XII Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom

106

 

 

 

 

 

„Zajedno u vjeri i ljubavi“ bilo je geslo XII. susreta osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije održano 2. lipnja u Športskoj dvorani OŠ „Antun Harambašić“ u Donjem Miholjcu. Susret je organiziralo Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, koje djeluje već deset godina, te Donjomiholjačka župa Sv. Mihaela arkanđela, a nazočilo je oko 700 sudionika. Program je započeo misnim slavljem koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup, mons. Đuro Hranić, uz koncelebraciju dekana Donjomiholjačkog dekanata, preč. Josipa Kalmara, župnika domaćina Josipa Antolovića i ostalih svećenika.

Pozdrave dobrodošlice uputila je tajnica Nadbiskupijskog povjerenstva Tonka Odobašić, a prenijela je i pozdrave povjerenika, vlč. Alojza Kovačeka, vojnog kapelana koji se trenutno nalazi u mirovnoj misiji u Afganistanu.

„Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas. Vi ste prijatelji moji“ riječi su koje je u svojoj homiliji istaknuo mons. Hranić te rekao: “Dok su mnogi zdravi i uspješni nezadovoljni, osobe s invaliditetom, s različitim vrstama i kombinacijama, čak i teškim oštećenjima – sretne su i ne mogu, ne znaju i ne žele skrivati životnu radost te povjerenje u ljude i Boga koje nose u srcima.

Izazov ste jer ste živi, i jer ovako zajedno okupljeni u vjeri i ljubavi predstavljate glas zdravog razuma te glas obrane prava na život.“

Navodeći primjer Danske koja do 2030. godine želi postati zemlja bez Downovog sindroma mons. Hranić rekao je kako živimo u društvu gdje je sasvim normalno da liječnici, ukoliko na pregledu otkriju oštećenje djeteta u majčinoj utrobi, trudnoj majci savjetuju pobačaj, a mnoge majke to i prihvaćaju te oduzimaju život svojoj djeci. „Najgrublji oblik rasizma i uskraćivanja prava na život proglašavamo dostignućem! Zgražamo se nad nacistima, a slijedimo njihovu praksu glede nerođenih. Promičemo ljudska prava i istodobno prijedlogom zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji čovjeka želimo svesti na puki genetski materijal, na puku robu i sirovinu za proizvodnju.“, naglasio je biskup i izrazio duboku zahvalnosti roditeljima osoba s invaliditetom koji  su bili spremni podariti život i pokloniti i svoj život svojoj djeci.

Okupljeni ´Zajedno u vjeri i ljubavi´ želimo poručiti da je čovjek jedinstveno i neponovljivo stvorenje Božje, mjerilo stvari, da ima pravo na život te svoje neotuđivo dostojanstvo. Poručujemo da društvo koje čine samo savršena i sposobna ljudska bića, prilagodljiva tržištu rada i kapitala, u kojemu nema sigurnosti i u kojemu neki misle da nema ni potrebe iskusiti ikakav osjećaj ljubavi, milosrđa, solidarnosti prema slabijima i nezaštićenim osobama, s jedne strane je nestvarno, s druge strane nečovječno, sebično i okrutno društvo. Mi se danas utvrđujemo vjeri u Boga koji je garant ljudskog dostojanstva i upozoravamo da odbacivanje Boga znači smrt za čovjeka.“, zaključio je biskup Hranić.

LMiholjac

Tijekom prinosa darova u kojemu su sudjelovali predstavnici osoba s invaliditetom svih šest regija Nadbiskupije, uz euharistijske darove, križ i Bibliju, na oltar su prinesene i naočale, uz molitvu da nikada ne zavlada duhovna sljepoća i sljepoća srca, te gitara kao znak veselja i radosti kojom osobe s invaliditetom slave Boga. Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao donjomiholjački VIS „Agape“, a vjeroučiteljica Mirjam Ćosić glazbu je pratila pokretima te  tako sudionike s invaliditetom potaknula na aktivno sudjelovanje. Na kraju mise pozdravu riječ uputio je župnik Antolović te Zlatko Tarcal, dogradonačelnik Donjeg Miholjca.

Nakon odmora i prigodnog domjenka u čijoj je realizaciji pomoglo 40 mladih volontera Crvenoga križa i Udruge mladih Migra te poduzeća Fami, Matica, Modicus i INA, uslijedio je kulturno-zabavni program, koji je u suradnji s članom Nadbiskupijskog povjerenstva Ivicom Šarćevićem organizirao ravnatelj OŠ “A. Harambašić” Vedran Aladić. Multimedijalni splet dječjih pjesama, recitacija i igara izvela su djeca Dječjeg vrtića „Pinokio“ pod vodstvom Vlatke Kopić – Perković i Mirjane Skeledžija. Nastupio je Školski pjevački zbor „Breze“  OŠ „A. Harambašić“ pod vodstvom Terezije Bratuševac, Školski tamburaški orkestar pod vodstvom Darka Nikolića, Pjevački zbor Srednje škole Donji Miholjac pod vodstvom Alena Štefana te Mješoviti tamburaški orkestar Srednje škole pod vodstvom Zvonimira Falamića.

Poeziju su čitali članovi Književne udruge „Mihael“ te Književnog kluba „Augustin Harambašić“ Donji Miholjac, a svojim stihovima predstavile su se i osobe s invaliditetom, Danijel Staklenac i Martina Kolesarić. Najveće oduševljenje nastalo je pri nastupu Vlatke Kopić Tene te Tamburaškog sastava „Kas“.

Uz pljesak za sve izvođače, susret je završen veseljem, pjesmom i plesom svih okupljenih.

I zajednica Vjera i svjetlo Lađica – Vukovar, kao i ostale zajednice naše nadbiskupije, prisustvovala je ovom prekrasnom susretu gdje smo uz molitvu, pjesmu i ples osjetili svu radost zajedništva u vjeri i ljubavi.

Lađice s biskupom

„Lađica“ s biskupom Đurom Hranićem i gospođom Tihomilom Viljetić – članicom Nadbiskupijskog

povjerenstva osoba s invaliditetom i voditeljicom vinkovačke regije Vjere i svjetla

 

 

Ivanka Barbir Matić

 

 

{fshare}

 

 

Nedavno objavljeno:

 

Duhovna zajednica “Vjera i svjetlo”

 

PODIJELI