Papa Franjo je jučer uputio poruku članovima Papinskih akademija koji su se okupili radi svoje 22. svečane javne sjednice na temu „In Interiore homine“. Riječ je o događaju koji se svake godine održava u rimskoj palači Palazzo della Cancelleria, te se tom prilikom dodjeljuju nagrade u različitim kategorijama. Prije ovogodišnje dodjele nagrada Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, pročitao je Papinu poruku u kojoj Sveti Otac izražava nadu da će priznanjâ biti poticaj istraživanju i produbljivanju temeljnih tema za viziju kršćanskog humanizma.

Sveti je Otac pozdravio što je na sjednici po prvi put prisutna „Papinska akademija Latinitas“ koju je u studenom 2012. godine ustanovio papa emeritus Benedikt XVI. s ciljem da podupire zalaganje za veću svijest i sposobnije korištenje latinskoga jezika, kako na crkvenom području tako i u široj kulturi.

Prisjetio se crkvenih otaca i latinskih pisaca prvoga kršćanskog tisućljeća, usredotočivši se naročito na lik i ulogu sv. Augustina koji nam, počevši od svog osobnog iskustva posvjedočenog u njegovu djelu „Ispovijesti“, nudi nezaboravne stranice mudrosti. Citirajući Augustinova djela „O pravoj religiji“ i „Traktate o Ivanovu evanđelju“, papa Franjo je promišljao o važnosti i značaju spoznaje samoga sebe, pojma koji je od središnje važnosti također za mnoge druge klasične pisce i filozofe, te je istaknuo da je to i ključna tema za suvremenog čovjeka.

Dragi prijatelji – nastavio je Papa – poput sv. Augustina i ja bih vama akademicima, a posebno vama koji imate odgovornost podučavati i prenositi mudrost otaca koja se nalazi u tekstovima latinske kulture, htio uputiti poziv: govorite srcima mladih ljudi, čuvajte blago nevjerojatnog nasljeđa latinske predaje kako biste ih obrazovali na putu života te ih pratili na stazama koje su bogate nadom i povjerenjem, koristeći se iskustvom i mudrošću onih koji su imali radost i hrabrost „vratiti se samima sebi“ kako bi slijedili svoj ljudski identitet i poziv – kazao je na kraju Sveti Otac.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI