U ponoć 27.5. završilo je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav koji je pokrenula građanska inicijativa “Narod odlučuje”.

Konferenciju za medije pogledajte u cijelosti u videu:

“Zahvaljujemo tisućama volontera po cijeloj Hrvatskoj koji su u posljednja 2 tjedna darovali svoje vrijeme i svima koji su nam donacijama omogućili da platimo dodatna mjesta izjašnjavanja birača u Zagrebu, Osijeku, Vodicama, Sisku i drugim gradovima čiji su gradonačelnici i načelnici učinili sve da svojim sugrađanima otežaju izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma za pravedniji izborni sustav.”, istaknuo je Zvonimir Troskot GI Narod odlučuje.

“U situaciji kada su dvije najveće stranke, HDZ i SDP, protiv demokratskog izjašnjavanja građana, a ministar uprave Kuščević nije učinio ništa da sukladno Ustavu i zakonu zaštiti provedbu izjašnjavanja od samovolje lokalnih moćnika, ne čudi da mladi napuštaju Hrvatsku jer ne vjeruju da svojim zalaganjem mogu uspjeti u Hrvatskoj. Prema podacima Transparency International, Hrvatska je u 2017. po percepciji korupcije bila na 24. mjestu od 28. država članica EU, a to se i oslikava u BDP-u: u 2017. pala je na 26. mjesto u usporedbi bruto društvenog proizvoda po stanovniku s drugim državama EU.

Upravo je iz tog razloga potrebno mijenjati izborni sustav kako bi se promijenio način upravljanju Hrvatskom. Volonteri “Narod odlučuje” su do ponoći na brojnim lokacijama prikupljali potpise, a birači su se izjašnjavali o potrebi referenduma do samog kraja.

Očekujemo da ćemo u sljedećih nekoliko dana imati broj prikupljenih potpisa građana”, poručio je Zvonimir Troskot iz GI Narod odlučuje.

Izvor: narod.hr

PODIJELI