Opće apostolske preferencije Družbe Isusove plod su dvogodišnjega razlučivanja i uporišne točke za djelovanje toga reda u predstojećem desetljeću (2019.-2029. godine)

Amedeo Lomonaco; Mate Žaja – Vatikan

Papa Franjo je odobrio opće apostolske preferencije Družbe Isusove za razdoblje od 2019. do 2029. godine. U pismu koje je uputio isusovačkom vrhovnom poglavaru, o. Arturu Sosi, Sveti je Otac potvrdio da su odabrane preferencije u skladu s aktualnim apostolskim prioritetima Crkve, izraženima u naučavanju Pape, biskupskih sinoda i konferencija, te na osobit način počevši od enciklike “Evangelii Gaudium”.

Pokazati put prema Bogu kroz Duhovne vježbe i razlučivanje; biti uz siromašne, odbačene i one kojima je dostojanstvo narušeno, dijeleći poslanje pomirenja i pravde; pratiti mlade u stvaranju budućnosti ispunjene nadom; te surađivati u brizi o “zajedničkom domu” – četiri su opće apostolske preferencije Družbe Isusove koje su plod dvogodišnjega razlučivanja. Papa je u pismu isusovačkom generalu poseban naglasak stavio na prvu preferenciju, koja kao primarni uvjet ima odnos isusovca s Gospodinom, te osobni i zajednički život molitve i razlučivanja. Bez toga molitvenog stava, ostalo ne funkcionira – upozorio je Sveti Otac.

Apostolske preferencije predstavljaju četiri vitalna područja za današnji svijet – rekao je za našu radijsku postaju isusovački vrhovni poglavar, o. Arturo Sosa, te istaknuo da je riječ o uporišnim točkama, obzoru i orijentaciji za cijelu Družbu Isusovu. One ističu način na koji isusovci mogu bolje iskoristiti sredstva kojima raspolažu kako bi služili Kristovoj misiji u svijetu i odgovor su Družbe na potrebe Crkve – kazao je p. Sosa.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI