Papa Franjo na misi molio za medicinske sestre i tehničare

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je molio Boga da blagoslovi medicinske sestre i tehničare koji su u ovo vrijeme pandemije bili primjer herojstva, a neki su od njih čak dali život. U propovijedi je istaknuo da je Isusov mir besplatni dar koji uvijek otvara za druge i daje nadu u raj koji je konačni mir, dok je mir svijeta egoističan, neplodan, skup i prolazan

Papa Franjo se danas na početku mise u Domu svete Marte posebno spomenuo medicinskih tehničara. Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara – podsjetio je. Molimo stoga za medicinske tehničare i sestre, muškarce, žene, mladiće i djevojke koji imaju to zanimanje, koje je više od zanimanja; to je poziv, požrtvovnost. Neka ih Gospodin blagoslovi. U ovo vrijeme pandemije dali su primjer herojstva, a neki su dali i život. Molimo za medicinske sestre i medicinske tehničare – potaknuo je Papa.

U propovijedi je komentirao Evanđelje iz današnje liturgije (Iv 14, 27-31), u kojemu Isus kaže svojim učenicima: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“. Prije odlaska Gospodin pozdravlja svoje i daje im dar mira, Gospodinova mira – rekao je Papa te objasnio – Nije riječ o univerzalnom miru, miru bez ratova koji svi želimo, da uvijek vlada, nego je to mir srca, mir duše, mir koji svatko od nas ima u sebi. Gospodin ga daje, ali, ističe, ne kao što ga svijet daje. Riječ je o različitim mirovima.

Svijet ti daje unutarnji mir – primijetio je papa Franjo – mir tvojega života, taj život mirnoga srca, koji je poput tvojega posjedovanja, kao neka stvar koja je tvoja i izolira te od drugih; to je tvoja stečevina: imam mir. Ne primjećujući zatvaraš se u taj mir; taj je mir pomalo za tebe, čini te mirnim i sretnim, ali te uspavljuje, umrtvljuje i daje ti da ostaješ sam sa sobom; pomalo je egoist. Tako svijet daje mir. To je, osim toga, skupi mir – dodao je Papa – jer stalno moraš mijenjati sredstva mira; kada te neka stvar oduševi, kada ti pruži mir, poslije se iscrpi i moraš tražiti drugu… Skupa je, jer je prolazna i neplodna.

Nešto drugo je mir koji daje Isus. Njegov te mir pokreće, ne izolira te, potiče te da ideš drugima, stvara zajednicu, uspostavlja komunikaciju – istaknuo je Papa. Mir koji daje svijet skup je, onaj Isusov je besplatan; on je Gospodinov dar, Gospodinov mir. Plodan je i uvijek te vodi naprijed. Mir svijeta ne otvara ti vrata za drugi svijet, dok je Gospodinov mir otvoren prema nebu, prema raju. Njegov je mir plodan, otvara se i vodi i druge, zajedno s tobom, u raj.

Papa je stoga potaknuo vjernike da pogledaju u sebe, koji je njihov mir. Nalazim li mir u blagostanju, u posjedovanju i mnogim drugim stvarima, ili ga nalazim kao Gospodinov dar? Moram li platiti mir ili ga besplatno primam od Gospodina? Kakav je moj mir? Naljutim li se kada mi nešto nedostaje? To onda nije Gospodinov mir. To je kušnja. Jesam li miran u svojem miru, uspavljuje li me? Znači da nije od Gospodina.

U miru sam i želim ga prenositi drugima te nešto napraviti? To je Gospodinov mir. Ostaje li mir u meni i u ružnim, teškim trenutcima? Znači da je od Gospodina. Gospodinov je mir plodan i za mene jer je pun nade, odnosno gleda prema nebu – istaknuo je Papa. Mir koji nam daje Isus, mir je za sadašnjost i za budućnost. To znači početi živjeti nebo, uz plodnost neba. To nije anestezija.

Onaj drugi mir jest; anesteziraš se stvarima svijeta i kada doza te anestezije ponestane, uzmeš drugu, pa opet drugu… Isusov je mir, naprotiv, konačan, plodan i zarazan. Nije samodopadan, jer uvijek gleda Gospodina. Onaj drugi mir gleda tebe, pomalo je samodopadan – istaknuo je Papa te na kraju molio da nam Gospodin dade taj mir pun nade, koji nas čini plodnima, komunikativnima s drugima, koji stvara zajednicu i uvijek gleda prema konačnom rajskom miru.

(Vatican News – aa)

 

Papa telefonirao Tawadrosu II.: Ujedinjeni u teškim danima

Papa Franjo je nazvao koptskog pravoslavnog patrijarha Egipta kako bi u vrijeme pandemije obnovio veze bratstva

Alessandro De Carolis; Mate Žaja – Vatikan

Papa Franjo je u nedjelju telefonirao koptskom pravoslavnom patrijarhu Tawadrosu II. kako bi izrazio svoju blizinu Koptskoj Crkvi i cijelom egipatskom narodu te kako bi na taj način obilježio Dan bratske ljubavi između Koptske pravoslavne i Rimske Crkve. Naime, 10. svibnja 1973. godine prvi su se put susreli rimski biskup i koptski pravoslavni patrijarh, odnosno papa Pavao VI. i Šenuda III. Na isti je dan 2013. godine Tawadros II. posjetio papu Franju u Vatikanu.

Kako su izvijestili egipatski mediji, a prenijela Agencija Fides, koptski pravoslavni patrijarh tijekom razgovora se osvrnuo na današnjicu, koja je i u Egiptu obilježena pandemijom bolesti COVID-19, te ponovio riječi svetog Pavla koji u Poslanici Rimljanima piše da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube (usp. Rim 8,28). Papa Franjo je pak izrazio svoju ljubav i poštovanje prema Egiptu i Egipćanima te istaknuo da se pridružuje molitvi za mir u svijetu, posebice u ovim teškim danima.

Sveti Otac i koptski pravoslavni patrijarh na kraju su se razgovora obvezali da će moliti za svijet, Crkvu i sve vjernike te sudjelovati u Svjetskom danu molitve, posta i djela milosrđa za oslobođenje planeta od koronavirusa, zakazanom za četvrtak, 14. svibnja. Riječ je o inicijativi Visokog odbora za ljudsko bratstvo koji čine vjerski vođe, znanstvenici i predstavnici svijeta kulture, kršćani, muslimani i Židovi, nadahnuti dokumentom o ljudskom bratstvu koji su u veljači prošle godine potpisali papa Franjo i veliki imam džamije al-Azhar, Ahmed Al-Tayeb.

Papa Franjo posebno molio za sve koji su izgubili posao

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je molio za sve koji su u posljednje vrijeme izgubili posao, te se spomenuo obljetnice pronalaska tijela svetoga Timoteja u katedrali u Termoliju. U propovijedi je istaknuo da nam Duh Sveti pomaže bolje shvatiti ono što nam je rekao Isus; nauk nije statičan nego se razvija u istom smjeru

Na početku mise u Domu svete Marte papa Franjo je danas molio za sve koji su u ovo vrijeme pandemije izgubili posao, te se spomenuo 75. obljetnice pronalaska tijela svetoga Timoteja u kripti katedrale u Termoliju, tijekom radova na obnovi 1945. godine. Sjedinjujemo se s vjernicima Termolija danas, na blagdan pronalaska tijela svetoga Timoteja – rekao je Papa, a potom dodao – Ovih je dana mnogo ljudi izgubilo posao; nisu ponovno zaposleni, radili su na crno… Molimo za tu našu braću i sestre koji trpe zbog nedostatka posla.

U propovijedi se osvrnuo na Evanđelje današnje liturgije (Iv 14, 21-26) u kojemu Isus kaže svojim učenicima: „Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj — Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“.

To je obećanje Duha Svetoga – rekao je Papa – Duha Svetoga koji boravi u nama i kojega Otac i Sin šalju kako bi nas pratio u životu. Zove se Paràklet, odnosno Onaj koji podupire, koji nas prati da ne padnemo, koji te održava čvrstim, koji ti je blizu da bi te podupirao. Gospodin nam je obećao tu potporu koja je Bog kao On; to je Duh Sveti. Što Duh Sveti čini u nama? – upitao je Papa. Gospodin nam to kaže: „…poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“.

Poučavati i dozivati u pamet. To je zadaća Duha Svetoga – istaknuo je Papa. Poučava nas otajstvu vjere, uči nas ući u otajstvo, bolje shvatiti otajstvo, poučava nas Isusovu nauku i uči nas kako razviti svoju vjeru ne griješeći, jer nauk se razvija, ali uvijek u istom smjeru; raste u razumijevanju. Duh nam pomaže rasti u razumijevanju vjere, da ju bolje shvatimo i da više nastojimo shvatiti ono što vjera kaže.

Vjera nije nešto statično – primijetio je – nauk nije statičan; stalno se razvija, ali uvijek u istom smjeru. Duh Sveti pazi da nauk ne pogriješi, pazi da ne ostane nepomičan, ne rastući u nama. Poučit će nas stvarima koje nas je Isus naučio, razvit će u nama razumijevanje onoga što nas je Isus naučio, dat će da se u nama sve do zrelosti razvije Gospodinov nauk – istaknuo je Papa.

Duh Sveti također podsjeća; ‘dozivat će vam u pamet sve što vam ja rekoh’. Duh Sveti je poput sjećanja, budi nas, održava nas uvijek budnima u „Gospodinovim stvarima“, i daje nam da se sjećamo svojega života, kada smo susreli Gospodina ili kada smo ga napustili – rekao je Papa te spomenuo jednu osobu koja je pred Gospodinom ovako molila: „Gospodine, ja sam isti onaj koji je kao dijete i kao mladić imao te snove. Onda sam krenuo pogrješnim putom. Ti si me sada pozvao“.

To je spomen Duha Svetoga u osobnom životu. Vodi te na spomen spasenja, spomen onoga što je Isus poučio, ali i na spomen vlastitoga života – istaknuo je Papa te dodao – to je lijep način molitve Gospodinu: „Ja sam isti onaj. Mnogo sam hodao, mnogo toga sam pogriješio, ali sam isti onaj i ti me voliš“. Duh Sveti nas vodi kako bismo razlučivali što trebamo učiniti; koji je pravi, a koji pogrješan put, čak i u malim stvarima. Duh nas prati, podupire u razlučivanju, poučit će nas svemu, odnosno dat će da se naša vjera umnoži; uvodi nas u otajstvo. Duh nam doziva u pamet vjeru, podsjeća nas na vlastiti život; to je Duh koji nas uči razlučivati odluke koje trebamo donijeti.

Osim Paràklet, jer te podupire, Evanđelja Duhu Svetom daju još jedno, još ljepše ime, a to je Dar Božji – istaknuo je Papa. Duh je Dar Božji: ‘Neću vas ostaviti same, poslat ću vam Paràkleta koji će vas podupirati i pomoći da idete naprijed, da se sjećate, razlučujete i rastete’. Božji je dar Duh Sveti. Neka nam Gospodin pomogne čuvati taj dar koji nam je On dao na krštenju i koji svi imamo u sebi – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News – aa)

PODIJELI