Poziv na predstavljanje dviju zbirki pjesama akademika Željka Reinera

10

Predstavljanje dviju zbirki pjesama akademika Željka Reinera, Sva lica ljubavi i Uronjen u Tvoju svjetlost, objavljenih u izdanju Kršćanske sadašnjosti, održava se 6. studenoga 2023. u 12 sati u prostorijama i organizaciji Društva hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića 7/I, Zagreb), a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
Knjige će predstaviti predsjednica DHK Hrvojka Mihanović Salopek, književni kritičar Đuro Vidmarović te fra Tomislav Glavnik.
Obje zbirke akademika Reinera sabiru poeziju kršćanskoga nadahnuća. U zbirci Uronjen u Tvoju svjetlost, objavljenoj u Kršćanskoj sadašnjosti 2020. godine, nalazi se stotinjak pjesama, hommagea posvećenih nizu europskih i svjetskih pjesnikinja i pjesnika koji su ga nadahnuli da s njima kroz pjesme uđe u razgovore koji se mahom tiču Boga, ujedno središnje figure čitave ove pjesničke zbirke.
Reiner u pjesmama “prigovara” i “razgovara” s pojedinim brazilskim, čileanskim, španjolskim, američkim, engleskim, hrvatskim i mnogim drugim pjesnicima: od Jimeneza, Quasimoda, Pessoe, Leonarda Cohena do S. S. Kranjčevića, L. Paljetka, I. Goluba i mnogih drugih. Božidar Petrač u pogovoru zbirke ističe da je pjesnikovo dijalogiziranje s drugima, sličnima ili različitima, uvijek u znaku Kristove Radosne vijesti te da se iz ove zbirke razabire “osluškivanje Božjega duha i daha u pustoši čovjekove egzistencije koju je Krist kadar ispuniti svojom zrakom milosti, svojim milosrđem”. U drugoj pak zbirci, Sva lica ljubavi, objavljenoj u Kršćanskoj sadašnjosti 2023., autor na pjesnički način propitkuje što su i kako su o Bogu – Ljubavi pisali sveci i blaženici. Svaku od pjesama pjesnik je
posvetio nekome od svetaca i blaženika. Imponira širina i enciklopedijsko poznavanje povijesti kršćanskih svetaca, a osim što su ove pjesme dragocjene obavijesti o dotičnim svecima, svaka je ujedno i poruka koja je upućena čitatelju. Posebna razina Reinerova pjevanja je njegov stil. Do određene granice riječ je o modernističkom poetskom diskursu – izbjegava poetsku uzvišenost i patetiku kako bi jednostavnim riječima i izravnim obraćanjem osobi s kojom je u pjesničkoj komunikaciji iskazao i svoje literarno nadahnuće.
Podsjetimo, Željko Reiner kao pjesnik se afirmirao razgovjetnošću i jasnoćom pjesničkoga izraza, počevši od svojih kajkavskih stihova 1970-ih godina, preko ratne lirike do ovih zbirki kršćanskoga nadahnuća.
Tijekom predstavljanja knjige poezije moći će se kupiti s popustom od 20 % – 30 %.

PODIJELI