Top 5 najtraženijih knjiga Kršćanske sadašnjosti u svibnju

60

 

 

Svibanj, Marijin mjesec, u knjižarama Kršćanske sadašnjosti bio je obilježen i izdvojenom marijanskom literaturom koja se redovito traži i čita, a kako je izgledala ljestvica top 5 najtraženijih naslova u tim knjižarama donosimo u nastavku.

S obzirom na to da su mjesec obilježile i podjele sakramenata prve pričesti i krizme, a prigodna knjiga uvijek je dobar pratitelj mladima uz te važne događaje u kršćanskom životu, na listi najtraženijih našla se uvijek rado čitana Ilustrirana Biblija mladih. O stalnoj potražnji ove knjige dovoljno govori podatak da je prošle godine (2020.) objavljeno njezino 27. izdanje. Sa sjajnim ilustracijama, tvrdim uvezom i pristupom prilagođenim mladima uz odabrane biblijske tekstove, Ilustrirana Bliblija mladih s razlogom aktivno pronalazi put do mladih čitatelja. Osim kao prigodni dar za mlade prilikom primanja sakramenata, Ilustrirana Biblija mladih vrijedno je izdanje za svaku kućnu biblioteku.

Od prigodnih naslova vezanih uz prvu pričest i krizmu na listi najtraženijih našla se knjiga Što ti želim za krizmu, mladoga švicarskog teologa Stephana Sigga čije je dosad četiri knjige prevela Kršćanska sadašnjost, a sve su naišle na jako dobar čitateljski odaziv. Tri njegove knjige posvećene su upravo krizmanicima, vrlo su atraktivno opremljene bogatim ilustracijama, pitke su, jednostavne, a opet nose snažnu poruku – takva je i knjiga Što ti želim za krizmu.

Pri vrhu liste najčitanijih i dalje je istaknuta knjiga Viktora E. Frankla, Liječnik i duša. U njoj su najcjelovitije obrađene glavne teze Franklove logoterapije i egzistencijske analize, osnovni antropološki pojmovi, tumačenja temeljnih pokretačkih snaga čovjeka, koje ga, prema Franklu, nužno vode i usmjeravaju prema vrijednostima, odnosno smislu. U ovom izdanju prvi put u jednom svesku nalazimo i središnji tekst „Deset teza o osobi“ u kojima Frankl sažima sliku čovjeka u najkoncentriranijoj formi.

Nova hit knjiga dvojice papa, Samo jedna Crkva i dalje plijeni pozornost čitatelja. Zajednička knjiga pape Franje i pape u miru Benedikta XVI. donosi njihove usporedne glasove o ključnim temama Crkve i učiteljstva. Kroz pet dijelova na koje je knjiga podijeljena usporednim odlomcima pratimo misli jednog i drugog pape o istim temama među kojima su, primjerice, crkva i obitelj, molitva, vjera, istina i pravednost, milosrđe i ljubav. Možemo reći da je zajednički nazivnik tekstova sabranih u ovoj knjizi različitost stilova dvojice papa, ali isto učiteljstvo, jedna novost u kontinuitetu.

Peto mjesto liste najtraženijih naslova u knjižarama Kršćanske sadašnjosti u svibnju zauzela je knjiga nešto starijeg izdanja, Ivan Pavao II. – Tajna Karola Wojtyle. Ta je knjiga bila istaknuta kao Knjiga mjeseca, uz rođendan sv. Ivana Pavla II. i ponovno se vinula prema rukama čitatelja koji zasigurno nisu ostali razočarani. U knjizi Andreasa Englischa upoznajemo Karola Wojtylu iz neposredne blizine i počinjemo shvaćati u čemu su bile snaga i tajna toga čovjeka o kojemu se toliko raspravljalo i kojega toliki poštuju. Na izrazito zoran i zanimljiv način u knjizi Ivan Pavao II. – Tajna Karola Wojtyle opisao je što se uistinu odigravalo iza kulisa crkvene države i kako je ovaj papa osvojio srca ljudi iz cijeloga svijeta.

Sve spomenute knjige mogu se pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i u web knjižari www.ks.hr.

 

PODIJELI