josip spavao. U njegovu obitelji dolazi Spasitelj svijeta, Bog s nama, Emanuel. Zar to nije predivno? Ne boj se svijete jer je Bog s nama!
altI mi se smijemo prepoznati u životnoj situaciji Marije i Josipa. Dopustimo Bogu da nam objavi svoj plan. No, prije se moramo odreći svih svojih planova. Poznato je u biblijskim događajima da Bog djeluje dok čovjek spava. To je vrlo znakovito za nas. Samo u trenutku potpunog predanja čovjek može čuti Božji glas. Puni smo strahova i nedoumice. Zato nam se ove Božje riječi čine toliko dragocjene: „Ne boj se Josipe!“ Iako ih Bog izgovara Josipu, one i nama ulijevaju sigurnost. Lik Josipa potiče svakog muškarca na promjenu. Zahtijevajmo sve više od sebe. Prije svega, donosimo odluke zajedno s Gospodinom. Često u tom muškom ponosu, pa čak i oholosti, nema mjesta za osluškivanje Boga. Zaboravljamo da smo pozvani biti dobar tata i muž, kao što je bio Josip. Nabildani mišići i želja za probijanjem se u svijetu još unose tjelesne požude i strasti. Tada sve drugo postaje važnije, samo ne obitelj i supruga.
Pravi muškarci ponekad i zaplaču. Kada više ne glume heroje, već svjesno žive svoju muževnost. Događa se to kada su životni putovi blokirani. Nestali su prijatelji, nema posla, stišće ih ozbiljna kriza godina. I u takvim trenutcima muškarci moraju biti potpora svojoj obitelji. Upravo tada sjetimo se lika sv. Josipa, koji sve prepušta Gospodinu i odustaje od svojih planova. Time je stišao svoje „ja“. Odstupanje od svojih nacrta i prepuštanje ih Gospodinu nije gubitak, nego dokaz povjerenja. Svakome prorok poručuje: rodio se Emanuel, Bog s nama! Zato: ne boj se, jer budućnost nije potpuno u tvojim rukama, nego u Njegovim. U najtamnijoj i nagluhoj noći Gospodin je blizu.
Josip je poslušao anđelov glas i primio je trudnu Mariju u svoj zagrljaj. Time je primio zalog Duha Svetoga. I to je poruka pravim muškarcima: primite i vi Božju Riječ. Ugledajte se u Josipa, koji je duhovna faca. Budi, muško! Uzmimo Bibliju u ruke i čitajmo. Neka se Božja Riječ utjelovi po Duhu Svetom u nama.
Zar nam trebaju druge zvijezde i sav glamur crvenog tepiha? Marija i Josip su za nas najveće zvijezde, koje odsijevaju Svijetlo Riječi.

 

pater Arek Krasicki, CSSp, OSijek Hr

 

 

 

 

 

 

PODIJELI