Pitanje:
Poštovani gospodine,
zanima me kakva bi, po Svetom pismu, mogla biti “onozemaljska” sudbina katoličkih svećenika koji su se ogriješili o celibat, bilo kojih kršćanskih svećenika koji su se ogriješili bludom prema podređenima, a nažalost nedavno je javnost bila šokirana i viješću prema kojoj je bivši svećenik nakon što se civilno vjenčao, zatukao ženu koja ga je stalno pratila i ometala u životu, svećeničkom i civilnom… Hvala na odgovoru!

Odgovor:
Poštovani!

Vaše pitanje mi baš i nije potpuno jasno. Čitajući Vaše pitanje stječem dojam kao da od mene očekujete da donesem sud nad grešnicima. To nije moj posao, jer jedini je Sudac Krist, i On će svakome suditi. Ipak ovdje ću se osvrnuti na nekoliko detalja koje ste postavili i pokušat ću ih pogledati iz Biblijske perspektive.

1.      Celibat

U Svetom pismu nisam pronašao da je celibat značajan za one koji su vodeći u crkvi. Kada govorimo o celibatu, tada po razumijevanju onoga što o tome govori Isus i Sveti Pavao bi više mogao reći da je to duhovni dar koji je dobro došao onome koji radi Gospodnji posao. U koliko nema brigu o obitelji, može se u potpunosti posvetiti službi Gospodinu i ljudima bez da ga u tome nešto ili netko sprječava.  Međutim, ne mora svatko dobiti taj duhovni dar. Sveti Pavao ga je imao, ali Sveti Petar i još neki učenici su bili oženjeni. On je pisao o praktičnosti dara celibata: A rado bih da budete bezbrižni. Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. 1. Korinćanima 7,32.  Zašto je katolička crkva uvela celibat kao pravilo, to će te ipak morati pitati nekog katoličkog povjesničara.

2.      Zavjet na celibat.

Ipak ako svećenik učini zavjet na celibat, pošteno je pred Bogom taj zavjet ispuniti. Biblija kaže: Kad zavjetuješ štogod Bogu, odmah to izvrši, jer njemu nisu mili bezumnici. Zato ispuni svaki svoj zavjet. Propovjednik 5,3. Stoga je važno svaki zavjet Bogu ispuniti.

3.      Blud, preljub i ubojstvo.

Blud preljub i ubojstvo su direktne posljedice života u grijehu. Takva radnja se nije dogodila odjednom, već se ona mnogo ranije dogodila u glavi onoga tko je to počinio. Veća je šteta ukoliko to učini netko tko bi trebao biti uzor, kao npr. svećenik.  Sveti je Pavao savjetovao svom mlađem kolegi Timoteju da bude uzor u dobrim djelima. Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći. 1. Timoteju 4,12. Ukoliko svećenik, čiji je primarni zadatak ljudima prenositi Božju ljubav, to ne pokaže svojim životom, onda će njegovo djelovanje biti bez sile.

To bi ukratko bio moj odgovor na vaše pitanje. Neka Vas dobri Bog blagoslovi svojom milošću.

Zvonko

PODIJELI