Molitva Oče naša je jedna od ljepših molitava koju nas je naučio moliti sam Isus Krist. Ta molitva je jako jednostavna, a glasi ovako:

Oče naš, koji jesi na nebesima, / sveti se ime tvoje, / dođi kraljevstvo tvoje, / budi volja tvoja / kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas. / I otpusti nam duge naše / kako i mi otpuštamo dužnicima našim. / I ne uvedi nas u napast, / nego izbavi nas od zla. Amen.

U ovoj predivnoj molitvi, ponajviše se obraćamo Ocu koji je na nebesima, koji poznaje svakog pojedinca. U toj molitvi postajem svjestan da je moju pravu sliku objavio Bog na prvim stranicama Svetoga Pisma. Stvoren sam na Božju sliku i priliku (usp. Post 1,26-27). Odraz smo njegove ljepote. Kršćanin treba dopuštati da nas ta istina vodi u nutarnja ushićenja. Također, svaki kršćanin, katolik treba uranjati čitavim svojim bićem u jednostavnu molitvu ponavljajući: „Bože, stvoren sam na tvoju sliku, tvoja sam prilika“. Isus nam objavljuje Oca i radi toga, da još bolje upoznamo sami sebe i obnavljamo osjećaje vlastite vrijednosti. Stoga trebamo promatrati Oca kako bih u njemu otkrivali svoju pravu sliku i priliku. Bog je Otac, a to znači da sam ja i svaki pojedinac njegovo dijete. Otac daje djetetu dio imanja i dopušta mu da ode od kuće – to znači da nas je stvorio slobodnim i da nam slobodu neće oduzeti čak ni onda kada ga ranjavamo.  Otac nas gleda u svakodnevnici, čak i onda kada se udaljimo od njega, jer on čezne i misli na nas. Otac nas voli i toliko ljubi, u onolikoj mjeri ljubavi, da je čovjeku neshvaljiva ta ljubav. On sa nas skida poderano odijelo i odijeva nas u najbolju haljinu, daje nam sandale i prsten, a u prijevodu to znači, kad god mu se vratimo, iskrenom ispovjedi, on nam vraća dostojanstvo svoga ljubljenog djeteta. Nebeski Otac, ne želi dopustiti da se udaljimo od Njega, daje nam prilike, da se popravimo i da živimo u slobodi, te da iz te slobode nasljedujemo Njega. Isti taj otac nam govori: „ Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je“. Stoga, svaki dan možemo stati uz jednu od tih slika i Isusovih riječi i promatrati ih. Njihovim sadržajem ispuniti svoje srce i moliti Isusa da ozdravi moju sliku o samome sebi i da me uči gledati ne sebe Očevim očima.

Urednik: Marko Martinović

PODIJELI