Majka Božja je slika Crkve od koje želimo učiti kako biti Crkva koja prihvaća svu ljepotu i kulturnu različitost narodâ Latinske Amerike i Kariba, kako se nitko ne bi osjećao neplodnim, posramljenim ili malenim – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jučerašnjeg euharistijskog slavlja u bazilici Svetoga Petra povodom blagdana Blažene Djevice Marije Guadalupske, čija se ikona nalazi u Mexico Cityju te se štuje diljem svijeta, a osobito u Amerikama.

Razmišljajući o evanđeoskom prizoru Marijina pohoda Elizabeti koji se dogodio nakon Navještenja, Papa je usmjerio pažnju prisutnih na neplodnost i plodnost Elizabete. U svojoj se neplodnosti ona osjećala stigmatiziranom i omalovaženom od strane mentaliteta koji je njezino stanje smatrao kaznom bilo za njene bilo za muževljeve grijehe.

I sveti se Juan Diego, koji je bio pripadnik meksičkog autohtonog stanovništva, a kojem se Gospa od Guadalupe ukazala 1531. godine, osjećao poput Elizabete. Sveti je Otac napomenuo da je isto i s autohtonim i afroameričkim zajednicama. Često se prema njima ne odnosi dostojanstveno i nemaju jednake uvjete; mnoge se žene isključuje zbog njihova spola, rase ili društveno-ekonomske situacije; mladi ljudi primaju obrazovanje slabe kvalitete i nemaju priliku nastaviti svoje studije ili pronaći posao kako bi osnovali obitelj; mnoge se siromahe, nezaposlene, migrante tjera s njihove zemlje; bezemljaši nastoje preživjeti radeći u sivoj ekonomiji, a djeca i djevojke su žrtve dječje prostitucije koja je često povezana sa seks-turizmom.

S druge pak strane – nastavio je papa Franjo – kada promišljamo o Elizabetinoj plodnosti, vidimo je kao plodno-zadivljenu ženu. Ona je prva koja priznaje i blagoslivlja Mariju. Ona je ta koja je u svojoj starosti u svom životu, u svom tijelu, iskusila ispunjenje obećanja koje joj je dao Bog. Ona koja nije mogla imati djece u svojoj je utrobi nosila preteču spasenja. U njoj shvaćamo kako Božji san nije, a niti će biti sterilnost, stigmatiziranje ili ispunjavanje njegove djece sramotom, nego da u njima i iz njih teče pjesma blagoslivljanja. Isto je tako na plašt sv. Juana Diega utisnuta slika tamnopute Gospe od Guadalupe s licem mestika, pokazujući tako da je Majka u stanju preuzeti osobine svoje djece da bi im pomogla osjećati se dijelom njezina blagoslova – rekao je Papa.

Sveti je Otac kazao da nam ta dijalektika plodnost-neplodnost usmjerava pažnju na bogatstvo i kulturnu raznolikost naroda Latinske Amerike i Kariba, koji se trebaju njegovati, ali i hrabro štititi od bilo kojeg pokušaja homogenizacije koja završava nametanjem jednog načina razmišljanja, bivanja, osjećanja i življenja, što u konačnici dovodi do neplodnosti. Naša nas plodnost poziva – nastavio je papa Franjo – da štitimo naše narode od ideološke kolonizacije koja poništava ono što je najbogatije u njima, bilo da je riječ o autohtonom stanovništvu, afroameričkim zajednicama, mesticima, seljacima ili ljudima koji žive u predgrađima.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI