Trnovit put od “potrčka” do….

143

– Dobar dan! Vidim da tražite radnika. – rekoh tihim glasom.

– …. vidim da si ti vrlo spretna, možeš ti puno radit, to se po tebi odma’ prepozna!
– eno ti onamo ti ćeš radit na hladnjaku i vodit brigu o hrani i čistoći.
I, tako…. počela sam raditi, izvršavala redovito svoje obveze, dok Gazdi nije palo na pamet da i ono malo posla kojeg je obavljao usputno, prenese na mene kao obvezu. Nevoljko sam pristala, jer sam znala da će biti to dodatan uteg na poslu i još veća obveza. Ali, radila sam, šutke…. Jedno jutro, došao je Gazda i primijetio da sam malo blijeda. – Što ti je? Je l’ sve OK? Mo’š li radit? – upitao me. Kimnula sam glavom i nastavila raditi, slagati hranu u hladnjak. Kasnije je Gazda došao i rekao mi: – Kolegice, ma vidim da si ti loše, odi ti na pauzu pa se vrati kad se osvježiš, odi u kantinu, pojedi nešto…. a ja ću nastavit di si ti stala, nema još tu puno, to nije ništa meni problem…. Naivno sam ga poslušala. Jer, za nekoliko minuta je došao za mnom Šef i nagrdio me: – Jesi li ti ovdje došla radit’ ili sidit???? Reka’ je Gazda da si tu i da te vidija kako sidiš!!!!
O, Bože, opet zadjevica…. al molim te, daj mi snage da izdržim…. i, molim te, Oče nebeski, da dobijem posao…- pomislila sam – znaš, Oče, da sam se dugo školovala, a ovdje na poslu me ugnjetavaju, Ti, Bože, sve vidiš, Tebi je sve poznato….. Molila sam se svaki dan, i Gazdu prikazivala Bogu i Šefa isto da se smekša prema meni…..
Rekoše mi da čekam 8 dana i da će mi se javiti…. međutim, vrijeme je prolazilo, nisu mi se javljali…..
….. otvarala sam inbox svoje e-pošte, čekala pisani odgovor putem pošte, pitala i poštara ima li što pisma za mene…. ništa….. čekala sam neko vrijeme…. i, dobila poziv….
– Izabrani ste, dođite na posao i ponesite dokumentaciju….. …. tada sam uzela kemijsku olovku i zapisala sve podatke, jer mi je u mislima bilo samo zahvaljivanje Bogu…. znala sam da neću moći zapamtiti to sve… jer sam u sebi, slušajući gospodina s druge strane telefona, i paralelno zapisujući što mi je govorio…. molila u sebi…. “jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime Njegovo, od koljena do koljena dobrota je Njegova nad onima koji se njega boje…”

 

Andrea

PODIJELI