Pitanje:

Poštovani, nedavno sam se zatekla u jednoj raspravi, koja mi jednostavno nije jasna, meni bliska osoba ide na skupove Djela Marijina, pa mi je pričala o ekonomiji zajedništva, to je sve usko povezano… Naravno to sve spada pod Fokolare(koje ja osobne ne razumijem, sve to skupa u meni stvara otpor)
Moje pitanje glasi?! Da li sam u krivu sto se protivim takvim zajednicama, jer osim sto si možda međusobno pomažu, ne pomažu ostatku društva, to su mahom “probrani” članovi i sam njihov pristup, sto pod okriljem vjere i nečeg tako divnog, svetog i besplatnog oni uključuju europske fondove, općenito ekonomiju… Cemu?! Vjera je duhovnost, ljubav, vjera je besplatna, svima dostupna, čemu služe i što su ti Fokolari?! Cemu ekonomija zajedništva i zašto sve to spada pod naziv Djelo Marijino?

 

Odgovor:

 

Poštovana i predraga Ana!

Drago nam je što ste nam postavili pitanje o fokolarima!

Fokolari su naime jedna zanimljiva skupina, tj zajednica vjernika koji štuju MARIJU i sve Marijanske svetkovine i pobožnosti! Osnivačica je CHIARA LUBICH, talijanska vjernica i laikinja koja je odlučila pokrenuti pokret fokolara te su priznati od SVETE STOLICE- VATIKANA!

Ja razumijem da Vam nije jasno zašto oni zastupaju ekonomiju kada imamo vjeru, no oni kombiniraju vjeru s ekonomijom, tako da promiču EKONOMIJU OPĆEG DOBRA što je velika rijetkost među ekonomistima, te su oni zaslužni što potiču ekonomiju svetog Franje za onom što se je dotični svetac zalagao!

Naime, živimo u okrutnom svijetu u kojem ne vlada ekonomija općeg dobra i blagostanja već đavolja ekonomija divljeg kapitalizma koja uništava malog čovjeka.

Tako da moram pohvaliti Fokolare što se bave Ekonomijom općeg dobra i blagostanja i fenomenom Franjine ekonomije koju podupire i papa Franjo….

Svakako radi više informacija posjetite sljedeće stranice:

http://fokolar.hr/

http://fokolar.hr/opce-dobro

http://fokolar.hr/franjina-ekonomija

SRDAČNO!

direktor RKT portala PUT-ISTINA-ŽIVOT,

ZORAN SUČIĆ, univ.spec.pol,prof.
mob: 095 393 0970
Zoran Sučić, univ.spec.pol., prof.

 

PODIJELI