Sveti Otac u audijenciju primio članove Rimske rote

87

Papa Franjo je danas u audijenciju primio članove Rimske rote, redovitog papinskog prizivnog suda, osobito u vezi s proglašenjem ništavnosti ili valjanosti braka, povodom početka sudske godine. Papa je u svom govoru istaknuo važnost savjesti, napominjući da savjest u bračnim pitanjima nikad ne smije biti isključena kako od strane crkvenih sudaca tako ni od strane parova.

Moramo spriječiti da se savjest vjernika koji se u svom braku nalaze u teškoćama zatvori putu milosti – nastavio je Sveti Otac – Taj se cilj postiže pastoralnim praćenjem, razlučivanjem savjesti i djelovanjem naših sudova. A to se mora ostvariti u mudrosti i u potrazi za istinom, jer jedino tako proglašenje ništavnosti može dovesti do oslobađanja savjesti – kazao je papa Franjo.

Papa je potom ponovio svoj prošlogodišnji poziv na „novi katekumenat u pripravi za brak“ koji je nužno promicati kako bi se svijest krštenih otvorila svjetlu Duha. Pritom je potreban ne samo prinos biskupa i svećenika, već i drugih ljudi uključenih u pastoralnu skrb, naime, redovnika i laika koji su zajedno odgovorni u poslanju Crkve – kazao je na kraju Sveti Otac.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI