Spokoj

20

Propovijed povodom 20. nedjelje po Trojstvu

Dvadeseta nedjelja po Trojstvu posvećena je vrlini vedrine i spokoja. U današnjem Evanđelju čuli smo riječi našeg Gospoda Krista: “Dođite s meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vam dati svoj mir, ja ću vas okrijepiti.” Apostol Petar savjetuje nas kako da to postignemo, razvijajući vrline i množeći ih. Tako ćemo cijeli naš život usmjeriti prema Božjem planu, koji podrazumijeva razvoj, napredak, usavršavanje.

Rečeno nam je da se moramo mijenjati, i da se na svom putu učimo krepostima, blagosti, predanosti i ljubavi, a prije svega ustrajnosti, jer time postajemo provodnica mira i vedrine u svijetu. Svaka krepost, vrlina, snaga i odlika karaktera koju mi ostvarimo za vrijeme ovog fizičkog života i ugradimo u svoje biće, postaje naša trajna tekovina i nepresušno vrelo svjetla i radosti za sve naše buduće živote.

Naši životi nisu ograničeni na zidove naše sadašnje inkarnacije, već je ovaj naš život tek maglovito praskozorje svijetlog i sunčanog dana koji će doći. Ne računajmo samo na ovaj kratak isječak vremena, već na sve one živote koji nas tek čekaju, a koji sa ovim sadašnjim čine veličanstvenu cjelinu.

Mi koji sve to vidimo, ne bi se smjeli prepustiti žalosti ili potištenosti, nego zračimo vedrinu iz svog srca i širimo mir oko sebe. Tako se kroz nas mogu prelijevati snaga i Božji blagoslov na našu okolinu i čitav svijet. Tako svatko od nas, prema svom stupnju i sposobnostima koje posjeduje, postaje provodnica Božjeg rada. Mi možemo našu evoluciju ubrzati, a možemo je i zadržavati. Sve je u našim rukama.

PODIJELI