Svjedočanstvo katoličkog skauta Marina Miletića u Josipovom svetištu

178

Marin Miletić, poznati riječki vjeroučitelj, prvi katolički skaut u Hrvatskoj i dugogodišnji novinar, svjedočio je vjeru u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 7. ožujka 2018. prigodom osme srijede Velike pobožnosti.

Pred ispunjenim Svetištem naglasio je da vjeruje kako Bog ima plan za svakog čovjeka pa tako i njega, te da sve što želimo ostvariti u životu ovisi o nama i o Bogu. Kao voditelj Zdruga katoličkih skauta u Hrvatskoj opisao je kako je prije 15 godina došao na ideju da pokrene okupljanje katoličkih skauta u Hrvatskoj kojih danas ima oko 1200 u devet biskupija.

Istaknuo je i neka dostignuća koja su postigli poput pokretanja Radia Skaut, internet stranice, aktivnosti u dječjim vrtićima, osnivanje Sveučilišne zajednice i Obiteljske zajednice sveti Josip, a posebno ga raduje rad s djecom iz Srebrenice, Vukovara i Banjalučke biskupije koja su ostala bez roditelja. Za sve postignuto Marin je kazao da je plod potpunog davanja i predanja, jer kad čovjek tako radi, tada to i Bog blagoslivlja, a osobito kada radi za potrebitog, za dobro i za Boga.

Ovu srijedu Josipovih pobožnosti u Nacionalno svetište na poseban način hodočastili su vjernici župe Svetog Ivana Kristitelja iz Rečice predvođeni župnikom vlč. Lovrom Zaplatićem koji je predvodio euharistijsko slavlje u zajedništvu s preč. Vladislavom Mandurom, dekanom Karlovačkog vojnog dekanata, preč. Dragutinom Goričanecom, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Dragutinom Gereci, upraviteljem župe Pohoda BDM u Vinagori i domaćinom mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Svetu misu pjesmo je uzveličao zbor mladih iz Rečice.

Vlč. Zaplatić propovijedao je kako se izraelski narod nakon izlaska iz pustinje susretao s narodima drugih vjera, običaja i vrijednosti, koje su mu ponekad bile privlačnije od njegovih vlastitih, pa je postojala opasnost da se njihova vjera razvodni i stopi s običajima tih naroda. Da bi mogli ostati prepoznatljivi i očuvati svoju vjeru i identitet morali su čuvati i vršiti Božje zapovijedi i Božji zakon morao je biti središte njihovog života.

Vlč. Lovro naglasio je da i današnji katolici žive u vremenu u kojem se stvaraju i nude nove primamljive vrijednosti i da jedini način na koji mogu ostati prepoznatljivi jest njihov odnos prema vremenu u kojem žive, odnosno odnos prema danu Gospodnjem, odnosno nedjelji i središnjem dijelu toga dana svetoj euharistiji.

Vlč. Zaplatić također je ukazao na česte padove i posrnuća u životu vjernika, prilagođavanju Božjih zakona i Božje Riječi svojem životu i vrijednostima ovoga svijeta, istaknuvši pritom potrebu neprestanog nastojanja da budemo što bliži Bogu kroz čuvanje i vršenje Njegove Riječi.

MISIJA / MATIJA BARBERIĆ

Izvor: http://misija.slobodnadalmacija.hr/

PODIJELI