Za 56. hvarskoga biskupa zaređen mons. Petar Palić

121

U katedrali Sv. Stjepana na Hvaru za novog hvarskog biskupa zaređen je 30. Travnja mons. Petar Palić.

Slavlje ređenja započelo je svečanom ulaznom procesijom hrvatskih nadbiskupa i biskupa praćenom zvonjavom zvona od biskupskoga dvora do katedrale Sv. Stjepana I. Uz nazočnost nekoliko tisuća vjernika iz cijele Hrvatske koji su u potpunosti ispunili središnji hvarski trg Sv. Stjepana.

Glavni zareditelj bio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a suzareditelji apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić. U euharistijskom slavlju biskupskoga ređenja sudjelovali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij nadbiskup Martin Vidović, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić, riječki biskup Ivan Devčić i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a ukoncelebraciji bili su biskupi iz Hrvatske i inozemstva, kao i brojni svećenici.

Ređenika su do oltara dopratili mons. Nikola Dučkić, bivši župnik iz ređenikove rodne župe i vlč. Mario Migles, župnik župe Svih svetih u Sesvetama. Obrede liturgijskoga slavlja pojasnio je na početku župnik župe Sv. Nikole u Komiži Ivica Huljev, dok su ceremonijari župni vikar u Hvaru Ivan Jurin i župnik župe Uznesenja Marijina u Visu Milan Šarić.

Uvodeći u euharistijsko slavlje zadarski nadbiskup mons. Puljić pozdravio je sve sudionike slavlja biskupskoga ređenja. Zazivom Duha Svetoga u pjesmi “O dođi, Stvorče, Duše Svet” započeo je liturgijski dio ređenja. Imenovanoga hvarskoga biskupa dopratili su pred glavnoga zareditelja nadbiskupa Puljića njegovi pratitelji. Uime prezbitera i Božjega puka Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, dosadašnji generalni vikar Hvarske biskupije, obratio se nadbiskupu Puljiću s molbom da zaredi svećenika Petra za biskupa mjesne Crkve.

Središnji obred biskupskoga ređenja započeo je obećanjem izabranika za biskupsku službu upućenom glavnome zareditelju nadbiskupu Puljiću. U tijeku prostracije ređenika pred oltarom hvarske katedrale otpjevane su litanijske prošnje. Ređenik je, zatim, pristupio zareditelju nadbiskupu Puljiću koji je položio ruke izabraniku na glavu, nakon čega su to učinili suzareditelji: mons. Slobodan Štambuk, apostolski upravitelj mjesne Crkve, dubrovački biskup Mate Uzinić, te nadbiskupi i biskupi koji sudjeluju u slavlju biskupskoga posvećenja. U obredu ređenja nadbiskup Puljić položio je na glavu ređenika otvoreni evanđelistar za čega je izgovorena molitva ređenja.

U nastavku obreda mons. Paliću pomazana je glava uljem krizme koje je posvećeno na uskrsnu srijedu u hvarskoj župi Svetoga Duha u Vrbanju. Biskup Palić primio je, zatim, obilježja biskupske službe. Prsten postavljen na prstenjak desne ruke dar je vjernika Janjevaca, izrađen u zlatarni Dodić u Zagrebu. Mitra je dar župe Sv. Ivana XXIII., pape, iz Zagreba, dok je pastirski štap dar svećenika Hvarske biskupije. Nadbiskup Puljić poveo je novozaređenoga biskupa do katedre gdje je uslijedila razmjena poljupca mira između biskupa Palića i nazočnoga episkopata.

“Na tebe dragi Sine, svraćamo pogled, koji se odlikuješ ljudskim i kršćanskim vrlinama te ljubavlju i revnošću prema Crkvi, a i jasno se pokazuješ vještim u upravljanju. Potječući iz drevnoga mjesta Janjeva, u katoličkoj obitelji rođen i uzorno odgojen, zaređen si za svećenika Dubrovačke biskupije te si započeo pastoralno djelovanje vjerno obnašajući različite službe. Svoje si sposobnosti, zatim, potvrdio u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u kojoj si službu generalnoga tajnika odgovorno izvršavao. Sada ti pak odlučujemo povjeriti ulogu od velike važnosti. Nakon što smo čuli savjet Kongregacije za biskupe, Našom Apostolskom vlašću imenujemo te hvarskim biskupom, sa svim udijeljenim pravima i odgovarajućim danim obvezama. Rado ti dopuštamo da biskupsko ređenje primiš od bilo kojega katoličkoga biskupa izvan grada Rima, obdržavajući liturgijske odredbe”, stoji, uz ostalo, u apostolskome nalogu o biskupskome imenovanju, koji su pročitali apostolski nuncij u Hrvatskoj Giuseppe Pinto i prvi tajnik apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

„Povrh svega dragi Sine, sjeti se često svojega biskupskoga gesla ‘Na Tvoju riječ’ (Lk 5,5), jer dolikuje biskupu da svjedoči snažnim primjerom slušanja Riječi Božje koji se ostvaruje u usrdnoj molitvi. Napokon, povjeravamo te stalnom zagovoru Blažene Djevice Marije, Zvijezde Mora i Svetoga Stjepana Pape”, ističe se u apostolskome nalogu koji potpisuje papa Franjo. Bulu imenovanja nuncij je potom pokazao narodu, a nadbiskup Puljić uputio je prigodnu propovijed u kojoj je, između ostalog, istaknuo da za svako duhovno zvanje kažemo da spada u područje „otajstva vjere”, „dar i otajstvo”, te posebno spomenuo svjedočanstvo don Petrova dugogodišnjeg župnika Dučkića koji je novoga biskupa uputio u sjemenište te ga danas dopratio do oltara. Radost zbog ređenja novog biskupa osjećaju i dijele mnogi, rekao je glavni reditelj u propovijedi.

„Od svećenika i vjernika ove biskupije kojoj si poslan predsjedati u ljubavi, preko tvoga rodnoga Janjeva i Janjevaca diljem Hrvatske, do Dubrovačke biskupije u kojoj si donedavno djelovao. Raduje se i tvoj pokojni otac Antun koji iz rajskih visina prati i molitvama zalijeva ovu svečanost. Raduju se okupljeni nadbiskupi i biskupi kojima si kao generalni tajnik vjerno i odano služio. Tu su i brojni Tvoji prijatelji i kolege iz zemlje i inozemstva koji su došli svojom nazočnošću i svojom molitvom dati duhovnu potporu. U tom znakovitom činu molitvene nazočnosti slušamo jeku povijesti uobličenu u izreci i poticaju praocu našem Abrahamu: ‘Ne boj se, Abrahame, krenuti kamo te šaljem’ (Post 15, 1). ‘Ne boj se, Izraele, ja sam te otkupio. Imenom sam te zazvao: Ti si moj’ (Iz 43, 1). ‘Ne boj se poruga ljudskih i ne dršci pred njima, jer ja sam s tobom’ (Jer 1,17). To su poticaji ohrabrenja koje Duh Sveti danas upućuje i tebi, dragi Petre, da se ne bojiš svojih slabosti kad Bog zove. Predaj se njegovoj Providnosti potpuno i bez pridržaja i on će te voditi. I sve ćeš moći u Onome koji te krijepi i jača”, posvjedočio je nadbiskup Puljić.

Potom je protumačio službu biskupa usporedivši je s ulogom Sv. Josipa jer su pozvani biti vjerni i mudri očevi i čuvari biskupijske obitelji. „U stara vremena nazivali su ih ‘anđelima Crkve’, poput onih zabilježenih u Ivanovu Otkrivenju. Anđeli, naime, stoje pred licem Božjim i puno mole za povjerene duše. Tako i biskup ima biti čovjek molitve koji Bogu preporučuje i zagovara svoje stado”, podsjetio je nadbiskup Puljić.

„Ovaj otajstveni događaj dar je don Petru i njegovoj Hvarskoj biskupiji. Molimo neka i on bude velikodušno uzdarje Bogu, Crkvi i povjerenom puku ove časne Hvarske biskupije. Gospodin koji ga je pozvao i odabrao, neka do kraja izvede ono što je započeo na njegovu krštenju, u Janjevu 1972. godine. Tako neka bude. Amen“, rekao je predsjednik HBK na kraju propovijedi.

Dosadašnji hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk također se obratio novozaređenom biskupu ohrabrujući ga na početku njegove službe. „Petre, hajmo loviti ljude!”, podsjetio je biskup Štambuk u svojem prepoznatljivom duhu dodavši kako ljude nije lako uloviti. „Preuzmi hrabro kormilo”, potaknuo ga je, nabrojivši otoke Hvarske biskupije. Poželio mu je da se smiri more i da mu bude dobar vjetar, njemu, anđelu otoka Hvara, Brača i Visa. „I ne zaboravi, ti si Petar i neka na toj vjeri počiva vjera naroda našega”, ohrabrio ga je i potaknuo da baci mrežu i na desnu i na lijevu stranu.

Na kraju euharistijskoga slavlja biskupskoga ređenja, novi hvarski biskup Petar Palić uputio je zahvalu svima nazočnima kao i svima koji su ga pratili na njegovu životnome i svećeničkome putu. „Ja sam Petar, Vaš brat po krvi, koja kola u meni od onoga časa kad je Gospodin odlučio pozvati me u život u jednoj prosječnoj janjevačkoj obitelji, koja je čuvala i još uvijek čuva živo sjećanje na svoje korijene od početka 14. stoljeća, one hrvatske i dubrovačke, na vjetrometini povijesnih kosovskih zbivanja. Otkucaji tih janjevačkih srdaca, koja ljube Crkvu, Domovinu i svoj hrvatski narod, još se uvijek čuju i miješaju sa zvukom drugog najstarijeg zvona u Hrvata, koje od 1368. godine do danas neprestano zvoni na zvoniku janjevačke župne crkve Sv. Nikole”, naveo je mons. Palić.

Zatim je uputio zavalu Bogu za dar života, svećeništva i biskupskoga poslanja, te roditeljima, obitelji, papi Franji na ukazanome povjerenju, braći u biskupstvu i svećeništvu, redovnicima i redovnicama i svem vjerničkome puku, u čijem je sudjelovanju u ovom slavlju ređenja, kako je rekao, prepoznao znak podrške njemu osobno, ali i ovoj partikularnoj Crkvi u naviještanju Božje Riječi i izgradnji Kraljevstva Božjega.

Na završetku misnog slavlja biskupskoga ređenja u Hvaru održani su prigodni govori. Prvi govor održao je splitsko-makarski nadbiskup.

KT / IKA

Izvor: http://nedjelja.ba/

PODIJELI