Rođenje sv. Ivana Krstitelja

222

 

Dana 24. lipnja Katolička crkva slavi rođenje sv. Ivana Krstitelja. Svetac je to o kojem znamo zapravo vrlo malo – većinu informacija doznajemo iz evanđelja. Prema Novom zavjetu stari nijemi židovski svećenik Zaharija i Elizabeta dugo nisu mogli imati djece i kada je zatrudnjela u posjete joj je došla Marija (prisjetimo se druge desetice u Radosnoj krunici – koga si Djevice, Elizabeti u pohode nosila). Prema Elizabetinoj želji sinu su nadjenuli ime Ivan (hebrejski Johanan) što znači “Gospodin je milostiv”. Tom prigodom Zahariji se vratio glas.
Zanimljivo je da prema svom liturgijskom kalendaru Crkva slavi samo tri rođendana – u prosincu Isusov, u rujnu Male Gospe i u lipnju Ivanov. Možemo li pripisati određenoj simbolici, podudarnosti i slučajnosti činjenicu da se rođendan Ivana Krstitelja slavi na najduži dan u godini, a Isusov na najkraći dan??? Prema Ivanovu Evanđelju, Krstitelj je jasno posvjedočio da on nije Krist, nego „čovjek poslan od Boga (…) – da posvjedoči za Svjetlo“ (Iv 1,6.8). Illum oportet crescere – me autem minui, odnosno, u prijevodu „On treba rasti, a ja se smanjivati“ (Iv 3,30).
Ivanovo začeće i rođenje, događaj protiv svake logike, svake nade i postojećih prirodnih zakona gotovo nemoguća misija (s jedne strane starost roditelja, s druge strane neplodnost). Upravo zato taj događaj evanđelje objašnjava kao znakove skorih mesijanskih vremena u kojima se neplodnost pretvara u plodnost, a čovjekova nijemost u veličanstveni hvalospjev, molitvu Crkve. Poruka i pouka ovog  slavlja glasi: Ivanov rođendan, kao i njegovo začeće, trajan su i neoboriv dokaz da iskrena, ponizna, predana i ustrajna molitva nikad ne ostaje bez ploda i uroda.
Ivan je prorok, najveći prorok u Izraelu – prema značenju tog pojma u Starom zavjetu – jer će, za razliku od ostalih proroka, jedino on moći uprijeti prstom u Onoga koga su oni naviještali i reći: „Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta“ (Iv 1,29). Jednako tako, nije prorok samo onaj koji naviješta mesijanska vremena, nego bitno i prvenstveno osoba koja donosi Božju Riječ, svjedok prisutnosti te stvaralačke Riječi u novom, našem svijetu i vremenu.
Evanđelja također bilježe da je Isus došao k Ivanu zatraživši od njega krštenje. Ivan je na njegovo inzistiranje to i učinio, a za krštenja, kako propovijeda biblijski tekst, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: “Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.“
U Rimokatoličkoj Crkvi vrlo je poštovan. U njegovu čast podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale. Prema dostupnim podacima u Hrvata su po njemu nazvana mnoga mjesta, među ostalima, Ivankovo, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Kloštar Ivanić, Ivanić Grad, Ivanec, Sveti Ivan Zelina.
Hrvatski vjernici slave rođenje ovog sveca u Podmilačju, najvećem i najpoznatijem prošteništu sv. Ive i to 23. i 24. lipnja.

Ne zaboravimo, na kraju, prisjetiti se i Isusovih riječi, potvrđenih kroz povijest Crkve, o sv. Ivanu Krstitelju: “Velim vam, nije nitko između rođenih od žene veći od Ivana!” (Lk, 7,28)

 

Franjo Damir K.

PODIJELI