Uskrsnuo je!

85

Iv 20,1-9

 

 

uskrs

Danas je Uskrs. Najsretniji dan u povijesti spasenja! Isusovo uskrsnuće eksplozija je radosti i svjetla. Gospodin je ustao od mrtvih. Uskrs nam otkriva tajnu novoga života o kojem ni ne pomišljavamo kakav će biti, niti ne naslućujemo, zbog ograničenosti i krhkosti ovoga života. Sada gledamo kao u zrcalu, no Krist nam pokaza kakvi ćemo biti o našem uskrsnuću. Često osjećamo da je to tajna koja se nalazi izvan nas i nije nam dostupna. Teško je razmišljati o onomu što nismo iskusili, isprobali, dotaknuli. Međutim, preostaju znakovi koji krijepe našu vjeru. Mi trebamo svjetlo uskrsnuća, za njim čeznemo i ono nam je darovano.

Ivan evanđelist izvještava o svojoj i Petrovoj utrci. Bilo je rano jutro, još za mraka. Izašli su van. Napustili su svoje sigurono mjesto u kojem su se skrivali od straha. Ono je bilo za njih pravi bunker. Trčahu obojica. Njihova je želja bila vidjeti prazan grob i nestanak Isusova tijela, o čemu ih je izvijestila Marija Magdalena. Prvi je na grob dotrčao Ivan jer je bio mlađi. No, prednost ulaska on daje Petru. Ali to Ivan prvi vidje i povjerova. Napisao je svoje svjedočanstvo da i mi povjerujemo. Vjerovati znači izaći van iz svojeg skrovišta, bunkera i usred kaotičnog svijeta, snagom Isusa Krista, graditi prostore vjere i prostore ljubavi. Gospodin je izašao van učenici su također izašli van… a mi?
Danas i zauvijek Isusov grob je prazan. Kamen je otkotrljan, a povoji i ubrus, koji je prekrivao Isusovu glavu, posebno su složeni sa strane. Grob, zemlja, težak kamen i pospani stražari nisu bili u stanju zadržati Gospodara života. Snaga smrti nije ga mogla sačuvati u svom krilu, jer je Isus jači i ljubi iznad svake moći i sile. Božja ljubav i svemoć i ne poznaje granice. Grob nije mogao sačuvati onoga koji je na križu svojom ljubavlju pobijedio mržnju ovoga svijeta i svaki drugi grijeh. Njegovo uskrsnuće nije trijumf nad njegovim neprijateljima, koji su ga osudili, ismijali, pa na kraju ubili, nego je ono trijumf ljubavi nad mržnjom, trijumf života nad smrću.
Kristovo uskrsnuće preobrazilo je okove grijeha i smrti, i po uskrsnuću znamo da nas s križa ne gleda gubitnik, očajnik, nego dobrota koja navješćuje novi život. Uskrs izlijeva na sve Kristovu jakost. Više nema nikakve moći koja bi mu se mogla oduprijeti, ni mjesta gdje ne bi bio prisutan. On nas poziva da idemo njegovim putem, jer gdje su vjera i ljubav tu je on, tu je moć mira, koja nadvladava ništavilo i smrt. Njegov je pogled okrenut uvijek prema nama da obriše naše suze, da otkotrlja kamen naših nevolja i boli te u nama otvori prostor istinskom i neugasivom svjetlu nade.

Uskrs je i naš blagdan. On otkriva komuniju- zajedništvo između Boga i čovjeka. Ona je ostvarena u osobi Isusa Krista i postaje priopćiva u tajni Uskrsa, to jest u Gospodinovoj smrti i uskrsnuću. Svaka euharistija, koja je znak i sakrament je naše udioništvo u tajni Uskrsa. Odatle potječe nužnost euharistije za spasenje. Najdublja tajna komunije između Boga i čovjeka dostupna je u sakramentu tijela Uskrsloga. To otajstvo zahtjeva naše tijelo, jer se ostvaruje u Isusovom tijelu. Prvi dan u tjednu je dan Isusova uskrsnuća. To je uvijek nedjelja, novi dan, novo jutro, novo stvaranje. Nedjeljno okupljanje i blagovanje Isusova tijela neka nas podsjeća na Isusov i naš uskrs. Spasenje počinje već sada.
Neka uskrsne Isus u nama, svojim učenicima. Isusovo uskrsnuće potrebno je našim župama i obiteljima. Uskrs je potreban svima koji još uvijek žive u grijehu. Potreban je mladićima i djevojkama koji se boje braka. Uskrsnuće Gospodnje i njegova snaga potrebna je srcima svih koji više ne vjeruju u smisao i snagu ljubavi. Potrebna je svima koji misle da je praštanje slabost i da si mogu osigurati život mržnjom i osvetom.
Isus je najjači. Više nema nikakve moći koja bi mu se mogla oduprijeti, ni mjesta gdje ne bi bio prisutan. On nas poziva da idemo njegovim putem, jer gdje su vjera i ljubav, tu je on, tu je moć mira, koja nadvladava ništavilo i smrt.

 

Pater Arek Krasicki

 

{fshare}

Nedavno objavljeno:

 

 

Zašto spavaš

Vidjeti Isusa

Josipova noć vjere

Uspori, izađi u pustinju!

Između pustinje i visoke gore

(Ne)red u hramu

Poput Nikodema dođi Isusu

 

 

PODIJELI