Vlastito umanjivanje u njegovu korist

30

On se mora povećavati, a ja se moram umanjivati. – Ivan 3:30

Izvan okvira Božje volje ste, ako postanete nužnost nečijeg života. Vaša je primarna odgovornost kao sluge [Božjeg] biti “mladoženjin prijatelj” (Ivan 3:29). Kad vidite osobu kojoj malo nedostaje kako bi spoznala zahtjeve Isusa Krista, znate kako je vaš utjecaj iskorišten u pravom smjeru. A kad počnete tu osobu uočavati usred teške i bolne borbe, ne pokušavajte spriječiti ju, već se molite da njena neprilika postane i deset puta jača, sve dok ju nijedna sila na zemlji ili u paklu ne može odvratiti od Isusa Krista. Uvijek iznova pokušavamo se igrati providnosti u nečijem životu. No, mi smo samo amateri, ulazimo u Božje područje i zapravo onemogućujemo Božju volju dok govorimo: “Ova osoba ne bi trebala iskusiti ovu nevolju.” Umjesto da smo Mladoženjini prijatelji, naše suosjećanje postaje smetnja. Jednog dana ta će nam osoba reći: „Ti si lopov; ukrao si mi želju da slijedim Isusa i zbog tebe sam ga izgubio iz vida. ”

Čuvajte se radovanja s nekim zbog pogrešne stvari, naprotiv, uvijek gledajte da se radujete zbog prave stvari. “… mladoženjin prijatelj … jako se raduje radi mladoženjinog glasa. Stoga se ova moja radost ispunila. On se mora povećavati, a ja se moram umanjivati“ (Ivan 3: 29-30). Ovo je rečeno s radošću, a ne s tugom; napokon su trebali ugledati Mladoženju! A Ivan je rekao kako je upravo to njegova radost. Ovo predstavlja sklanjanje u stranu, potpuno micanje sluge, o kojem se više nikada neće razmišljati.

Pozorno slušajte cijelim svojim bićem dok ne čujete glas Mladoženje u životu druge osobe, te nikada ne razmišljajte o tome kakva će to razaranja, poteškoće ili bolesti donijeti. Samo se radujte s pobožnim uzbuđenjem što se Njegov glas čuo. Možda ćete često morati promatrati  kako Isus Krist prvo mora razrušiti život prije no što ga spasi (vidi Matej 10:34).

– Oswald Chambers –

Vjerujem li Mu toliko da sam spreman druge prepustiti Njegovoj providnosti, te umjesto intervencije „spašavanja” i pomaganja, moliti Ga da podari nužnu snagu za izdržati potrebno za promjenu i izgradnju?

PODIJELI