Poslanje je crkvenih službenika svjedočiti snagu uskrsnuća u ranama ovoga svijeta

Ivica Hadaš – Vatikan

Tamo gdje je život, gorljivost i želja da se Krist donese drugima, rađaju se istinska zvanja – rekao je danas papa Franjo primivši u audijenciju, u Vatikanu, svećenike francuske biskupije Créteil.

Zahvaljujem ​​Bogu koji vas je pozvao i izabrao da služite evanđelju (Rim 1,1), te da budete među svojim narodom vjerni upravitelji Kristova otajstva – rekao je Papa i istaknuo – Živimo u prilikama u kojima Crkva trpi osobito zbog teških pogrešaka koje su počinili neki njezini članovi. No, važnije je ne zaboraviti vjerno služenje Gospodinu većine svećenika koje je darovao Crkvi.

Odgovarajući na Gospodinov poziv nismo bili posvećeni darom Duha Svetoga da budemo poglavari – rekao je Sveti Otac i naglasio – Svjesni da nam je oprošteno, pozvani smo biti pastiri poput Isusa koji je bio raspet, umro i uskrsnuo. Poslanje je crkvenih službenika svjedočiti snagu uskrsnuća u ranama ovoga svijeta. Na taj smo način pozvani napredovati na putu svetosti, pomažući Kristovim učenicima kako bi odgovorili na svoj krsni poziv, kako bi bili sve više misionari i svjedoci radosne vijesti.

Dok razmišljate o obnovi svoje biskupije, nemojte se bojati gledati rane svoje Crkve, ne da biste se žalili, nego da biste išli Isusu Kristu – rekao je papa Franjo i nastavio – Samo nas On može izliječiti dajući nam da ponovno krenemo od Njega, te s Njim i u Njemu da nađemo konkretna sredstva kako bismo Njegov život naviještali svima u prilikama siromaštva i odricanja. Jer, ako nas nešto treba uznemiravati i zabrinjavati u savjesti, to su mnoga naša braća i sestre koji žive bez snage, svjetla i utjehe prijateljstva s Isusom Kristom, bez zajednice vjere koja ih prihvaća i bez smisla života (Evangelii Gaudium 49).

Zato molite Duha Svetoga da vas vodi i prosvjetljuje – rekao je Papa i dodao – On će vam pomoći u obavljanju službe kako bi Crkva Isusa Krista bila privlačna i puna ljubavi. Tom snagom koja dolazi odozgo bit ćete potaknuti ‘izlaziti’ kako biste svaki dan bili bliže svima, osobito onima koji su ranjeni, odbačeni i isključeni.

Tijekom hodočašća u Rimu raspravljat ćete o oživljavanju pastoralne skrbi za duhovna zvanja budućih ređenika i osoba posvećenog života – rekao je Svetio Otac i podsjetio – Tamo gdje postoji život, gorljivost i želja da se Krist donese drugima, tamo se rađaju istinska zvanja (Evangelii Gaudium 107). No, i kroz svoj način služenja pomoći ćete mladima da prihvate Gospodinov poziv na svećeništvo i posvećeni život. Potičem vas da gledate u Isusa Krista te da njegujete osobitu vezu koja vas ujedinjuje s Njim kroz osobnu molitvu, slušanje Njegove riječi, slavljenje sakramenata i služenje braći.

Važno je poticati i razvijati među sobom i unutar svojih zajednica kvalitetu bratskog života kako bi vrijednost i ljepotu služenja te posvećenog života svi prepoznali kao službu istinskog misionarskog zajedništva! – naglasio je papa Franjo i dodao – Crpeći iz izvora milosti svojega poziva i snage Duha Svetoga bit ćete svjedoci te nade koja ne razočarava (Rim 5,5). Unatoč poteškoćama i svakodnevnim naporima, očitovat ćete, u svakodnevnom životu i u svojoj krhkosti, da je dar života u službi evanđelja i braći, izvor radosti koji nam nitko ne može oduzeti.

Neka se u vama rodi ta radost koja se produbljuje u prijateljstvu s Gospodinom i u stalno obnavljanoj pozornosti prema drugima, osobito prema malenima i siromašnima. Dopustite da vas preobrazi i obnovi Duh Sveti kako biste prepoznali riječ koju Isus želi kroz vaš život i službu uputiti svijetu (Gaudete et exsultate 24) – zaključio je Papa.

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI