S Ovčare startao ultramaraton Vukovar-Srebrenica

135

Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, koji u spomen na 20. godišnjicu srebreničkog genocida organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, startao je u ponedjeljak prijepodne s vukovarske Ovčare, a maratonci bi nakon 227 pretrčanih kilometara u Srebrenicu trebali stići 10. srpnja predvečer uoči srebreničke tragedije.

Maratonci su startali ispred spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostatci 200 hrvatskih branitelja i civila koje su poubijali pripadnici srpskih paravojnih postrojba i jugoslavenske vojske u studenome 1991., nakon sloma obrane Vukovara.

“Ultramaratonom mira želimo spojiti dva grada, Vukovar i Srebrenicu, koja su najviše stradala u agresiji. Isto tako, želimo pomoći da se nikada ne zaborave žrtve ubijene u ta dva grada, ali i upozoravati na ono što se dogodilo kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo”, rekao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Kemal Bukvić.

U ultramaratonu sudjeluju hrvatski branitelji Robert Kasumović, Duško Štrbac, Dražen Čurčić i Elvir Rakipović, koji će u pet dana pretrčati 227 kilometara. U Srebrenicu bi trebali stići 10. srpnja, uoči godišnjice genocida u kojem je u srpnju 1995. ubijeno oko osam tisuća Bošnjaka. Prije početka ultramaratona, podno spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari vijence su položili i svijeće zapalili sudionici i organizator ultramaratona koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

PODIJELI