Vaša riječ neka bude: `Da, da, – ne, ne!`

922

 

 

Pitanje:

Što točno znači vaše da neka bude da a vaše ne neka bude ne.???

 

Odgovor:

Poštovani !

Hvala Vam na Vašem pitanju, jer je to pitanje koje danas u opće ne funkcionira. O čemu se ustvari radi. Jednom prigodom Isus je održao svoju najsnažniju propovijed na “Gori Blagoslova.” Tekst koji ste spomenuli doslovno glasi: “Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom.

Vaša riječ neka bude: `Da, da, – ne, ne!` Što je više od toga, od Zloga je. Matej 5,33-37.

Ukoliko čitate tu snažnu propovijed sa Gore blagoslova, primijetit će te koliko je kršćanstvo radikalno u odnosu što su učili tadašnji učitelji Zakona i farizeji. Biti kršćanin, to ne znači samo pripadati određenoj kršćanskoj zajednici, i provoditi određene pobožne forme, već to znači biti prožet sa Kristom u svakom djeliću i segmentu svog života.

U to vrijeme ljudi su se zaklinjali Bogom, djecom, glavom, zemljom i sa mnogo drugih stvari. Smatralo se da kada se čovjek zaklinje nečim da je to sigurno i tvrdo. Međutim, Isus ovdje naglašava da je to besmisleno raditi. Nebom se ne možemo zaklinjati, jer nam ono ovog trenutka nije dostupno. Ne možemo ni zemljom, jer nam je ona ustvari samo posuđena i nije naša. Na kraju krajeva ništa nije niše. Sve što imamo je Božje i ako nešto i imamo to nam je Bog dao kako bi s time mudru upravljali. Na svoj život ne možemo imati previše utjecaja. Stoga zaklinjati se o bilo što je besmisleno, jer se ne zaklinjemo u svoje, već u tuđe, čak i ako s time upravljamo.

Isus ovdje govori da bi riječi koje kršćani izgovaraju trebale biti prepoznatljive po iskrenosti i po čvrstoći obećanja. Kršćanin treba biti prepoznatljiv po poštenju i po održavanju riječi. On bi trebao biti toliko pošten da čak mu u poslovanju ne treba ni Ugovor. Na žalost, mi još uvijek pokušavamo u našem razgovoru dokazivati nekim pomoćnim zaklinjanjima ne bili dokazali ozbiljnost naših riječi. Danas su riječi vrlo jeftine, i svi će obećavati svašta i nitko neće smatrati da je obavezan i ispuniti to što je obećao. To se danas najbolje očituje u politici gdje se obećava sve i svašta samo da se dođe na vlast. Kada se dođe na vlast, tada se obećanja zaboravljaju.

I svagdašnjem životu, ukoliko se i ne zaklinjemo, često, kako bi pokazali da stvarno govorimo istinu dodamo onu uzrečicu „Časna riječ.“ Međutim ta uzrečica nas više deklarira kao ljude koji ne drže svoju riječ, jer to samo znači da mi imamo časne i nečasne riječi, i tada naglasimo koje su časne riječi, a sve ostalo što ne naglasimo, i ne moramo biti časno.

Upravo ovaj Isusov prijedlog odražava puninu našeg odnosa s Bogom, jer ukoliko smo povezani s Bogom, tada će i naše riječi biti sigurne i čvrste bez poštapalica i zaklinjanja.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

 

 

PODIJELI