Crkva \ Svijet

Izlaganje kard. Turksona na Expo-u 2017, u Kazakhstanu

Kard. Turkson za vrijeme jednog izlaganja, na Akademiji u Mađarskoj. – RV
U Kazakhstanu je danas (31. kolovoza 2017.) održano zasjedanje Expo-a 2017, na kojemu je, pod naslovom „Svi zajedno za naš zajednički dom“, nastupio kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Kardinal je isto tako, s ostalim religijskim vođama, potpisao Zajedničku deklaraciju sudionika o okolišu.Nakon pozdravnih riječi sudionicima zasjedanja, kardinal Turkson se prisjetio 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Kazahstan, koja je od 10. lipnja do 10. rujna, u gradu Astana, domaćin Međunarodne izložbe: EXPO 2017, “Buduća Energija”, što je privuklo znatnu pozornost svijeta i okupio milijune posjetitelja, kako bi razmislili o vitalnoj temi budućnosti: energiji.

Vjerske tradicije, poput židovstva, kršćanstva i islama – tri Abrahamska monoteizma – nisu mogle propustiti prigodu i ne ponuditi svoj osobiti doprinos tom važnom događaju – kazao je Prefekt.

Kao muslimani, kršćani i Židovi, vjerujemo u Boga Stvoritelja svemira i svega što svemir sadrži. On je Stvoritelj cijeloga čovječanstva, kao jedne obitelji. U svojoj Providnosti, On nam je dao ovaj svijet kao zajedničku kuću. U naše ruke je stavio bogate resurse Zemlje, uključujući i energiju u njenim raznovrsnim oblicima, za našu upotrebu i očuvanje istoga za buduće generacije – smatra kardinal Turkson.

Stoga je Bog svakom od nas na brigu povjerio stvorenje i čitavo bogatstvo sredstava da se upotrijebe kao  doprinios zajedničkom dobru i procvatu čitave ljudske obitelji. Jedna od biblijskih knjiga, koju priznaju i kršćani i muslimani, knjiga Psalama (za Kur’an al-Zabour) često izražava sveto čuđenje i zahvalnost Bogu za ono što je kao Stvoritelj učinio, posebice po ljudskom biću, koje je po židovsko-kršćanskoj predaji, stvoreno na Božju sliku i priliku (usp. Psalam 8), a prema islamu, Bog je utemeljio kao svoga kalifa ili poslanika.

Kardinal je kazao kako smo svi „svjesni, brojnih izazova i prijetnji s kojima se suočava naš planet, zbog zloporabe i nepravedne raspodjele resursa, uključujući i energiju. Globalno zagrijavanje, pustinju, krčenje šuma, otapanje leda na zemljinim polovima, nedostatak pitke vode i sigurne hrane, prirodne katastrofe poput tsunamija, uragana, poplava, kao i izumiranje životinjskih i biljnih vrsta, samo su neki od pokazatelja bolesti našega planeta

To ima ozbiljne posljedice za život stotina milijuna ljudi, osobito onih u zemljama u razvoju. Ti su fenomeni također glavni čimbenik koji pridonosi trajnoj imigracijskoj krizi. Kao vjerski vođe i intelektualci nadahnuti vrijednostima koje proizlaze iz naše vjerske i duhovne baštine – smatra kardinal – nismo pozvani niti sposobni ponuditi rješenja za nanizane probleme, ali imamo poseban i nezamjenjivi doprinos u pogledu krize koja pogađa naš zajednički dom i rješenja za svoje probleme i izazove.

Kardinal Turkson je kao prvi doprinos naveo ponudu holističkog ili cjelovitog viđenja svijeta, koji je nadahnut vjerom. Drugi važan doprinos odnosi se na one vrijednosti koje bi trebale potaknuti u vjerniku – ali i u svakoj osobi dobre volje – na njezin odnos prema planetu, načinu života i traženja rješenja.

Na primjer: osjećaj zahvalnosti Bogu za Njegove darove, počevši od onih jednostavnijih poput zraka, vjetra, vode, zemlje, vatre, hrane.
To je zatim i osjećaj umjerenosti u korištenju zemljinih resursa;
uvjerenje, nadahnuto načelom univerzalnog odredišta dobara zemlje, da resurse planeta podijeli sa svim ostalim članovima ljudske obitelji.

Tu je i osjećaj solidarnosti među naraštajima, koji nas nuka da razmišljamo i o naraštajima koji dolaze, a time i o utjecaju pojedinih izbora i životnih stilova na cijelu ljudsku obitelj. Osjećaj solidarnosti, posebno u slučaju prirodnih katastrofa i želja i znatiželja za nastavljanjem istraživanja ​​otajstva stvaranja, pronaći odgovarajuća rješenja i voditi brigu o stvaranju.

Konkretan angažman u korist našega bolesnog planeta i smanjenja njegovih zaliha – napose energije – kardinal vidi u usvajanju i objavljivanju u našim bogoštovnim, molitvenim, i sličnim prostorima. U tom kontekstu s radošću se može primijetiti izgradnja tzv. „zelenih“ crkvî, sinagogâ i džamijâ ili pak u rečenom smislu njihova prilagodba – rekao je između ostaloga prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, kardinal Turkson.

PAPA:” Isus nam donosi radost i novu nadu”

 

Papa je za vrijeme današnje audijencije govorio o temi, koju smatra posebno važnom, a to je odnos između nade i sjećanja; posebno sjećanja na poziv. Za primjer je uzeo poziv prvih Isusovih učenikâ…U sjećanju apostolâ ostalo je utisnuto to iskustvo, da su neki zapisali čak i sat kad se to dogodilo: «Bilo je to oko desete ure» (v. Iv 1,39). Ivan je u svojoj dubokoj starosti sačuvao živo sjećanje na tu zgodu, jer je svoje evanđelje napisao u dubokoj starosti – rekao je Papa, opetujući riječi evanđelja.

Susret učenika s Isusom dogodio se uz rijeku Jordan, gdje je Ivan Krstitelj krstio. Mladi su Galilejci bili izabrali Krstitelja za svoga duhovnika. Jednoga je dana došao Isus i krstio se u rijeci. Kada je sljedeći put ponovno onuda prolazio, Ivan Krstitelj kaže dvojici učenika: „Evo Jaganjca Božjega!“ (r. 36) – rekao je Sveti Otac.

To je za učenike – smatra Papa – bila ‘iskra’. Ostavljaju dotadašnjeg učitelja i kreću za Isusom. Isus se okrenuo prema njima i postavio im odlučujuće pitanje: «Što tražite?» (r. 38). Isus se u evanđeljima pojavljuje kao poznavatelj ljudskog srca. U onom trenutku je bio susreo dvojicu mladića u traženju i zdravom nemiru – pojasnio je Papa.

Zapravo, kakva je to mladost koja je zadovoljna; koja se ne pita o smislu? – zapitao se Sveti Otac te nastavio: Mladi koji ništa ne traže, nisu mladi, nego su umirovljenici; ostarjeli su prije vremena. A Isus se, kroz cijelo Evanđelje i u svim svojim susretima, pokazuje kao onaj koji «užiže» srca. Otuda ono njegovo pitanje, koje nastoji pobuditi želju za životom i srećom, koju svaka mlada osoba nosi u sebi: „Što tražiš?». I ja bih danas – vas mlade, koji ste ovdje ili ovo pratite preko medija – htio pitati isto: „Ti koji si mlad, mlada, što tražiš; što u svom srcu tražiš?“…

Poziv  Ivana i Andrije započinje prijateljstvom s Isusom, tako snažnim da ‘nameće’ zajedništvo života i osjećaja s njime. Dvojica učenika počinju živjeti i biti uz njega te odmah postaju misionari. Nisu se nakon susreta vratili kući smireni: bili su ‘pokrenuti’ i to tako da njihova braća – Šimun i Jakov –  ubrzo također postaju učenicima. Otišli su k njima i rekli. ‘Našli smo Mesiju, velikana; našli smo Proroka’… daju informaciju; postaju misionari tog susreta… To je bio tako dirljiv i sretan susret, da će se učenici zauvijek sjećati toga časa koji je prosvijetlio njihovu mladost i dao joj usmjerenje – rekao je papa Franjo.

Kako se otkriva vlastito zvanje u ovome svijetu? Može se otkriti na različite načine, no ova stranica evanđelja nam govori da je prvi pokazatelj toga, radost susreta s Isusom. Brak, posvećeni život, svećeništvo: svaki poziv započinje jednim susretom s Isusom koji nam donosi radost, novu nadu; vodi nas, pa i kroz kušnje i teškoće, prema sve potpunijem susretu s njime i vodi nas prema potpunoj radosti – rekao je Sveti Otac.

Gospodin ne želi osobe koje je ga slijede nevoljko, bez vjetra radosti u srcu. Papa je zatim okupljenima postavio pitanje, na koje je zatražio da svatko odgovori u svom srcu: „Vi ovdje nazočni, struji li vam srcem vjetar radosti?”… Isus hoće osobe koje su okusile da biti s njime donosi neizmjernu sreću, koja se svakoga dana može obnoviti. Učenik kraljevstva Božjega koji nije radostan ne evangelizira ovaj svijet. Ne postaje se Isusovim propovjednikom izoštravajući retoričko oruđe, nego čuvajući u svom pogledu bljesak istinske sreće – napomenuo je Papa.

S tog razloga kršćanin – poput Djevice Marije – čuva plamen svoje zaljubljenosti. Sigurno, u životu postoje kušnje, trenuci u kojima je potrebno ići naprijed bez obzira na hladnoću i protivan vjetar. Ali kršćani poznaju put koji vodi do svetog plamena koji ih je zapalio jednom zauvijek –  kazao je Sveti Otac te upozorio:

Lijepo vas molim, razočaranim i nesretnim osobama ne dajmo za pravo; ne slušajmo onoga koji nam cinički kaže da ne gajimo životne nade; ne uzdajmo se u onoga tko već u začetku gasi svaki entuzijazam, govoreći da nijedan pothvat nije vrijedan cjeloživotne žrtve; ne slušajmo one koji su «stara» srca; koji guše mladenačku euforiju, nego starima kojima oči sjaje nadom. Gajimo zdrave ‘sanje’ – pozvao je papa Franjo.

Bog želi da – dok smo na putu i pozorni na životnu zbilju – budemo sposobni sanjati poput Njega i s Njime. Sanjati o jednom drugačijem svijetu. Ako san utrne – sanjati ga ponovno – vraćajući se s nadom na ono prvotno sjećanje. To je, dakle, temeljna dinamika kršćanskoga života: sjetiti se Isusa… Pavao je govorio svom učeniku: „Sjećaj se Isusa Krista“. Sjećati se Isusa, plamena ljubavi po kojem smo život pojmili kao „projekt dobra“ i tim nam je plamenom ponovno oživjeti svoju nadu –  rekao je u zaključku svoje današnje pouke papa Franjo.

Sveti Otac je nakon pojedinačnih pozdravnih govora na svjetskim jezicima, uputio apel:

Preksutra, 1. rujna obilježava se Dan molitve i brige za Stvoreno. Ovom prigodom, ja i dragi brat Bartolomej, ekumenski patrijarh Carigrada, zajedno smo pripremili poruku. U njoj sve pozivamo da poštuju i zauzmu stav odgovornosti prema Stvorenome. Također apeliramo i na one koji imaju važne uloge da čuli vapaj Zemlje i vapaj siromašnih, koji od ekološke neravnoteže najviše trpe.

Papina poruka u prigodi zatvaranja Jubileja sv. Ruže Limske

 

Jučer je svečanom svetom misom zaključena jubilarna godina u prigodi 400. godišnjice smrti sv. Ruže Limske. Papin je posebni izaslanik, kardinal Raúl Eduardo Vela Chiriboga, umirovljeni nadbiskup glavnoga grada Ekvadora Quita, predvodio završno euharistijsko slavlje u Limi, glavnom gradu Perua. Katolički je prelat pročitao prigodnu Papinu poruku u kojoj je Sveti Otac potaknuo na žarku pobožnost prema sv. Ruži Limskoj kako bi čitavoj nadbiskupiji Lime, Peruu i cijelom svijetu od Boga isprosila brojne milosti.Papa je svetu Ružu Limsku definirao odlomkom iz Pjesme nad pjesmama: ona je poput ljiljana među trnjem (usp. Pj 2,1). Podvrgnula se strogoj pokori, izgarajući ljubavnom strašću kako bi za sve isprosila vječni život u Kristu. Sveti je Otac napomenuo da je Ruža od rane mladosti bila Gospodinova prijateljica, posvetivši se kao djevica i njegujući krjeposti od djetinjstva. Otada je, potaknuta primjerom i zagovorom Blažene Djevice Marije te svete Katarine Sijenske, u potpunosti ponudila svoj život Bogu, noseći habit dominikanske trećoredice. Na kraju je papa Franjo podsjetio na ljubav sv. Ruže za sve stvoreno, naročito kada je pozivala svako živo biće da slavi Stvoritelja.

Sveta Ruža je rođena 20. travnja 1586. godine u peruanskom gradu Limi kao kći španjolskih doseljenikâ, a pravo joj je ime bilo Izabela. Odmalena je osjećala poziv i nadahnjivala se primjerom sv. Katarine Sijenske. I Ruža je poput te svetice postala dominikanska trećoredica. U roditeljskom je domu uredila utočište za potrebite, gdje je pružala pomoć siromasima, djeci i napuštenim starcima, posebno onima indijanskog podrijetla. Život je provodila u molitvi i strogoj pokori. Osnovala je prvi kontemplativni samostan u Južnoj Americi i osobito se zalagala za misije. Ruža je preminula 24. kolovoza 1617. godine u Limi, a papa Klement X. ju je 1671. godine proglasio svetom, čime je postala prva svetica rođena u Americi. Dodajmo na kraju kako je sveta Ruža Limska zaštitnica vrtlarâ, cvjećarâ, Perua, Novoga svijeta i Filipina.

Papin brzojav sućuti kardinalu DiNardo-u

 

Nakon nedavnoga prolaska i pustošenja uragana Harvey, koji je pogodio sjevernoameričke države Texas i Louisianu, papa Franjo je kardinalu Danielu DiNardou, po svom državnom tajniku, kardinalu Pietru Parolinu, uputio prigodni brzojav sućuti…Sveti Otac Franjo Vas ljubazno uvjerava u sigurnost svoje duhovne blizine, kao i pastirske zabrinutosti za one koji su pogođeni nasilnim uraganom koji je poharao države Texas i Louisianu, ovih dana. Duboko potresen tragičnim gubitkom životâ i nesagledivom materijalnom štetom što ga je ova prirodna katastrofa ostavila za sobom, Sveti Otac moli za žrtve i njihove obitelji; za sve one koji su zauzeti u spašavanju životâ ili u ublažavanju posljedicâ, oporavku i obnovi. Također je uvjeren da će goleme i neposredne potrebe tolikih pojedinaca i zajednicâ nastaviti poticati jednako tako izdašnost u solidarnosti i uzajamnoj pomoći, u skladu s najboljim navikama naroda. S tim osjećajima i s obnovljenim obećanjem u pogledu svojih molitava, Sveti Otac šalje svoj blagoslov kao zalog utjehe, snage i mira u Gospodinu.    Kard. Pietro Parolin, Papin državni tajnik.

Papa: Katolici i Židovi proživljavaju plodonosno vrijeme dijaloga

 

Katolici i Židovi na svom zajedničkom putovanju proživljavaju plodonosno vrijeme dijaloga – kazao je papa Franjo za vrijeme jutrošnjeg susreta s predstavnicima Konferencije europskih rabinâ, Rabinskog vijeća u Americi i Povjerenstva Velikog izraelskog rabinata koje je u dijalogu s Povjerenstvom Svete Stolice za vjerske odnose sa židovstvom.Riječ je, dakle, o pozitivnoj bilanci zajedničkog puta, polazeći od saborske deklaracije o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama Nostra Aetate, ‘velike povelje’ dijaloga katolika sa židovskim svijetom – napomenuo je papa Franjo te nastavio: U posljednjih smo se nekoliko desetljeća uspjeli približiti jedni drugima te uspostaviti djelotvorni i plodonosni dijalog. Produbili smo međusobno razumijevanje te ojačali prijateljske veze. Upravo to potvrđuje dokument naslovljen „Između Rima i Jeruzalema“ koji su Papi predstavili europski, američki i izraelski rabini, uključujući i glavnog rimskog rabina, Riccarda Di Segnija.

Vaš je dokument upućen katolicima – napomenuo je Sveti Otac – te ih naziva „partnerima, bliskim saveznicima, prijateljima i braćom u našoj zajedničkoj misiji za bolji svijet koji je blagoslovljen mirom, socijalnom pravdom i sigurnošću. U dokumentu stoji da usprkos dubokim teološkim razlikama katolici i Židovi dijele zajednička vjerovanjâ, a također potvrđuje da se religije moraju služiti moralnim ponašanjem i vjerskom izobrazbom – a ne ratom, prisilom ili društvenim pritiskom – kako bi utjecale i nadahnjivale. To je iznimno važno: neka Vječni blagoslovi i prosvijetli našu suradnju kako bismo zajedno mogli prihvatiti i uvijek bolje provoditi njegove planove, „planove za blagostanje, a ne za zlo“, za „budućnost i nadu“ – zaključio je papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI