Svetac dana – Sveti Juraj

1310

Danas slavimo blagdan svetog Jurja mučenika (latinski Georgius), izuzetno omiljenog sveca u vjerničkom hrvatskom puku, s rekordnim brojem posvećenih župa i kapela. Njegov je život obavijen mnogim legendama, a rodio se između 275. i 285. u Lodu (grčko-latinski Lydda), u rimskoj Palestini (danas Izrael), a po nekima u Kapadociji (danas središnja Turska). Pobožni roditelji, kršćani, Geroncije, časnik iz Kapadocije i Polikronija iz Palestine, odgajali su ga u vjerskom duhu. Bio je visoki rimski časnik, tribun carske garde u Nikomediji. Mučen je i smaknut mačem za vrijeme Dioklecijanova progonstva kršćana na današnji dan, 23. travnja 303, u Nikomediji (danas İzmit, Turska). Radije je izgubio glavu i visoki položaj nego da žrtvuje poganskim bogovima i odrekne se Krista. Iako o njemu postoji malo pisanih podataka, već sredinom IV. stoljeća crkvu njemu u čast podigao je Konstantin Veliki. U Bizantu su ga nazivali „velikim mučenikom“, a za križarskih ratova bio je prototip idealnoga kršćanskog viteza i zaštitnik vitezova ratnika. Od XIII. stoljeća slavi se kao zaštitnik Engleske, a za zaštitnika su ga uzeli mnogi gradovi (Barcelona, Genova, Ljubljana, naš Senj i mnogi drugi). Jedan je od najpopularnijih svetaca srednjeg vijeka, legende od VI. stoljeća proširuju teme o njegovom mučeništvu, od X. stoljeća često ga prikazuju na ratnim zastavama, a od XII. stoljeća uvodi se motiv njegove borbe sa zmajem. Prema toj legendi kopljem je ubio zmaja koji je živio u jezeru nedaleko Silene u Libiji, a hranio se ovcama i djevojkama. Nagradu koju je dobio od tamošnjeg kralja, Juraj je poklonio siromasima). Njegov lik često je prikazan na portalima katedrala (Ferrara, Bamberg, Chartres, Firenca) i bio je privlačan motiv mnogim umjetnicima (Rafael, Pisanello, Carpaccio). O njemu su napisani mnogi romansirani životopisi i proslavili su ga mnogi pjesnici i pisci prikazanja. Po njemu su prozvani brojni europski viteški redovi i odlikovanja. Zaštitnik je u opasnosti, a u ratarskim krajevima zaštitnik zemlje i usjeva.

U hrvatskim tradicijama Jurjevo je u prvom redu stočarska svetkovina. Tada se prvi put izgonila stoka na pašnjak okićena vijencima, koji su se po povratku bacali u staje. Priređivale su se konjske utrke, stoka se gonila preko zgarišta krijesova, a za stjecanje zdravlja preporučivalo se umivanje u vodi s cvijećem. Bio je uobičajen ophod jurjaša, pri čemu su dječaci i djevojčice, obilazeći selom, nosili i darivali svježe grančice pjevajući obredne pjesme, a u pratnji šutljivog sudionika, zakukuljenog u zelenilo (zeleni Juraj). Zazivaju ga kod herpesa, gube, kuge, osipa, kožnih i spolnih bolesti, a zaštitnik je domaćih životinja, konja, konjice, konjanika, konjičkih sportova, jahača, vitezova, križara, poljodjelaca, farmera, seoskih gazda, težaka, strijelaca, oružara, izviđača, muževa, mesara, gubavaca, viteških redova, palestinskih kršćana, sedlara, ovaca, ovčara, vojnika, Engleske, Kanade, Etiopije, Gruzije, Njemačke, Grčke, Litve, Malte, Portugala, Katalonije, Aragonije, Bugarske, Bavarske, Palestine, Kapadocije, brojnih biskupija, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Plešivica kod Jastrebarskog, Stojdraga u Žumberku, Draganić, Pušća, Rakovec, Oborovo kod Rugvice, Odra kod Zagreba, Bapska kod Iloka, Vrbova kod Starog Petrovog Sela, Davor, Buk kod Pleternice, Čaglić kod Lipika, Đurđic kod Ivanske, Kaniška Iva kod Garešnice, Gornja Stubica, Veliko Trgovišće, Desinić, Đurmanec, Maruševec, Đurđevac, Sveti Đurđ Ludbreški, Mađarevo kod Novog Marofa, Lepoglavska Purga, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Juraj u Trnju kod Donjeg Kraljevca, Mala Gorica kod Petrinje, Lekenik, Vukova Gorica kod Netretića, Lešće na Dobri kod Generalskog Stola, Zagorje Ogulinsko, Lađevac kod Slunja, Korenica, Jezerane kod Brinja, Senj, Sveti Juraj kod Senja, Boljun kod Lupoglava, Brdo kod Buja, Plomin kod Kršana, Grimalda kod Cerovlja, Oprtalj, Zrenj kod Oprtlja, Sovinjak kod Buzeta, Stari Pazin, Triban kod Buja, Rovinj, Lovran, Brseč kod Mošćeničke Drage, Lisac kod Klane, Hreljin kod Bakra, Rijeka-Gornja Drenova, Rijeka-Trsat, Belej na Cresu, Gračac, Kruševo kod Obrovca, Rovanjska kod Jasenica, Starigrad-Paklenica, otok Vir, Povljana na Pagu, Pag, Raštević kod Benkovca, Perković kod Šibenika, Zaton kod Šibenika, Pirovac, Primošten, Prhovo kod Primoštena, Unešić, Vojnić-Gardun kod Trilja, Biorine kod Ciste Provo, Ogorje kod Muća, Drvenik kod Gradca, Drvenik Trogirski, Kaštel Sućurac, Kaštel Stari (Radun), Podstrana, Žeževica kod Šestanovca, Brela, Bobovišća kod Milne na Braču, Brusje na Hvaru, Gdinj kod Jelse na Hvaru, Sućuraj na Hvaru, Vis, Desne kod Kule Norinske, Blato na Korčuli, Osojnik kod Dubrovnika, Stravča u Konavlima, Derventa, Vitez, Morančani kod Tuzle, Prijedor kod Brčkog, Vir kod Posušja, Glavatičevo kod Konjica, Petrovaradin, Golubinci kod Stare Pazove, Subotica, Vajska kod Bača, Kula, Mol kod Ade). Sretan imendan od srca želimo svim Đurđicama, Jurjima, Juricama i Đurama!

Sveti Juraj u našem gradu i dekanatu

U našem gradu blagdan svetog Jurja naročito se slavi u župi Plešivica, koja se spominje već u popisu župa iz 1334. Najprije se župna crkva svetog Jurja nalazila u Prilipju, ispod kuće plemićke obitelji Hrvoj, pokrovitelja izgradnje nove crkve na mjestu stare gotičke kapele. Crkva je građena od 1732. do 1768. U njoj se ističe glavni oltar svetog Jurja iz 1791, s oltarskom slikom i četiri svetačka kipa, kipom Boga Oca okruženog zrakama, između dva anđela, te kasnobarokni oltar Majke Božje Lauretanske u bočnoj kapeli (oko 1760) s rešetkastim krilima i anđelima u haljinama s rokoko ornamentima. Na svodu svetišta nalaze se medaljoni s prikazima iz života Marijina i likovima evanđelista, vjerojatno iz 1888. Posebno je vrijedan epitaf Ivana Hrvoja i Eve Drefell, odjevenih u domaću narodnu nošnju (oko 1680). Tijekom 19. stoljeća crkva je obnovljena, 1847. nadograđen je zvonik s urom, a 1864. izgrađeno pjevalište i nabavljene orgulje ljubljanskog graditelja Ferdinanda Malahovskog. Blagdan svetog Jurja pruža vam prigodu da posjetite našu prekrasnu Plešivicu i hodočastite do njezine župne crkve, prave riznice umjetničkih dragulja.

U našem dekanatu svetom Jurju posvećena je i župna crkva u Draganiću. Izgrađena je na mjestu stare crkve 1830, a 1837. nadograđen je zvonik. Župni dvor podignut je 1828. Od 1980. do 1990. zaslugom tadašnjeg župnika Željka Pavičića, nekadašnjeg omiljenog jaskanskog kapelana, obavljeni su znatni građevinsko-sanacijski radovi na župnoj crkvi svetog Jurja i ostalim kapelama draganićke župe. I hodočašće svetom Jurju u Draganić, prožeto proljetnim mirisima i ljepotama krajolika, bit će sasvim sigurno pravi pogodak.

Izvor: http://www.zupajastrebarsko.hr/

PODIJELI