Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji 19. srpnja 2015. god.

 

Isusovo sažaljenje nije puki ljudski osjećaj, nego ganuće Mesije u kojemu je Božja nježnost postala tijelom – kazao je Sveti Otac prije podnevne molitve Angelusa, s prozora Apostolske palače u Vatikanu, govoreći tisućama hodočasnika okupljenih na Trgu Svetoga Petra.

Današnje nam evanđelje pripovijeda kako su Apostoli, nakon svoga misionarskog iskustva bili zadovoljni, ali i umorni. Isus, pun razumijevanja, želi im olakšati; i vodi ih na samotno mjesto, da malo otpočinu (usp. Mk 6,31). „Mnogi ih, vidjevši ih kako odlaze, prepoznaše… i pretekoše ih“ Ovdje nam evanđelist nudi sliku Isusa, takorekući, fotografirajući njegov pogled i ‘hvatajući’ osjećaje Njegova Srca: „Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu“ (r. 34) – objasnio je Papa.

Uzmimo tri glagola iz ove ponuđene slike – kazao je Papa – „vidjeti“, „sažaliti se“ i „poučavati“. Možemo ih nazvati ‘Pastirovim glagolima’ – nastavio je Sveti Otac. Prvi i drugi glagol „vidjeti“ i „sažaliti se“ stalno su vezani za Isusovo ponašanje: njegov pogled nije pogled nekog sociologa ili fotoreportera, budući On uvijek gleda očima srca – objasnio je. Ova dva glagola: „vidjeti“ i „sažaliti se“, čine Isusa Dobrim Pastirom. Ni njegovo sažaljenje nije puki ljudski osjećaj, nego ganuće Mesije u kojemu je Božja nježnost postala tijelom. Iz ovog sažaljenja rađa se Isusova želja da mnoštvo nahrani kruhom svoje Riječi; što znači poučavati narod Riječi Božjoj. „Isus vidi, sažali se i stane poučavati“ – kako je to lijepo! – rekao je Papa.

Zamolio sam Gospodina da me Duh Isusa, Dobrog Pastira, vodi tijekom apostolskoga putovanja, koje sam proteklih dana završio u Latinskoj Americi i koji mi je dopustio da posjetim Ekvador, Boliviju i Paragvaj. Zahvaljujem iz svega srca Bogu za ovaj dar i ponavljam svoje priznanje vlastima tih zemalja za njihov prihvat i suradnju. Srdačno zahvaljujem svojoj braći biskupima, svećenicima, osobama posvećenog života i narodima za toplinu s kojom su sudjelovali u tome. S tom braćom i sestrama slavio sam Gospodina za čudesa koja je izveo u Božjem narodu, za vrijeme putovanja kroz one zemlje; za vjeru koju je oživio i oživljuje u životu naroda i njegovoj kulturi. A slavili smo ga i zbog prirodnih ljepota kojima je obogatio spomenute zemlje – kazao je papa Franjo.

Latinsko-američki kontinent raspolaže s velikim ljudskim i duhovnim potencijalima, čuva duboko ukorijenjene kršćanske vrijednosti, ali suočava se također i s teškim društvenim i gospodarskim problemima. Kako bi pridonijela njihovu rješavanju, Crkva se zauzima pokretanjem duhovnih i moralnih kapaciteta svojih zajednica, surađujući sa svim zdravim sastavnicama društva – kazao je Sveti Otac.

Pred velikim izazovima s kojima se naviještanje evanđelja ima suočiti, pozvao sam da se iz Krista Gospodina crpi snaga koja spašava i kršćanskom svjedočenju daje snagu; širenju Božje riječi, kako bi naglašena religioznost ovih naroda uzmogla uvijek biti vjerno svjedočanstvo evanđelja.

Majčinskom zagovoru Djevice Marije, koju čitava Latinska Amerika časti kao svoju zaštitnicu pod naslovom Naša Gospa Guadalupska, povjeravam plodove ovoga nezaboravnog apostolskog pohoda – kazao je papa Franjo… Nakon molitve Angelusa, Sveti Otac je pozdravio građane Rima i sve hodočasnike, zaželjevši svima ugodnu nedjelju, preporučivši se – kao i uvijek – u molitve vjernika.

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI