SUBOTICA/BIZOVAC – Vokalni sastav „Matheus“ iz župe Sv. Mateja u Bizovcu nastupio je na prošlog vikenda održanom HosanaFestu, festivalu hrvatskih duhovnih pjesama u Subotici. Tom prigodom bizovčani su se predstavili autorskom skladbom „Uzdam se u Tebe“ i između pet podijeljenih nagrada osvojili glavnu. Njihova pobjeda tim veća i značajnija jer ovu nagradu dodjeljuju i za nju glasuju isključivo sami izvođači. Tekst pobjedničke skladbe djelo je Vlč. Marina Kneževića, duhovnika Pokreta Božanskog Milosrđa, glazbu je skladala Sandra Lovrinčević, prof., a aranžmanski je potpisuje Željko Nikolin s kojim „Matheusi“ surađuju već duže vrijeme.

„Ovom pjesmom želja nam je proslavljati Milosrdnog Gospodina i sve smo učinili kako bi On doista bio u prvome planu. Ova nagrada je samo potvrda da smo u tome i uspjeli.“ – kratko je izjavila Sandra Lovrinčević, voditeljica „Matheusa“.

Inače, ovo je bizovčanima još jedno u nizu prvih odličja na festivalima duhovne kršćanske glazbe za njihov ustrajan rad i evangelizaciju glazbom , a drugi puta da su osvojili glavnu nagradu na HosanaFestu. Prvi puta im je to pošlo za rukom 2009. godine. U vrlo skoroj budućnosti izdat će svoj glazbeni prvijenac.

 

Zrinka Blažević

 

 

 

 

MOLVE/BIZOVAC – U nedjelju, 14. listopada u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u podravskom mjestu Molve, održan je jubilarni, deseti Festival duhovne glazbe – „Marija fest 2012.“ Kako bi se ovaj jubilej proslavio na što prigodniji način, pjevale su se isključivo marijanske skladbe kojima su se izvođači publici predstavljali proteklih devet godina. Ovogodišnji Festival okupio je dvadeset renomiranih imena sa Crosacro scene među kojima su bili i Vokalni sastav „Matheus“ iz Bizovca. Tom su prigodom izveli skladbu pod nazivom „Neka mi bude“ koju su na Marija festu pjevali 2009. godine, a za koju je i tekst i glazbu napisala njihova voditeljica, prof. Sandra Lovrinčević a aranžmanski ju je uobličio Željko Nikolin.

Program Marija festa trajao je dva dana. Prvoga dana izvođači su se okupili kako bi poslušali predavanje koje im je pripremila Ivana Šurina, voditeljica Župnoga zbora „Izvor“ iz Zagreba a potom razvrstani u glazbene radionice okušavali su se u skladanju dobro poznate molitve upućene Majci Mariji – „Zdravo Marijo“. Prvi dan završio je zajedničkom Svetom misom i Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su animirali sami izvođači.

Drugoga dana, svi izvođači stopili su se u jedan zbor i zajedno sa Zborom mladih Varaždinske biskupije animirali nedjeljno misno slavlju koje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je tom prigodom proglasio Godinu vjere za Varaždinsku biskupiju.

Ovogodišnji Marija fest organizirali su kao i prošlih godina Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Sakralna galerija hrvatskih umjetnika „Laudato“ i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama.

 

Zrinka Blažević

 

 

 

OSIJEK/BIZOVAC – Uoči blagdana Svih Svetih, u srijedu 31. listopada, udruga Misijska europska katolička inicijativa ”Kristov stol” iz Zagreba diljem Hrvatske organizira “Noć otvorenih crkvi”. – Inicijativom se želi očitovati kako su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života i na taj način vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Konkretnije, to je zanimljiv događaj kojemu je cilj potaknuti vjernike na slavljenje svetaca, umjesto rezbarenja bundeva i širenja poganskih običaja. Održava se već treću godinu, a najviše su hvaljeni bili upravo oni koji su organizirani u Zagrebu, Osijeku i Splitu. U „Noći otvorenih crkvi“, s 31. listopada na 1. studenoga, vrata katedrala i drugih crkvi, koje će se priključiti, ostat će otvorena barem do ponoći, a u njima će biti određeni prostori za duhovno i kulturno razmišljanje, najavljuje Zrinka Blažević, tajnica VS „Matheus“ iz Bizovca, čiji članovi će u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Divaltovoj ulici u Osijeku, animirati dio klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, od 23 dana do ponoći. Bizovački pjevači tamo tradicionalno pjevaju već nekoliko godina, a s njima će biti i nekadašnji bizovački župnik, vlč. Marin Knežević, duhovnik Pokreta Božanskog Milosrđa.

 

Martina Petersdorfer

 

 

 

Bizovčani raspjevali Suboticu

 

 

 

BIZOVAC/SUBOTICA – Vokalni sastav „Matheus“ održao je Humanitarni koncert podrške Terapijskoj zajednici „Hosana“ iz Novoga Žednika nedaleko Subotice u Vojvodini. „Matheusi“ su došli na poziv organizatora Hosanafesta čiji su prošlogodišnji pobjednici, nastavljajući tako tradiciju da oni koji su proglašeni najboljim na ovome festivalu duhovnih pjesama, daruju koncert u božićnome vremenu za štićenike zajednice i Hrvatsku zajednicu u Subotici. Tom prigodom su izveli nekoliko tradicionalnih domaćih i stranih božićnih pjesama te deset autorskih skladbi koje će se uskoro naći na njihovom prvom nosaču zvuka. Posjetitelji su se rado prisjetili i s „Matheusima“ pjevali pjesmu „Slavi Boga našega“ s kojom su prvi puta 2008. godine osvojili prestižnu nagradu u Subotici, ali i dobro znane „Kolika tajna“, „Utočište Vječno“ i prošlogodišnju uspješnicu s Hosanafesta „Uzdam se u Tebe“.

 

Obzirom kako je koncert organiziran kao potpora Terapijskoj zajednici „Hosana“, svoje životno svjedočanstvo izlaska iz pakla ovisnosti svim prisutnima ispričao je Sandro, štićenik Zajednice, a potom je gospođa Lukić, čiji sin se liječi u Zajednici podijelila svoje iskustvo s roditeljskog stajališta. Velečasni Marinko Stantić, u ime organizatora zahvalio se VS „Matheus“ i pozvao ih da i dalje budu „podrška ovoj Zajednici koja u život vraća mlade iz ponora i zla droge, alkohola i drugih ovisnosti.“ Koncert je održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće u samom središtu Subotice.

 

 

 

Zrinka Blažević

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI