Nostalgija za prošlošću koja je bila bogata zvanjima i upečatljivim dostignućima ne smije vas spriječiti da i danas u svojoj sredini prepoznate život koji Gospodin daje da cvjeta – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnjeg susreta s članovima Kongregacije uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, instituta posvećenog života koji je 1836. godine u Parizu osnovao Poljak Bogdan Janski. Članovi te kongregacije su se okupili u Rimu radi svojega 33. generalnoga kapitula, a tema njihova susreta glasi „Svjedoci prisutnosti uskrsloga Gospodina: od zajednice prema svijetu“.

Papa je prisutnim redovnicima predložio primjer Marije Magdalene koja je, nakon susreta s uskrslim Isusom, pohitala kako bi učenicima navijestila da je Krist živ, da ima moć pobijediti smrt i darovati nam život vječni. Upozorio ih je da ne popuste pred nostalgijom, nego da budu muškarci koji, potaknuti vjerom u Boga povijesti i života, naviještaju dolazak zore usred tame noći; da budu muškarci kontemplacije koji, jer im je pogled srca usmjeren prema Gospodinu, mogu vidjeti ono što drugi ne mogu jer su zahvaćeni brigama; muškarci sposobni smjelo naviještati kako je Isus Krist živ i da je Gospodin. Sveti ih je Otac također potaknuo da budu muškarci na putu, institut „u izlasku“, da idu prema svakoj ljudskoj periferiji, gdje god treba donijeti svjetlo Evanđelja.

Pozvao ih je da poput učenikâ iz Emausa dopuste Uskrslome da hoda s njima, posebno putem staze razočaranja i napuštenosti. Taj će vas susret potaknuti da ponovno potrčite prema svojoj zajednici, ispunjeni radošću i bez zadrške, a iz zajednice u cijeli svijet kako biste drugima navijestili: Doista uskrsnu Gospodin! – kazao je Papa te nastavio: Oni koji vjeruju u Uskrsloga imaju hrabrost „izaći“ kako bi drugima donijeli Radosnu vijest uskrsnuća, prihvaćajući pritom opasnosti svjedočanstva, kao što su to učinili apostoli. Koliko li samo ljudi čeka na taj radosni navještaj! Ne bi bilo pravo uskratiti im tu Radosnu vijest. Ako je Kristovo uskrsnuće naša najveća sigurnost i najdragocjenije blago, zar nećemo pohitati drugima kako bismo im ga navijestili?

Konačno, potaknuo ih je da se sa zahvalnošću prisjećaju svoje prošlosti, da s nadom prigrle budućnost i da sa strašću žive sadašnjost. Zahvalnost sjećanja – napomenuo je Sveti Otac – jer je karizma uvijek izvor žive vode, a ne boca destilirane. Strast da vazda živom i mladom očuvamo našu prvu ljubav koja je Isus. Nada u spoznaji kako je Isus s nama i da vodi naše korake, kao što je vodio korake naših utemeljitelja – zaključio je papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI