Pripremio: Dario Marton

Bračni parovi jubilarci župe Marija Majka Crkve iz Subotice, zahvalili su Bogu za svoju bračnu ljubav i vjernost na svetoj misi koju je u nedjelju 11. veljače predslavio župnik ove župe vlč. dr. Marinko Stantić.

Na početku svoje homilije, župnik je predstavio ovogodišnje bračne jubilarce, te je uputio riječi zahvale i čestitke slavljenicima. Osvrćući se na nedjeljno evanđelje koje je govorilo o gubavcu, koji je zamolio Isusa da ga ozdravi od gube, vlč. Marinko je prokomentirao da nije baš svjetli primjer gubavca i braka, te ohrabrio jubilarce da ne misle da je biti u braku guba. Pojasnio je kako čovjek koji boluje od gube živi te da je izoliran od zajednice. Akcent na nedjeljno evanđelje i proslavu bračnih jubileja dao je na osnovu vjere i duhovnosti gubavca koju je cijenio Isus. Na pitanje gubavca Isusu, »Ako hoćeš, možeš me očistiti!«, vlč. Marinko je napravio paralelu, te istakao kako su slavljenici prije 55, 45, 30, 25, 15. godina pitali svoju izabranu stranu, ako hoćeš da živimo zajedno, da dijelimo dobro i zlo, tugu i radost, bilo to svečano ili manje svečano… Ohrabrio ih je da je, ako žele opstati, klečanje i molitva najbolja stvar u braku da održava ljubav i vjernost jedni drugima. Na koncu svoje propovijedi, vlč Marinko je citirao sv. Ivana od Križa: „Na koncu svi ćemo biti suđeni po ljubavi“, a da tu ljubav podari Gospodin svima nama, pa i onima koji su braku i žive čestito i radosno.

Djeca i unuci slavljenika zahvalili su svojim roditeljima za ljubav, odgoj u vjeri i sve što su im pružili.

Na završetku svete mise župnik vlč. Marinko podijelio je diplome bračnim jubilarcima kao znak sjećanja na ovu proslavu, te pozvao sve prisutne u vjeronaučnu dvoranu na čašćenje i čašicu razgovora.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar je u utorak, 13. veljače, u crkvi Krista Kralja u Beogradu, uz koncelebraciju tajnika apostolske nuncijature mons. Filippa Colnaga i ostalih svećenika, predvodio svečano liturgijsko slavlje. Svečanosti su prisustvovali poslanik Narodne skupštine, predstavnik Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama, predstavnici Vojske Republike Srbije, ambasadori državnih zajednica, predstavnici lokalnih vlasti, djelatnici na području kulture, društvenih institucija i društvenih komunikacija, predstavnici Njegove svetosti patrijarha srpskog – braća iz Srpske pravoslavne Crkve, Muftija srbijanski Abdulah Numan i ostali vjernici. Liturgiju je pjesmom pratio Ekumenski moški zbor na čelu s dirigentom Bratislavom Prokićem.

Nadbiskup je svima poželio srdačnu dobrodošlicu i istaknuo kako je Beograd sam po sebi grad susretanja i prožimanja. „Tako je sasvim logično da želimo posebnom pažnjom anticipirati praznik Sretenja i time prikazati nebesku žrtvu i moliti se za našu državnu zajednicu, Srbiju“, rekao je mons. Hočevar.

U propovijedi je nadbiskup Hočevar naglasio da je Beogradska nadbiskupija, kao dio Katoličke Crkve, vrlo svjesna gdje joj je dato živjeti i koje su joj zadaće. „Promatrajući povijest integralno i živeći na ovoj proročkoj granici Istoka i Zapada, otkrivamo sve jače i jače da moramo biti u službi zajedništva. Proglasili smo zato „Godinu zajedništva“! Intenzivno se po tim nakanama molimo i radujemo se svakome koraku, svakome činu i svakoj riječi – koje promoviraju put zajedništva, mira, sloge, dakle i pomirenja i suradnje“, rekao je nadbiskup. Poslije liturgije nadbiskup Hočevar je goste pozvao u kuću Ordinarijata na agape i susret u zajedništvu.

Nacrt Elaborata za osnutak obrazovno-odgojnog centra u Suboticislužbeno je predan kao dokument na 7. sjednici Međuvladinog mješovitog odbora održanoj 30. i 31. siječnja u Beogradu i Monoštoru i kao takav ušao u preporuke ovog odbora za njegov osnutak. Nacrt Elaborata zapravo je nastavak Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, a među ostalim sadrži izazove s kojima se treba suočiti u području obrazovanja te prijedlog rješenja koji se sastoji u osnutku obrazovno-odgojnog centra. Podsjetimo, Katolička Crkva i Subotička biskupija spremne su za ustroj i rad obrazovno-odgojnog centra ustupiti objekt u Ulici Matije Gupca broj 8-10 u Subotici.

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar će u srijedu, 21. veljače, predvoditi svečano euharistijsko slavlje za pokojnog beogradskog nadbiskupa dr Franca Perka. Sveta misa će se služiti u Crkvi Krista Kralja, u Krunskoj 23 u Beogradu u 18 sati.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI