Sveti se Otac po završetku mise na Američkom groblju u Nettunu uputio prema Ardeatinskim jamama gdje je proveo neko vrijeme u molitvi pred spomenikom žrtvama masakra koji su nacističke snage izvršile pred kraj Drugog svjetskog rata.

Papa Franjo se u molitvi spomenuo 12 neidentificiranih žrtava, čija su imena Bogu poznata jer Njemu nitko nije nepoznat. Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev nije Bog mrtvih, već živih jer se radi o savezu vjerne ljubavi koja je snažnija od smrti i jamstvo uskrsnuća – rekao je Papa te se potom potpisao u spomen-knjigu, istaknuvši da su „plodovi“ rata mržnja, smrt i osveta, zatraživši od Gospodina da nam oprosti.

 

Ardeatinske jame nalaze se na jugoistočnoj periferiji Rima, a na to su mjesto bačena tijela 335 Talijana, među kojima 73 Židova, a koje su njemačke nacističke snage ubile 24. ožujka 1944. godine. Ubijeni su u znak odmazde za partizanski napad koji se dogodio prethodnog dana u središtu grada, a u kojem su ubijena 33 njemačka policajca. Sâm je Hitler odobrio odmazdu koja je tražila da se za svakog ubijenog Nijemca ubije 10 Talijana. Tijela ubijenih su bačena u jame koje su potom bile zatvorene eksplozivom. Po završetku rata žrtve su ekshumirane i pokopane. Kasnije su jame proglašene spomen-grobljem i talijanskim nacionalnim spomenikom.

Kod Ardeatinskih jama svake se godine na obljetnicu masakra održava svečana državna komemoracija. Dodajmo da su bl. Pavao VI., sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo posjetili mjesto masakra kako bi odali počast žrtvama.

 

Izvor: http://hr.radiovaticana.va/

PODIJELI