Veliki petak je jedini dan u godini kada se ne slavi sv. Misa. Glavni oltar u crkvi razotkriven je na Veliki četvrtak, a križevi u crkvi su pokriveni. U našoj Župi Svetoga Nikole Biskupa u Mandalini (Šibenik) u petak 25.03.2016. s početkom u 17.00 sati održani su obredi Velikog petka.

 

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt, te se na ovaj dan sve do Vazmenog bdijenja ne slavi sveta Misa.

Slavlje Uskrsa započeli smo Vazmenim bdijenjem u 18.00 sati. Ono se sastoji od četiri dijela:

  • Služba svjetla – blagoslov ognja i Uskrsne svijeće
  • Služba riječi – čitanja iz Starog i Novog zavjeta
  • Krsna služba – blagoslov vode i krštenje (ako ima krštenika)
  • Euharistijska služba – slavlje Uskrsa

 

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom. u našoj župi proslavili smo uz svečano liturgijsko slavlje u 9.30 sati. Kroz pripreme u obredima Velikog tjedna, spremno smo dočekali Uskrsnuće našega Gospodina i danas na Uskrs zahvalili smo mu na svemu što je za nas prošao i što nas je otkupio od grijeha. Na kraju današnjeg liturgijskog slavlja, župnik se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli slavlju Uskrsa i obreda vazmenog trodnevlja.

 

Dario Aras

 

PODIJELI