Papa prije tri godine u Sarajevu: Nikad više rata!


Čet, 07. Lipanj 2018. 10:39

U prigodi treće obljetnice pohoda pape Franje Sarajevu, talijanski Vatican News objavio je tekst i video u kojemu se prisjećaju toga događaja, ali govore i o današnjoj Bosni i Hercegovini.

 

Foto: KT

Prošle su tri godine od apostolskog putovanja pape Franje u Sarajevo, glavni grad BiH. Papa Bergoglio došao je u Sarajevo kao “hodočasnik mira i nade” i na stadionu Koševo viknuo je: „Nikad više rata“.

Dana 6. lipnja 2015. Papa je došao u Sarajevo, grad simbol rata od 1992. do 1995. Bilo je to njegovo jednodnevno apostolsko putovanje, ali potpuno u ime mira. Osamnaest godina poslije povijesnog posjeta Sv. Ivana Pavla II. grad je bio ponovno slavlju. Papu je dočekalo puno mladih i djece koji su željeli pokazati svoju kulturu, tradiciju, raznolikost i radost, ali i rane: zgrade, ulice i srca rastrgana bolnim sukobom.

 

BiH danas

Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine samo je zamrznuo ratne podjele. Srbi pravoslavci, Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani žive odvojeno, a i ostale zajednice i dalje su često marginalizirane. Ravnoteža zemlje je vrlo neizvjesna i snažna je opterećenost zbog nezaposlenosti koja prvenstveno pogađa mlade ljude, prave pokretače nade, no nažalost slabo potaknute. Na trgovima se često prosvjeduje protiv korupcije političara, a već nekoliko godina vrebaju razni islamski fundamentalisti. Međutim, ne nedostaju ni inicijative pomirenja, mnoge ideje za pokretanje gospodarstva, mnogi trenutci dijaloga i zajedništva, koje često upravo Crkva pokreće, bez obzira na razlike koje su u kršćanskoj logici ništa drugo doli samo bogatstvo.

Hodočasnik mira

“Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga”, tim riječima se predstavio Franjo odmah pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku Sarajevo gdje je ponaosob pozdravio 150 djece različitih etničkih skupina, odjevene u tradicionalne narodne nošnje, zbog čega je 15 minuta kasnije stigao u predsjedničku palaču na sastanak s aktualnim predsjedateljem Mladenom Ivanićem i važnim predstavnicima vlasti kojima je isporučio “cigle” za gradnju nove zgrade koja će se graditi na suživotu građana, te miru i međusobnom slušanju i poštovanju.

Čišćenje sjećanja

“Bosna i Hercegovina i Sarajevo prešli su iz sukoba u kulturu susreta. Sada kada su nestali crni oblaci, ovdje se vidi dolazak proljeća”, istaknuo je Sveti Otac, podsjećajući opetovano da je Sarajevo sastavni dio Europe i pozivajući Međunarodnu zajednicu, posebice Europsku uniju, da zajedno rade na promicanju integracije i promjene, te traže učinkovita i originalna rješenja za probleme i liječe najdublje rane „kroz put koji čisti sjećanje i daje nadu u budućnost“.

Potpora Svete Stolice

Papa je više puta i na više načina na svom putovanju, pod geslom Mir vama! i sa simbolima golubice i križa, jamčio punu potporu Svete Stolice “u promicanju suradnje, dijaloga i solidarnosti” između različitih etničkih skupina i religija na opće dobro i trajni razvoj.

Europski Jeruzalem

U Sarajevu, primjetio je Franjo, “sinagoge, crkve i džamije nalaze se na maloj udaljenosti jedna od druge, toliko da je grad dobio nadimak ‘Europski Jeruzalem’… Ono je zaista raskrižje kultura, naroda i religija, a ta njegova uloga zahtijeva izgradnju uvijek novih mostova, te liječenje i obnovu postojećih.”

Nikad više rata

Osim sastanaka s vlastima, biskupima, svećenicima u katedrali, poglavarima drugih religija, s mladima, u maratonu zagrljaja i simboličkih gesta, vrhunac ovog posjeta bila je misa na sarajevskom stadionu pred više od 65 000 ljudi. Čini se kako se još uvijek čuje jeka snažnih i nezaboravnih Franjinih riječi: “Danas, draga braćo i sestre, iz ovog grada se čuje vapaj Božjeg naroda i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!”

PODIJELI