POLITIČKO-NOVINARSKO TRABUNJANJE MIRKA GALIĆA O REFERENDUMIMA: „ISTINA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI“ I „NAROD ODLUČUJE“

105

Naslov – „Politički koktel nacionalizma i religije želi isključiti dio građana iz države“ sa naslovom „Odlučuje li narod?“ – „Večernji list“ od 19.05.2018., politički magazin „Obzor“.

 

Već odavno; tamo negdje od šezdesetih prošlog stoljeća (od kad sam pismen) do danas doživljavam veliku većinu naših glasila kao skup budalaština. Narod ih zove smećem. Ipak svako jutro prolistam te novine i tu i tamo nešto pročitam. Jedino što je istinito i kao takvo vrijedno pažnje su rezultati sportskih utakmica.

 

Inicijativu referenduma on zove „politički koktel nacionalizma i religije“ kao anakroni bojovnik komunizma. Stvarno je da to nije koktel nego spontani bunt Hrvatskog naroda i manjina koje on koristi kao tobožnji njihov branitelj, a to je paravan za ono što će dalje reći. To je prožimanje vjere i domoljublja, a ne nacionalizma i religije. Pita da li odlučuje narod, sa upitnikom i uskličnikom. Kao da je začuđen nad činjenicom što ipak narod odlučuje. Boji se toga nazivajući to populizmom. Kao tim načinom postoji opasnost da imbecili dođu na vlast.  Neće da prizna ili ne može pojmiti da su kroz cijelu ljudsku povijest u politici vladali mahom imbecili i njihove sluge i sada vladaju. Mogu to biti moralni, intelektualni, nesposobni, bolesni, a mahom su oni koji u domeni slobodne volje ne priznaju Boga stvoritelja i time gaze dostojanstvo čovjeka primjenom svake vrste nasilja.

 

Zatim spominje Švicarsku kao uzor (a mi smo sa Bugarskom) kao i mnogi primitivci u Europi. Dostojanstvo svakog naroda ne ovisi isključivo o materijalnom bogatstvu. A mjera vrijednosti jedne države ovisi o htijenju i realizaciji i naroda i političara da je urede. Iz toga proizlazi i materijalni standard. Bio sam i radio sam u Švicarskoj 10 godina. Upravo ta zemlja je zemlja referenduma – izravna demokracija. Zato su napredni jer ipak promoviraju istinu, red, rad, poštenje i solidarnost o svemu i u svemu. Zatim govori o populizmu po Europi u stilu komunističkog ideologa, ex catedra. Za njega je narod kriv za populizam, jer oni su populus – inverzija teza. Populizam je kad neki političari u obraćanju narodu podilaze, a ustvari manipuliraju sa osjećajima prema vrijednostima. Imaju za cilj, varajući ih, domoći se vlasti i redovito takvi rade zlo. Spominje zvučna imena nekih teoretičara, a poznato je da to rade redovito autori koji su nesigurni i neuvjerljivi u svojim tezama. I na kraju kaže da bi u slučaju uspjeha referenduma završili kao Mađarska sa Orbanom u katoličkoj diktaturi. nije smio reći za Rusiju, samo je spomenuo Putina. Nije znao da Orban nije katolik, nego kršćanin protestant, a oni su poznati po etici rada i življenja po načelima Riječi Božje, Evanđelja. A i Putin, čuo sam, se savjetuje sa ruskim pravoslavnim klerom, u vođenju države i naroda. I jedan i drugi imaju blagoslova i uspjeha. Bog ih blagoslovio! A naši lažni socijaldemokrati na ljevici i lažni domoljubi i „kršćani“ na desnici ni blizu kleru. Dapače napadaju vjernike svih konfesija, a osobito katolike da su uzrok svih zala – inverzija teza, toliko prisutna u komunističkoj ideologiji apsolutnog vladanja (Neron – progon kršćana). Sve u svemu ne bih ni pročitao ovaj članak da se nije okomio na referendume.

 

Spomenuo bih 4 načela koji su bitni i nezaobilazni u svakom pisanju, životnom problemu, društvenom problemu, biznisu, bolestima, učenju, društvenom ustrojstvu itd.

To su:

  1. Uzrok i ishodište – shvatiti ga, pronaći i analizirati
  2. Dato stanje – osvijestiti ga
  3. Posljedice – ispravno ih sagledati
  4. Prijedlog rješenja – treba biti moralan, etičan, logičan i dobronamjeran i pravedan za svakog člana društva.

 

Ideološkom i egoističnom manipulacijom mnogi se vrte samo oko 2 načela; dato stanje i posljedice. Uzrok i ishodište i prijedlog rješenja – redovito ne daju bojeći se za svoj položaj, profit, imidž, a ponekad i život, a jeste, doći će pred lice Božje i odgovarati za to. Rekao je da ćemo svi odgovarati i za najmanju sitnicu – Njegova pravednost je odlučna i čista. Obratimo se dok još imamo vremena i mogućnosti!

 

U ovom članku Mirka Galića ne vidim baš nijedno načelo. On je prototip stanja skoro svih naših medija, naše politike, mnogih naših kulturnih djelatnika, institucija i nažalost hijerarhije vjerskih sustava. Kriju istinite informacije – lažu. Pa do kada će to trajati? Istina, ne može baš ništa biti idealno, ali može biti bolje. Pronađimo modus vivendi – način življenja za svako ljudsko i živo biće, a i za prirodu – sve stvoreno.

 

Pobornici, inicijatori i potpisnici  referendumskih inicijativa su svjesni i znaju sva četiri gornja načela. Znaju da je ovo najpresudniji moment od priznanja Hrvatske države. Na djelu je opća opstrukcija od političkih stranaka, medija, svih protivničkih elemenata Hrvatske države i naroda. To nedjelo opstrukcije je protuustavno, protuzakonito i kažnjivo. Referendum je najveći način odlučivanja u demokratskom društvu. On je iznad sabora i vlade i po uzusima međunarodnog prava.

 

Proslavom Marxove godišnjice rođenja u Trieru, Njemačka, poslaše Kinezi Marxov kip od 4 metra. Dođe i gosp. Junker, predsj. EK i reče, između ostalog, da je Marx imao puno, puno dobrih stvari za reći i da ih je napisao, ali su ga nasljednici izokrenuli – komunisti i boljševici. Ispada da marksizam nije što i komunistička i boljševička ideologija. Marx je htio socijalnu pravdu i društvo jednakopravnih. U društvenom smislu je to OK. Ali je bio ateist. Htio je stvoriti pravedno društvo bez Boga, a to je nemoguće. Vidio je brutalno izrabljivanje radnika i seljaka od brutalnih kapitalista i svakovrsne oligarhije kojoj je pripadala i hijerarhija kršćanskih crkava. Mislim da je to sve za njega bila sablazan i da je potpomogla njegov ateizam. Sve to slično se događa i danas kod nas i u svijetu gdje manje, gdje više. Skoro isti model je imao i dr. Ante Starčević – socijalna i društvena pravda i pravo svakog naroda na državu. Ali on je bio vjernik, kršćanin i katolik – pravaš, a to sam i ja, i mislim da sam shvatio smisao i poruku pravaštva. Pravaši su za istinu i pravdu i zbog toga su sotonizirani, proganjani u komunizmu, a svim sredstvima marginalizirani, kompromitirani i relativizirani u Hrvatskoj državi – bar do sada. Sve se to namjerno i planski radi.

 

Ali pravaška ideja i životno-politički stav živi jer je kompatibilna biću i situaciji Hrvatskog naroda. Ljudi se ne  mogu uništiti, a Bog sigurno neće jer je izvor i ishodište te ideje on sam. Ona je živjela i djelovala u vrijeme Mađarona, I. svj. rata, Kraljevine SHS, II. svj. rata, komunističke Jugoslavije, Domovinskog rata i sada u ovo vrijeme. Hrvati svjesno ili nesvjesno nose tu ideju i ona ih vodi i u miru i u ratu. Osobito je došla do izražaja u Domovinskom ratu kad je bila u opasnosti i sama opstojnost Hrvatskog naroda i koji je temelj Hrvatske države. Svjedoci smo kako se odnose prema herojima Domovinskog rata.  Za njih su oni balast, opterećenje, mrze ih, preziru, ranjenima i oboljelima ne daju sredstva za život, braniteljima HVO iz BiH uopće ne priznaju da su bili u sastavu Hrvatskih oružanih snaga. kao, oni su iz druge države, a što su Hrvati i imaju državljanstvo RH nikome ništa.

 

Radi svega što znamo i što jeste apeliram da svaki čovjek, žena i punoljetna mladež dadu svoj potpis za referendume. Bio bi to ključni doprinos za borbu Hrvatskog bića za bolju i pravedniju Hrvatsku državu. Ona očekuje i pruža ruke svakom Hrvatu u BiH i svijetu, a kojima protivničke snage blokiraju povratak u domovinu. Isto pruža ruke svim manjinama u inozemstvu koji imaju Hrvatsko državljanstvo.

 

Sve vas pozdravljam!

 

Hvala svim voditeljima i volonterima i svima koji su dali potpis i koji će ga dati. Bog vas blagoslovio! Mi ćemo pobijediti!

 

Vaš Krešo

 

(Krešo Čepo, rođ. 1950, Tihalina, Hercegovina)

(www.put-istina-zivot.com)

PODIJELI