Piše: Martina Sabljak

Prije nekoliko dana, gospodin Tomislav Gaćina obratio se medijima kako bi ukazao na nepravdu koja se, kako on kaže, dogodila u školi na “Božićnoj radionici” oš. Zapruđe, gdje je sudjelovao njegov sin.

Uznemiren je, kako je napisao, što se na radionici nisu smjeli isticati vjerski simboli radi djece koja nisu vjernici, a da je njegov sin meta jer dolazi iz katoličke obitelji.

Njegovo pismo pod nazivom “Diskriminacija Božića” donosimo vam u cijelosti:

Poštovani,

Ovim putem želim obavijestiti mjerodavne školske, državne i crkvene vlasti te putem medija i cjelokupnu hrvatsku javnost o nemilom događaju koji se dogodio u ovo predbožićno vrijeme u Osnovnoj školi Zapruđe u Zagrebu.
Naime, gospođa Lana Karamarko, razrednica 6. B razreda koje pohađa moje dijete, upriličila je u sklopu sata razredne nastave radionicu za božićni sajam u kojem je bilo zabranjeno izraditi vjerske motive, jer ima onih koji ne slave Božić.
Slično se dogodilo na satu likovne kulture, kada je profesorica Sanja Fabijančić učenicima dala zadatak da izrade božićnu čestitku. Na upit mojega djeteta može li na čestitku staviti jaslice, jer nisu bile ponuđene među ostalim božićnim motivima, profesorica Fabijančić je prvo dijete ignorirala, a zatim napala riječima: „Ti Krešo radiš probleme“.
Kao čovjek, vjernik katolik, otac i građanin Republike Hrvatske pitam sebe i sve mjerodavne institucije kako je moguće da u demokratskoj hrvatskoj državi budu zabranjeni vjerski simboli i da se na taj način tako grubo krši Ustav Republike Hrvatske i sve međunarodne konvencije koje jamče slobodu vjeroispovijesti?
Kako je moguće da se kršćansko otajstvo Božića oslikava nekim mitskim bićima poput Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka, a zabranjuje se prikazivanje rođenja Isusa Krista koje je središnje otajstvo i sadržaj Božića?
Na žalost, ovo nije prvi puta da moja djeca u zagrebačkoj Osnovnoj školi Zapruđe doživljavaju prozivanje, neugodne komentare, omalovažavanje i diskriminaciju zbog svojih vjerskih kršćanskih stavova i životnog opredjeljenja.
Ne očekujem i ne tražim nikakve privilegije, nego samo ono što meni, mojoj djeci i svim hrvatskim građanima jamči Ustav Republike Hrvatske, a to je da možemo slobodno i javno izražavati svoja vjerska uvjerenja i da zbog toga ne budemo uznemiravani i vrijeđani. Ako netko ima pravo biti vjernik bilo koje druge religijske skupine, ako netko ima pravo biti ateist ili agnostik, onda i mi katolici imamo pravo biti vjernici katolici.
Božić nije nikakav praznik koji slavi prirodu, borove i snijeg, to nije praznik mitologije i mitskih bića, to nije bezličan praznik koji se može svesti na vanjsko blještavilo, groznicu kupovanja slavljenički stol, nego je to blagdan rođenja Isusa Krista, Sina Božjega koji se utjelovio i postao čovjekom.
Stoga zahtijevam od školskih vlasti Osnovne škole Zapruđe i nadležnoga Ministarstva znanosti i obrazovanja i njegove Službe prosvjetne inspekcije, da omogući mome djetetu i svoj ostaloj djeci kršćanima, da smiju javno svjedočiti svoju vjeru i u sklopu školske nastave jer vjera nije nešto što se može i smije ograničiti na privatnu sferu, nego je isto tako i javna stvar koju čovjek vjernik mora imati pravo javno svjedočiti i manifestirati.
U nadi da se na mala vrata ne vraćaju vremena, metode i načini djelovanja koji su u represivnom komunističkom sustavu zatirali svaki javni vjerski čin, zahtijevam da se ovakve stvari više ne događaju.

S poštovanjem,
Tomislav Gaćina

Privitak – izrađeni Božićni motiv koji je prihvatljiv za Osnovnu školu Zapruđe.

Foto: Gaćina

Nije prošlo dugo i već se oglasila ravnateljica OŠ Zapruđe Ružica Vitman Sović s očitovanjem na otvoreno pismo roditelja.

Ravnateljica tvrdi da zabrane nije bilo, a da “u navedenom razredu trećina učenika pripada drugim vjeroispovijestima ili se deklariraju kao ateisti, pa razrednica nije navela vjerske motive kao obvezne”.

Odgovor možete pročitati u cijelosti ovdje:

Izvor: narod.hr

PODIJELI