Na Papinoj misi u Guayaquilu – više od milijun ljudi

 

Na svečanom euharistijskom slavlju pred svetištem Božjega Milosrđa u Guayaquilu, sudjelovalo više od milijun ljudi!
Na početku svoje homilije, nadovezujući se na pročitano evanđelje o Svadbi u Kani, (Iv 2,1–11), Sveti Otac je ukazao na Marijinu zabrinutost koja se ‘izvila’ u molitvu: Vina nemaju. Isusov odgovor o času koji još nije došao, razumjeti će se poslije, u pripovijedanju Muke. Dobro je što je tako, jer nam to dopušta vidjeti Isusovu potrebu da poučava, prati, ozdravlja i pruža radost, počevši od Marijine molbe: ‘Vina nemaju’.

Sveti Otac je kazao kako se svadba u Kani, događaja U svakom naraštaju, Obitelji; u svakom od nas; u nastojanju našega srca da uspije pronaći stabilnost u plodnoj, radosnoj ljubavi,  pozivajući vjernike da u svom životu naprave mjesta za Mariju, koja je majka – kako to kaže Evanđelist.

Papa je zatim ukazao na to da je Marija pažljiva te je naklonjena potrebama mladenaca. Ne zatvara se u svoj vlastiti svijet, niti u sebe samu – naprotiv – ljubav je čini otvorenom prema drugima. Ne traži prijateljice s kojima bi komentirala ono što se zbiva i kritizirala lošu organizaciju svadbe. Upravo zato što je pažljiva i diskretna, primjećuje da nedostaje vina – objašnjava Papa te nastavlja…

Vino je znak radosti, ljubavi i obilja. Koliki adolescenti i mladi primjećuju da u njihovim domovima nedostaje upravo toga vina! Kolike supruge se pitaju gdje je i zašto nestalo vino ljubavi. Koliki starci i starice osjećaju napuštenosti i isključenost s proslava svojih članova obitelji. Napušteni su, u kutu i bez hrane svakodnevne ljubavi svoje djece, nećaka i njihove djece. Nedostatak ovoga vina – nastavio je Papa – može biti posljedica nezaposlenosti, bolesti, problematičnih situacija s kojima se suoči svaka obitelj.

Marija nije majka koja nešto želi, niti je svekrva koja nadgleda kako bi se zabavila nad nečijim neiskustvom, greškama ili nepažnjom. Marija je majka! Ona koja je prisutna, pažljiva i obzirna. Papa je zatim od nazočnih zatražio da zajedno s njime nekoliko puta ponove: Marija je majka!

Papa je zatim kazao kako se Marija, Primijetivši da nedostaje vina, obraća s povjerenjem svojem Sinu Isusu. To znači da Marija moli. Izravno izlaže teškoću mladenaca svome Sinu. Odgovor: što ja imam s tobom ženo, još nije došao moj čas, obeshrabrujući je. Ona je ipak problem stavila u Božje ruke. Njezina obzirnost prema potrebama drugih, na neki način pospješuje Božji čas.

Marija nas uči da svoje obitelji povjerimo Bogu; uči nas moliti, hraneći nadu koja nam pokazuje da je naša briga ujedno i Božja. Obitelj je škola u kojoj nas molitva podsjeća i na to da postoji jedan mi; da postoji bližnji; da je vidljiv i živi pod istim krovom s nama te dijeli život i potrebe – kazao je Sveti Otac.

Marija isto tako i djeluje. Riječi upravljene slugama: Učinite štogod vam rekne! Ujedno su i poziv nama da se stavimo Isusu na raspolaganje; Isusu koji je došao služiti, a ne da mu služe. Služenje je kriterij istinske ljubavi; tko ljubi – služi; stavlja se u službu drugih. U obitelji nitko nije isključen i svi jednako vrijede – kazao je – kao što majka voli svoju djecu onakvima kakve jesu, tako u obitelji braća i sestre, jedni druge vole onakve kakvima jesu.

U obitelji svi uče tražiti dopuštenje bez očekivanja da se kaže hvala. Uče se savladavati agresivnost i pohlepa, kao što se uči i tražiti oproštenje, kada nešto skrivimo ili se posvađamo. To su male stvari koji članove obitelji zbližuju. Obitelj je najtješnje povezana u bolnici, kada je netko bolestan i ondje ga liječe. Obitelj je prva škola za djecu, nezamjenjiv primjer za mlade i najbolji utok za starije osobe. Obitelj tvori društveno bogatstvo, koje druge institucije nisu u stanju zamijeniti; i treba joj pomoći i promicati je kako se ne bi nikad izgubio ukus ili osjećaj služenja koji je društvo od svojih građana očekuje.

Obitelji također čini i minijaturnu Crkvu, koju obično zovemo kućnom Crkvom, koja osim što daje život, prenosi nježnost i Božje milosrđe. U obitelji se vjera miješa s majčinim mlijekom, jer iskustvom ljubavi roditelja bližom se osjeća i Božja ljubav. U obitelji – nastavio je Papa – svi smo tomu svjedoci – ‘čudesa’ koja se čine, čine se s onim što jesmo i što imamo na raspolaganju. Mnogo puta to nije nešto idealno i nije nešto o čemu sanjamo, pa niti ono što bi ‘trebalo biti’. Dobro vino – kako ga je nazvao ravnatelj stola – dolazi iz žara ili posuda za očišćenje; gdje svi ostavljaju svoju nečistoću, svoje grijehe.

Sveti Otac zatim na javio kakvo će Crkva prije početka jubilarne godine, održati redovitu biskupsku sinodu, posvećenu obitelji, kako bi sazrelo istinsko duhovno razlučivanje te da se pronađu rješenja i konkretne pomoći za mnoge teškoće i važne izazove s kojima se obitelj danas susreće. Papa je pozvao da se moli pojačano na tu nakanu kako bi ono što nam se čini nečistim – kao što su to žare s nečistom vodom – što nas sablažnjava ili plaši, Bog – čineći da dođe njegov čas – može pretvoriti u čudo koje je obitelji danas potrebno.

Sve ono što se dogodilo na svadbi dogodilo se zato jer je jedna žena – djevica – bila pažljiva i znala brige staviti u Božje ruke te je djelovala mudro i odvažno. Posljedica toga jest dobro vino koje su okusili na kraju. I tu leži radosna vijest: dobro vino je ono koje se tek ima piti, najdraža stvarnost; najdublja i najljepša za obitelj, tek treba doći! Dolazi vrijeme u kojem ćemo okusiti svakodnevnu ljubav, u kojem će naša djeca otkriti prostor koji zajednički dijelimo, a stari će biti prisutni u svakodnevnoj radosti.  Ono dobro vino je u nadi, ono ima doći za svaku osobu koja prihvaća rizik ljubavi. I u obitelji treba riskirati u ljubavi, treba se odvažiti i ljubiti – kazao je Papa.

Najbolje vino tek dolazi, makar statistike govorile suprotno. Najbolje vino dolazi za one koji vide kako danas sve propada. Šapćite si to u svom srcu dok ne povjerujete. Šapćite to onima koji su očajni, onima s malo ljubavi. Imajte strpljenja imajte nade i činite poput Marije: molite, činite, otvorite srce, jer najbolje vino tek dolazi. Napokon je objasnio kako se Bog uvijek približava periferijama onih koji su ostali bez vina; onih koji nemaju drugog pića osim obeshrabrenosti; Isusu je draže izliti najbolje vino onima koji – zbog ovog ili onog razloga – već osjećaju da su im se žare razbile.

Onako kako nas poziva Marija: učinimo sve što nam Bog rekne. Činite ono što vam On kaže. Zahvalni budimo za ovo vrijeme iza ovaj naš čas, za novo vino, ono najbolje, ono koji će nam vratiti radost obitelji, radost življenja u obitelji. Tako neka i bude – kazao je na koncu propovijedi Sveti Otac.

Izvor: Portal Radio Vaticana na hrvatskom jeziku

Foto: ANSA

PODIJELI