Iako je polagan, i katkada težak, put prema jedinstvu naši svetih Crkvi je nezaustavljiv, jer ga želi Bog, i jer moramo biti Njegovi svjedoci u ovom svijetu koji se ne zanima za Boga – istaknuo je, kako izvještava agencija Sir, ekumenski patrijarh Bartolomej I., primivši na Fanaru u Istanbulu glavnoga vikara Svetoga Oca za Rim nadbiskupa Angela De Donatisa, i sedamdesetak svećenika rimske biskupije, koji su na hodočašću u Turskoj sa skupinom vjernika Rimskoga djela za hodočašća.

Naum zajedničke proslave Uskrsa

Patrijarh se osvrnuo i na različite datume na koje Katolička Crkva i ona Pravoslavna slave Uskrs. Razilaženje, od XVI. stoljeća, julijanskoga i gregorijanskoga kalendara dovelo je do različitih datuma proslave Uskrsa. Sigurni smo – napomenuo je – da čim bude vrijeme za to, naše će Crkve znati ponizno i u raspoloživosti ostvariti zajednički naum, i poslušati poziv svetoga Pavla, poput vapaja koji odzvanja, a koji je danas potreban više nego ikada, u ovom globaliziranom i masmedijskom svijetu: „… već je žrtvovana Pasha naša, Krist. Zato svetkujmo“ (1Kor 5, 7-8).

Bartolomej I.: s Papom duboko jedinstvo namjerā

Dolazite iz Rima, u kojemu je biskup naš voljeni brat papa Franjo – rekao je potom patrijarh Bartolomej I. te istaknuo – Duboko jedinstvo namjerā povezuje nas od samoga njegova izbora, i plodno se nastavilo tijekom tih pet godina njegova papinstva, te smo bili ujedinjeni u brojnim događajima i trenutcima.

Nadbiskup De Donatis prenio Patrijarhu srdačne pozdrave pape Franje

Nadbiskup De Donatis je pak sa svoje strane – kako izvještava agencija Sir – rekao Patrijarhu da se susreo s papom Franjom koji ga je zamolio da prenese njegove srdačne pozdrave. Sretni smo danas što smo ovdje. Za nas je to velika radost; – kazao je nadbiskup – uvijek se rado vraćamo ovamo upravo kako bismo pobudili taj duhovni spomen koji je dobar za naš put u nasljedovanju Isusa Krista.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI