Danas je objavljen tekst razgovora pape Franje sa sjemeništarcima i njihovim biskupima i odgojiteljima, na susretu održanom u subotu u Vatikanu, tijekom kojega je Papa odgovarao na njihova pitanja te istaknuo da je u blizini tajna pravoga svećenika bliskoga s narodom

Benedetta Capelli; Ariana Anić – Vatikan

Svećenik treba biti human, normalan, biti na mjestu i ne smije nikada sablažnjavati – tim je riječima papa Franjo ocrtao lik budućega svećenika govoreći mladim sjemeništarcima iz biskupijā talijanske pokrajine Lombardije, koje je u subotu, 13. listopada, primio u audijenciju. Susret je s Papom bio u znaku otvorenoga razgovora, u njegovu stilu oca i pastira.

Seksualno zlostavljanje – svjetski skandal

Na pitanje kako se postaviti pred skandalima u Crkvi, Papa je podsjetio da Božji narod ima mnogo mudrosti, ali ne oprašta onomu tko zlostavlja ljude, kao ni svećeniku koji je privržen novcu, koji sablažnjava. Stoga je potaknuo sjemeništarce da, ako vide svećenika koji svojim ponašanjem sablažnjava, odu izravno njemu, ili njegovom prijatelju, ili biskupu, kako bi mu pomogli.

Što se tiče žalosnih zbivanja oko seksualnoga zlostavljanja, Papa je govorio o svjetskom skandalu koji priziva u misli ljudske žrtve, kada su pogani žrtvovali djecu. Za mene je veliki skandal i mondeni svećenik, kojega se nikada ne vidi pred svetohraništem ili koji nikada ne posjećuje bolesnike u bolnici – napomenuo je papa Franjo.

Blizina s Božjim narodom

Crkva treba biti „u izlasku“, kako Isus želi, a ne Crkva u šetnji – ponovno je istaknuo Sveti Otac te objasnio – jer izlazak nije pustolovina nego Gospodinov nalog, a svećenici su pozvani slijediti taj put iako ih drugi teško razumiju i prihvaćaju, ili ih čak tjeraju. Svijet je u Isusovo vrijeme bio sličan današnjem – primijetio je Papa. U ono su se vrijeme prinosile ljudske žrtve, a to se i danas na neki način radi, ali u bijelim rukavicama.

Papa je stoga potaknuo sjemeništarce da čine konkretna djela: da budu blizu Božjemu narodu, i još više da budu blizu Isusu u molitvi, da njeguju prisnost s Riječju koja je prisnost srca, koja znači poznavati Riječ Božju iznutra. Trebate biti pastiri, a ne državni klerici. Klerikalizam je – istaknuo je Papa – perverzija Crkve, a svećenik koji se trudi oko tisuću stvari udaljuje se od Isusova ideala.

Dvojba je bogatstvo

Sjemeništarac Daniele je upitao papu Franjo kako se postaviti pred križem dvojbe i napora u nasljedovanju Isusa. Odgovarajući mu Papa je kazao da je križ dvojbe doista križ, ali plodonosan; križ koji stavlja u krizu, koji nas približava Gospodinu te tako postaje bogatstvo. Važno je iskreno i otvoreno razgovarati s osobom koja nas prati na duhovnom putu. Uzmite dvojbu kao poziv na traženje istine, na traženje susreta s Isusom Kristom – napomenuo je Papa.

Bez krutosti

Valja gledati unatrag, pamtiti otkuda dolazimo, priznati da je sve dar i milost – rekao je Sveti Otac potičući svećenike da si uvijek postavljaju pitanja, da razlučuju što je dobro, da ne budu kruti, jer krutost skriva probleme, te da imaju smisla za humor. Sve su to mjerila koja i odgojiteljima pomažu shvatiti pravi poziv sjemeništaraca koje potom treba usmjeriti na put strpljenja. Znak zrelosti je također sposobnost za igru s djecom – primijetio je Papa.

Euharistija je otajstvo koje treba objasniti

Odgovarajući na pitanje o mladima koji ne prepoznaju euharistiju kao glavni trenutak života svakoga muškarca i žene, Papa je istaknuo da uistinu valja više raditi kako bi se razumjela liturgijska i zajednička dimenzija slavlja. Pritom je dao primjer svećenika koji je uspio privući mlade s katehezom od pet minuta; s vremenom je ona postajala sve opširnija, te je na kraju iste te mlade doveo do euharistijskoga klanjanja. Euharistija je otajstvo koje treba objasniti korak po korak – rekao je Papa te istaknuo da je misa katkada pogrebno bdijenje; zbog toga se preporučuju kratke propovijedi, koje traju najviše 8 minuta, u kojima se izmjenjuju ideje, slike i riječi. To je tajna slavljenja u ljepoti – napomenuo je papa Franjo.

 

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI