Papa: opća audijencija 02.12.2015. god.

 

 

 

Suživot između bogatstva i bijede, u Africi i ne samo tamo, jest sablazan – istaknuo je Sveti Otac na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govoreći o svom apostolskom putovanju u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku. Papu su se najviše dojmila svjedočanstva misionara i afričke mladeži.

U srcu Afrike opipljiv je suživot između bogatstva i bijede. To je papa Franjo osobno iskusio tijekom netom završenoga putovanja u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku. Sablazan je to! Ne samo u Africi, nego i ovdje, posvuda. Sablazan je suživot između bogatstva i bijede, to je sramota za čovječanstvo – ponovio je Sveti Otac.

Osvrćući se na netom završeno apostolsko putovanje, Papa je na općoj audijenciji naročito govorio o misionarima i mladima. Što se tiče Srednjoafričke Republike, posljednje postaje hodočašća, koja je – kako je rekao – prva u njegovim mislima, Sveti je Otac govorio o muškarcima i ženama koji su mladi ostavili svoje domovine i otišli u te krajeve; oni su odabrali naporan život, a katkada na goloj zemlji spavaju – kazao je.

Govoreći o „hrabrim misionarima“ koje je upoznao u Banguiju, spomenuo je jednu talijansku časnu sestru, koja ima 81 godinu, dvije više od mene – primijetio je. Ona je iz Konga u lađi, zajedno s jednom djevojčicom koja ju zove bakom, stigla u Srednjoafričku Republiku. Cijeli je život radila kao bolničarka i primalja, pomogla je rađanje više od 3200 djece. Cijeli je svoj život dala za život drugih. Mnoge časne sestre, svećenici i redovnici izgaraju naviještajući Isusa Krista – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je pozvao da se slijedi njezin primjer te brojnih drugih ističući da misionarenje nije prozelitizam. Časna mi je pripovijedala kako k njima dolaze muslimanke jer znaju da su časne marne bolničarke i da ih dobro njeguju. Na prvom mjestu je dakle svjedočenje, a ako netko želi onda mu one drže vjeronauk. Svjedočenje je herojsko misionarenje Crkve – istaknuo je papa Franjo pozivajući mlade da razmisle o misionarskom pozivu.

Papa je mlade potaknuo da vlastitim životom naviještaju Isusa Krista. Dok si mlad valja razmišljati i moliti Boga da ti očituje svoju volju. Ali ne isključuj mogućnost da budeš misionar, da u drugim zemljama širiš vjeru u Isusa Krista, ali ne da se baviš prozelitizmom, jer to čine oni koji traže nešto drugo. Vjera se naviješta svjedočenjem, a tek onda riječju. Polako – kazao je Sveti Otac.

Papa se nada svjetlijoj budućnosti za Srednjoafričku Republiku, koja puno trpi, ali nastoji otkloniti oružane sukobe i velike patnje stanovništva. Sveti je Otac u glavnom gradu Banguiju otvorio prva vata Jubileja milosrđa, kao znak – kako je rekao – vjere i nade za srednjoafrički narod i za sve afričke narode kojima je potrebno iskupljenje i utjeha. Treba otkloniti rat, podjele, bijedu a odabrati mir, pomirbu i razvoj. To pretpostavlja preobrazbu savjesti, ponašanjâ i osobnih nakanâ – podsjetio je Papa.

Glede toga glavnu riječ imaju vjerske zajednice. Stoga se Papa sreo s evangeličkim zajednicama i predstavnicima lokalnih muslimana kako bi sa svima podijelio zauzimanje i molitvu za mir. Na predivnoj misi u Banguiju Papa je vidio brojne svećenike i redovnike, mnoštvo naroda, poglavito mladih: više od polovice srednjoafričkoga stanovništva još nema 18 godina; mladi su „obećanje za ići naprijed“ – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o Keniji, simbolu „globalnoga izazova našega vremena“, koji se naročito zamjećuje u Nairobiju, a to je „zaštita stvorenoga“ rekao je da treba preinačiti razvojni model da bude „pravedan, uključujući i održiv“. Stoga je papa Franjo potaknuo sve  da vrjednuju prirodne i duhovne vrijednosti države: prirodna dobra, nove naraštaje te vrijednosti na kojima se temelji pučka mudrost, noseći Isusovu riječ koja poziva na postojanost u vjeri i na slobodu.

Brojne ponizne i jednostavne osobe s dostojanstvom žive tu riječ. Tu su riječ na tragičan i herojski način svjedočili sveučilištarci Garisse, koji su 2. travnja ubijeni jer su bili kršćani. Njihova je krv sjeme mira i bratstva za Keniju, za Afriku i za cijeli svijet – ustvrdio je Papa.

Osvrnuo se potom na posjet Ugandi, na pedesetu obljetnicu proglašenja svetima ugandskih mučenika, koji se odvijao u „zanosu svjedočenja nadahnutog Duhom Svetim“, primjerice u slučaju vjeroučitelja i njihovih obitelji, te u djelotvornoj ljubavi, koju je, kako je rekao, rukom dotaknuo u Domu Nalukolonga, kao i u primjeru mladih koji „unatoč teškoćama“ nastoje živjeti po evanđelju, idući protiv struje, te u primjeru mnogih svećenika, redovnika i redovnica, koji svaki dan obnavljaju svoju odanost Kristu i Božjem puku – podsjetio je Papa.

Sva ta raznovrsna svjedočenja, nadahnuta Duhom Svetim, kvasac su za cijelo društvo, a to jasno potvrđuje učinkovita borba protiv side u Ugandi i prihvat izbjeglica. Ta je raznovrsnost djelotvorne ljubavi Papu potaknula da Afriku nazove lijepom. Zaključujući audijenciju Papa je podsjetio kako je u nedjelju započelo Došašće. Potičem vas da ovo vrijeme, pripremajući se, u kontekstu Jubileja, za rođenje Isusa, lica milosrdnoga Boga, živite s duhom djelotvorne ljubavi, s većom zauzetošću za potrebite te usrdnijom osobnom i zajedničkom molitvom – kazao je Sveti Otac.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI