Vjernička zajednica župe Pale, 15-ak kilometara istočno od Sarajeva, proslavila je 1. svibnja svoj patron, Sv. Josipa Radnika.

Euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. vlč. Dubravko Turalija.

U vjernicima dupke ispunjenoj drvenoj crkvi suslavilo je 20 svećenika zajedno s domaćinom, paljanskim župnikom vlč. Fabijanom Stanušićem koji je i upravitelj Svećeničkog doma u Sarajevu.

Vlč. Turalija je u propovijedi govorio o liku Sv. Josipa istaknuvši dvije svetopisamske odrednice koje ga oslikavaju: da je radnik (drvodjelja) i da je pravednik. U tom smislu ukazao je kako su, slaveći današnji blagdan, vjernici pozvani promisliti o osobnom putu pravednosti i sudjelovanju u Božjem promislu izgrađivanja svijeta.

Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Na kraju mise župnik Fabijan čestitao je patron župljanima, zahvalio hodočasnicima, pjevačima i redovnicama te nazočne pozvao na druženje uz okrepu u župnoj kući i dvorištu.

Na proslavu patrona Sv. Josipa Radnika organizirano su hodočastili vjernici iz sarajevskih župa Stup i Briješće.

Mala katolička zajednica na Palama dignuta je na razinu župe 1928. Prigodom pravljenja  prvog Šematizma Vrhbosanske nadbiskupije nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1959., imala je 120 župljana, a 1991. taj je broj iznosio 395. Danas ovu vjerničku zajednicu čini 50-ak duša. Župa Pale ostala je u povijesti upamćena kao prva postaja križnoga puta časnih sestara Kčeri Božje ljubavi, danas poznatih kao Drinske mučenice.

KT

Izvor: http://nedjelja.ba/

PODIJELI