PRAVI OSPORAVATELJ

Svi, koji stradaju i umiru za svoje istine, jedno su s Bogom i s čovječanstvom i baštinici su vječnosti koja postoji samo za one koji vjeruju i pate, ugaoni su kamen u budućoj zgradi novog čovječanstva, koja će se, nakon svih muka i zabluda, ipak ostvariti kao Božja misao na zemlji.

Što će nam ovaj život od pedeset godina (a jedna teža od druge) ako mu jedna sveta istina ne daje snagu i ljepotu i ne produžuje ga u jednu sjajnu vječnost?

Nemojte drhtati kao da je svijet hladna i prazna soba, ne zatajite svoje duše nikad, nikad jer je divno i nerazumljivo uskrisavanje istine.

Istine su kao onaj kraljičin ispovjednik koji je utopljen zajedno sa svojom istinom, ali je i uskrsnuo. I u stotinu gradova stoji i danas na mostovima u kamenom liku.

Ivo Andrić, Ex ponto 

 

IZ BIOGRAFIJE:

ANDRIĆ IVO, (1892-1975), plodan i vrstan književnik, koji je za svoja djela dobio najveće međunarodno priznanje – Nobelovu nagradu. Poznati su mu romani, prevedeni i na druge jezike: Na Drini ćuprija, Travnička kronika, Gospođica. U prekrasnim pjesničkim razmišljanjima Ex ponto bavi se općenito preokupacijama i težnjama koje se javljaju u ljudskom srcu i zato su nam ta razmišljanja toliko draga i bliska.

 

IZVOR: Brzić Žarko, Nade i ohrabrenja, FTI DRUŽBE ISUSOVE, Zagreb, 1978.

urednik: Miroslav Vukmanić
administrator: Marija Vračević

PODIJELI