Papa Franjo je jutros u audijenciju primio i sudionike općega kapitula Misionara i Misionarki Konzolate, kojima se obratio prigodnim nagovorom. Poželio je da im susreti i promišljanja na predstojećim zasjedanjima Kongregacije, budu u znaku vedrine i poučljivosti Duhu.

Papa je u tom smislu sudionicima Kongregacije ponudio odgovarajuće prijedloge i savjete, kako bi predstojeća zasjedanja obilovali dobrim plodovima – kako u njihovim zajednicama – tako i u misionarskim aktivnostima same Crkve.
Potaknuo ih je na aktualizaciju pomnog razlučivanja glede stanja u kojem se nalaze narodi među kojima djeluju. Potaknuo ih je da se ne umore donositi utjehu onima čiji je život često obilježen velikim siromaštvom i oštrom patnjom, navevši kao primjere tolika područja Afrike i Latinske Amerike. Neka vas trajno potiču konkretne stvarnosti preko kojih stupate u dodir i tražite prikladan način i prigodu za svjedočenje ljubavi i milosrđa, koje Duh pali u vašem srcu – kazao je Papa.

Isto je tako podsjetio, kako za nastavak njihova nimalo lakoga poslanja, treba živjeti zajedništvo s Bogom, u rastućoj spoznaji i svijesti da smo i sami objekti Gospodnjega milosrđa. Mnogo je važnije sjetiti se koliko Bog ljubi nas, nego koliko mi ljubimo Njega. Prije svega koristit će nam prvenstvo Božje besplatne i milosrdne ljubavi te osjećaj vlastite zauzetosti i naporâ, kao svojevrsni odgovor na to. U mjeri u kojoj smo uvjereni u Gospodinovu ljubav, raste i naše prianjanje uz Njega – kazao je Sveti Otac.

U tom smislu, redovnički život može postati niz stalnih otkrića božanskog milosrđa, olakšavajući time nasljedovanje Kristovih krijeposti, kao i njegovih stavova, tako punih plemenite ljudskosti, kako bismo kasnije svjedočili svima onima kojima se u pastoralnoj službi približavamo – kazao je papa Franjo.

Posebnu pozornost zaslužuje dijalog s islamom, zauzetost u promicanju dostojanstva žene i vrijednosti obitelji; osjetljivost za teme pravednosti i mira.
„Draga braćo i sestre, nastavite svoj hod s nadom. Vaše misijsko posvećenje neka bude uvijek sve više izvorom živoga i posvećujućeg susreta s Gospodinom i s njegovom ljubavlju – izvorom utjehe, mira i spasenja, za sve ljude. Zazivam nebesku zaštitu Marije, Kraljice misija, kao i blaženoga Giuseppea Allemanoa te svima vama od srca udjeljujem svoj apostolski blagoslov, proširujući ga na sve članove vaše kongregacije – kazao je na koncu svoga nagovora Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

PODIJELI